Mονομαχία εγχόρδων-κρουστών στο Μέγαρο

kamerata ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου, το Μέγαρο Μουσικής φιλοξενεί μια εξαιρετική μονομαχία εγχόρδων και κρουστών από την Καμεράτα και το σύνολο Τύπανα.

Τα δοξάρια των εγχόρδων της Καμεράτα θα διασταυρωθούν με τις μπαγκέτες κρουστών του Δημήτρη Δεσύλλα και του συνόλου Τύπανα, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Στη μουσική αυτή «μονομαχία» με τίτλο «Τυμπανοκρουσίες», θα αναμετρηθούν το ευρηματικό Κοντσέρτο για σόλο κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων του αμερικανού συνθέτη Τζον Κοριλιάνο και η «εικονοκλαστική» Σουίτα Κάρμεν του Ρώσου Ροντιόν Σεντρίν, που βασίζεται σε θέματα από τη διάσημη όπερα του Μπιζέ.

Με ένα Όσκαρ, ένα Πούλιτζερ και πέντε Γκράμι, ο Τζον Κοριλιάνο γοητεύει εδώ και δεκαετίες το μουσικόφιλο αλλά και κινηματογραφόφιλο κοινό με τις μαγικές δημιουργίες του. Ο ιταλικής καταγωγής αμερικανός συνθέτης έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 100 συνθέσεις σε διαφορετικά στυλ, που παραμένουν πάντοτε φιλικές ακόμη και απέναντι στο πιο αμύητο ακροατή.

Ο έντονος ρυθμός και η έμφαση στον ρόλο των κρουστών είναι τα δύο κοινά σημεία ανάμεσα στο Κοντσέρτο για σόλο κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων του Αμερικανού Τζον Κοριλιάνο με τη Σουίτα «Κάρμεν» του πολυβραβευμένου Ρώσου Ροντιόν Σεντρίν. Η ευρηματικά ενορχηστρωμένη σύνθεση του Σεντρίν συνδυάζει θέματα από την ομώνυμη όπερα του Ζωρζ Μπιζέ, καθώς και από την Αρλεζιάνα. Ο μεγάλος ρώσος συνθέτης και πιανίστας, ο οποίος έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία όπως «Λένιν», κρατικό βραβείο Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής, είσοδος 11, 20, 28 και 40€.