Δισκοκριτική: «Girls in Peacetime want to dance» Belle and Sebastian

belle-and-sebastian-2
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Οι Σκωτσέζοι υμνητές του ρομαντισμού έχουν ακόμα όμορφες ιστορίες να μας πούνε.

Οι Belle and Sebastien στα σχεδόν είκοσι χρόνια της πορείας τους, έχουν καταφέρει τηρώντας ένα προφίλ χαμηλών τόνων να φτιάξουν μικρά indie pop διαμαντάκια, μερικά από αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμα και “κλασικά” .  Χωρίς στιγμή να πέφτουν ποιοτικά σε όλη τη δισκογραφία τους, δε θα άφηναν το όνομα τους να συνδεθεί με έναν κακό ή μέτριο δίσκο.

Κάτι που επαληθεύεται και αυτή τη φορά. Τα κορίτσια, και όχι μόνο, θέλουν όντως να χορεύουν σε καιρό ειρήνης, και το συγκρότημα τους προσφέρει το ιδανικό soundtrack. Με πολύ ανεβασμένη διάθεση, όπως απέδειξαν και τα singles-προπομποί “Nobody’s Empire” και  το γκρουβάτο “The Party Line”, οι Belle and Sebastian έβαλαν σκοπό να μας εντυπωσιάσουν και να μας κάνουν να χορέψουμε.  Η νωχελική φωνή του Stuart Murdoch, είναι και πάλι εδώ, και καταφέρνει ακόμα να μας δημιουργήσει τόσα πολλά συναισθήματα, καθώς περιγράφει καταστάσεις και συμβάντα, περνώντας από τη χαρά στη σκέψη, μέσα από grooves, ήρεμες κιθάρες, κρουστά και ηλεκτρικές πινελιές.

Η συμμετοχή της Dee Dee Penny των Dum Dum Girls στα φωνητικά, στο “Play For Today”, μαζί με τα ανεβαστικά beats, θα κολλήσει στα αυτιά σας για καιρό. Δε λείπει βέβαια και αυτή η γλυκιά μελαγχολία, με την αριστοτεχνικά κεντημένη ειρωνεία, όπως αποτυπώνεται στο “The Cat With The Cream”. Μέχρι να έρθει το τέλος, η αίσθηση της ακρόασης είναι απόλαυση, από την αρχή μέχρι το τέλος, ρυθμός και ένταση, σε συνδυασμό πάντα με μια ενδότερη θλίψη, όπως άλλωστε συμβαίνει στο τέλος κάθε επιτυχημένου πάρτι. 

Το “Girls in Peacetime Want to Dance”, είναι ένας μάλλον χαρακτηριστικός δίσκος των Belle and Sebastian, περισσότερο αισιόδοξος και λιγότερο σκοτεινός από τις προηγούμενες κυκλοφορίες τους. Είναι ανάλαφρος, αλλά χωρίς αφελείς συνθέσεις, με κάθε τραγούδι να προκαλεί κάτι διαφορετικό στον κάθε ακροατή. Δεν μπορούμε παρά να χαρούμε για την επιστροφή των Σκωτσέζων και να ελπίσουμε να έχουν κι άλλες τέτοιες εκπλήξεις να μας προσφέρουν στο μέλλον.

Album: Girls in Peacetime want to dance

Καλλιτέχνης: Belle and Sebastian

Label: Roswell

Βαθμολογία: 7/10

Ροζίνα Αράπη