Τι θα άκουγε ο Λουδοβίκος XVI στο iPod του;

Jordi-savall
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Ο βιρτουόζος της βιόλα ντα γκάμπα, Jordi Savall έρχεται στη Στέγη για μία μόνο βραδιά, την Τετάρτη 18 Μαρτίου, για να μας παρουσιάσει... "τι θα άκουγε ο Λουδοβίκος XVI στο iPod του", όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά οι The New York Times για τη μουσική του Savall.

Ο τροβαδούρος που μας έμαθε τον Μαρέν Μαραί και πούλησε περισσότερο από μισό εκατομμύριο δίσκους για το soundtrack από την ταινία «Όλα τα πρωινά του κόσμου» έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο Jordi Savall είναι αναμφίβολα ένας από τους ελάχιστους μουσικούς που μπορούν να περηφανευτούν ότι έχουν αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος ακούει και εκτιμά τη μουσική και συγκεκριμένα, μελωδίες που γράφτηκαν πριν από αρκετούς αιώνες.

Από το 1974, όταν δημιούργησε, μαζί με τη Montserrat Figueras, το πρωτοποριακό σύνολο Hesperion XX, έχει αναδείξει πτυχές του ρεπερτορίου της ευρωπαϊκής παλαιάς μουσικής που μέχρι τότε αγνοούνταν από τους περισσότερους. Συνδύαζε πάντα τις ιστορικές λεπτομέρειες με τη δυναμική ερμηνεία, την ενεργητικότητα και την πειστικότητα.

Ο Savall έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να φέρει στο προσκήνιο τις μουσικές σχέσεις ανάμεσα στη Δυτική Ευρώπη και τον αραβικό και οθωμανικό κόσμο αρχικά και αργότερα φτάνοντας μέχρι την Αρμενία και τις γύρω περιοχές, χτίζοντας πολιτιστικές γέφυρες πάνω στη μουσική.

Η δισκογραφία του περιλαμβάνει περισσότερους από 160 τίτλους και καλύπτει από Bach, Lully, Matthew Locke μέχρι Tobias Hume, ισπανική αναγεννησιακή μουσική, εβραϊκή σεφαριδίτικη παράδοση και τους ηχητικούς κόσμους του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Αρμενίας.

Στη Στέγη, θα παρουσιάσει έργα για βιόλα ντα γκάμπα του Μαρέν Μαραί, ενός συνθέτη που η γραφή του για το συγκεκριμένο όργανο του προσδίδει μια σχεδόν ανθρώπινη χροιά και έκφραση. Η μουσική του Μαραί έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό χάρη στην ταινία «Όλα τα πρωινά του κόσμου», με ερμηνευτή τον ίδιο τον Savall.