"Έφυγε" ο πιανίστας Άλντο Τσικολίνι

tsikolini
ΚΥΡΙΑΚΗ, 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ο πιανίστας Άλντο Τσικολίνι, μια από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες του πιάνου σε παγκόσμια κλίμακα, απεβίωσε την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου σε ηλικία 90 ετών.

Γεννημένος στις 15 Αυγούστου του 1925 στη Νάπολι της Ιταλίας, έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 16, μόλις, ετών στο ιστορικό θέατρο San Carlo της γενέτειράς του. Το 1949, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Marguerite Long- Jacques Thibaud του Παρισιού ενώ, 20 χρόνια αργότερα, έγινε Γάλλος πολίτης.

Πολυβραβευμένος διεθνώς, ο Τσικολίνι θεωρείτο κορυφαίος ερμηνευτής Γάλλων συνθετών (Σατί, Ραβέλ, Ντεμπισί) ενώ είχε διακριθεί και σε έργα του Λιστ. Είχε εξαιρετικά πλούσια  δισκογραφική δραστηριότητα όπου ξεχωριστή θέση κατέχουν τόσο ο πλήρης κύκλος με τις σονάτες του Μότσαρτ όσο και ο αντίστοιχος με τις σονάτες του Μπετόβεν.

Ο Τσικολίνι, το 1971, απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα και δίδαξε στο Εθνικό Ωδείο του Παρισιού έως το 1981. Υπήρξε δάσκαλος σπουδαίων μουσικών όπως του Yves Thibaudet, της Marie-Joseph Jude και αργότερα του Nicholas Angelich.

naftemporiki.gr