Ποιος έγραψε το σήμα των Windows και τον ήχο Nokia Tune;

brian-eno
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Τους παρακάτω ήχους και μελωδίες τους ξέρετε, τους αγαπάτε ή είναι εντυπωμένοι στο υποσυνείδητό σας. Δεν φανταζόσασταν όμως τους συνθέτες τους.

Brian Eno

Από μέλος των Roxy Music, πατέρας της ambient και των ηχοτοπίων, παραγωγός των Coldplay, U2 και Talking Heads, ο Eno είναι υπεύθυνος και για έναν ήχο που όλοι ξέρουμε. Και αυτός δεν είναι άλλος από το διάρκειας 6 δευτερολέπτων σήμα έναρξης των Windows. 

Linda Perry

Η τραγουδίστρια του γυναικείου γκρουπ 4 Non Blondes που ίσως να θυμάστε από το “What’s Up”, είναι υπεύθυνη για το “Get The Party Started” της Pink, και όπως υποστηρίζει η ίδια το έγραψε σε μια… περίεργη φάση της ζωής της.

Prince

Με το ψευδώνυμο Christopher είναι αυτός που κρύβεται πίσω από τη μεγαλύτερη επιτυχία των Bangles. Η ιστορία τον θέλει ερωτευμένο με την τραγουδίστρια Susan Hoffs και για αυτό έδωσε το τραγούδι στο δικό της συγκρότημα και όχι στις Apollonia 6, το τριμελές γυναικείο γκρουπ το οποίο είχε δημιουργήσει.

Francisco Tarega

Ίσως το όνομα του Ισπανού κιθαρίστα να μη σας λέει τίποτα, η σύνθεση του όμως “Gran Vals” είναι αυτή που χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία ΝΟΚΙΑ και αναπτύχθηκε ως  ήχος κλήσης “Nokia tune”.  Η ιδέα ήταν ενός διαφημιστή, ύστερα από παρότρυνση του δικηγόρου να βρει μία σύνθεση της οποίας ο δημιουργός να έχει πεθάνει εδώ και τουλάχιστον 75 χρόνια, για να μην πληρώσουν πνευματικά δικαιώματα.

Dee Snider

Ο frontman της metal μπάντας Twisted Sister, μπορεί να ήταν αρκετά τρομακτικός στην όψη, αλλά είχε και μια ευαίσθητη πλευρά. Κάτι που απέδειξε γράφοντας το “The Magic Of Christmas Day”, που περιλαμβανόταν στο χριστουγεννιάτικο album της Celine Dion.

Ροζίνα Αράπη