Το Μουσικό Χωριό επιστρέφει στη Στέγη

mousiko-xorio
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα του Μουσικού Χωριού επιστρέφει από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσιάζοντας ένα διήμερο μουσικών παραστάσεων και παράλληλων δράσεων από την παλαιά μουσική μέχρι την ευρωπαϊκή πρωτοπορία, στις 23 και 24 Ιανουαρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Στο Μουσικό Χωριό, η ζωή ψάχνει νέους τρόπους επικοινωνίας. Βρίσκει τις μαγικές φόρμουλες που φέρνουν σε απόλυτη ισορροπία τη φύση με την ανθρώπινη έκφραση, την τέχνη με τον τρόπο ζωής, την ελευθερία με την εξέλιξη, τη μουσική με το βίο.

Μπορεί άραγε να συνυπάρξει η μουσική των τροβαδούρων του Μεσαίωνα με τη σύγχρονη τζαζ; Η commedia dell’arte με το ρεμπέτικο; Το κουκλοθέατρο με τη μουσική δωματίου; Ή η μουσική τεχνολογία με το λαϊκό πολιτισμό; Πώς αντιδρά η φύση στην εισβολή 15 διαφορετικών πνευστών και 65 τραγουδιστών;

Μέσα από δεκάδες μουσικά εργαστήρια, συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις, αναζητείται τόσο το υπερβατικό όσο και το ανθρώπινο, στον Άγιο Λαυρέντιο.

Φέτος, στο Μουσικό Χωριό, το ιδιαίτερο στίγμα τους θα αφήσουν τα μικρά οργανικά σύνολα και η σολιστική μουσική πράξη, καλύπτοντας ένα φάσμα γραμμένης και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής με υψηλές ερμηνευτικές απαιτήσεις, τόσο από το χθες και το σήμερα, όσο και από τα πειραματικά πεδία δράσης και στοχασμού όπου διαγράφεται η μουσική του αύριο.

Το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, τις συναυλίες του ελβετικού duo UMS 'n JIP, του διεθνούς τσελίστα Δήμου Γκουνταρούλη, του Νεοζηλανδού σαξοφωνίστα, συνθέτη και παραγωγού Hayden Chisholm μαζί με την Εύη Φιλίππου στα κρουστά και του πιανίστα Γιώργου Κοντραφούρη με τον ντράμερ Κώστα Αναστασιάδη.

Το Σάββατο 24 Ιανουαρίου, θα παρουσιαστούν οι συναυλίες του σκηνοθέτη, ηθοποιού και ακροβάτη Camilo Bentancor, της Μαρίας Θωίδου και του Κώστα Ράπτη,  του σχήματος “on lacrimae”, του βιολιστή Μιχάλη Κουλουμή & του πολυοργανίστα Efrén López και τέλος του Θύμιου Ατζακάς.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας με ελεύθερη είσοδο του φωτογράφου Νικόλα Χρυσού και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Το Soundtrack της Ζωής: συμβίωση και καλλιτεχνική πράξη στο Μουσικό Χωριό" των Άννας Αμπάτη, Ελένης Κόρδα και Άρη Παυλίδη.