Τραγούδια με διάσημους back-up singers

lennon-mcourtney
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Το να κάνεις φωνητικά σε ένα τραγούδι μπορεί να είναι άχαρο, καθώς όλη τη δόξα παίρνει ο μεγάλος αστέρας. Οι παρακάτω περιπτώσεις όμως απέκτησαν άλλο ενδιαφέρον, όταν μάθαμε ποιες ήταν οι φωνές που συνοδεύανε τους γνωστούς καλλιτέχνες.

We Love You

To τραγούδι αυτό από τους Rolling Stones κυκλοφόρησε ως single το 1967, με το “Dandelion” ως b-side. Ήταν ένα τραγούδι αφιερωμένο στην αφοσίωση των fans, και καταπέλτης ενάντια στις αστυνομικές δυνάμεις  που τους παρενοχλούσαν. Αν και τα ονόματα τους δεν μπήκαν ποτέ στα credits, φωνητικά κάνουν οι John Lennon και Paul McCartney.

Satellite of Love

Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της solo πορείας του Lou Reed, υπήρχε στο album “Transformer” του 1972. Στα φωνητικά ακούγεται ο David Bowie, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και για την παραγωγή του album.

Be My Baby

Το πασίγνωστο κομμάτι σε παραγωγή Phil Spector, από το γυναικείο group Ronettes,  είναι μία από τις πρώτες ηχογραφήσεις της Cher.  Όταν ακόμα ήταν άσημη τραγουδίστρια, συμμετείχε σε πολλές παραγωγές του Spector, όπως το “You’ve Lost That Loving Feelin”, από τους Righteous Brothers.

Fame

Ο Bowie με τη σειρά του, γνώρισε το John Lennon το 1975 στη Νέα Υόρκη, και τον προσκάλεσε να τραγουδήσει τα φωνητικά στο συγκεκριμένο single. Ο Lennon ήταν και ο εμπνευστής του τίτλου του κομματιού, και το κομμάτι συμπεριλήφθηκε στο album “Young Americans”. Είναι ουσιαστικά  ένα άκρως ειρωνικό κομμάτι, με στόχο τον πρώην manager του Bowie, Tony Defries, με τον οποίον είχε μόλις σταματήσει τη συνεργασία του.

You’re So Vain

Η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία της Carly Simon, το τραγούδι-καταγγελία στον νάρκισσο εραστή,  περιέχει φωνητικά από τον Mick Jagger, ο οποίος όμως αρνείται ότι ήταν η έμπνευση πίσω από τους στίχους.

Ροζίνα Αράπη