Ανάταση ψυχής με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στο Μέγαρο

markopoulos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Την Κυριακή 22 Μαρτίου, ο μεγάλος μας έλληνας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζει και διευθύνει το εμβληματικό μουσικό του έργο «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού, με τη συμμετοχή των Γιώργου Νταλάρα, Vassilikos, Κωστή Κωνσταντάρα και Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη.

Με σημαντικούς καλεσμένους θα παρουσιαστεί το έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», παραμονές της επετείου της 25ης Μαρτίου. Το έργο του αντανακλά διαχρονικά τα αιτήματα της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας που τόσο μας απασχολούν αυτές τις μέρες.

Η εκτέλεση του έργου που θα ακουστεί στο Μέγαρο, βασίζεται στη νέα ενορχήστρωση που έκανε ο Γιάννης Μαρκόπουλος την δεκαετία του ‘80 για συμφωνική ορχήστρα με τη συμμετοχή των ελληνικών οργάνων (λαούτο, σαντούρι, νταούλι), αλλά και στη σημερινή επεξεργασία όλου του μουσικού έργου.

Η επιλογή των στίχων, η τοποθέτηση των τριών ποιητικών σχεδιασμάτων, η επιλογή των κειμένων, οι συνδυασμοί και οι συζεύξεις αποσπασμάτων και ποιητικών φράσεων του ποιητή έγιναν από τον ίδιο τον συνθέτη.

Στην παράσταση συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Vassilikos, ο βαρύτονος Κωστής  Κωνσταντάρας και η Καρυοφυλλιά Κααμπέτη σε ρόλο αφηγήτριας, μαζί με τη χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ και την  Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ.

Μερικά στοιχεία για το έργο

  • Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε από τον ίδιο τον συνθέτη, τραγουδώντας τα μέρη του έργου και παίζοντας πιάνο, το 1975 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου τον είχε καλέσει ο καθηγητής Λίνος Πολίτης, ο πιο σημαντικός ίσως μελετητής του Σολωμού και επιμελητής της σπουδαιότατης έκδοσης των χειρογράφων του ποιητή σε δύο τόμους.
  • Το έργο κυκλοφόρησε σε δίσκο το 1977, με ερμηνευτές τους Νίκο Ξυλούρη, Λάκη Χαλκιά, Ηλία Κλωναρίδη και αφηγήτρια την ηθοποιό Ειρήνη Παπά. Συμμετείχε η ερασιτεχνική μικτή χορωδία της Πρέβεζας, σε διδασκαλία Γιώργου Κακίτση και ορχήστρα 16 οργάνων, μέσα στα οποία περιλαμβάνονταν και ελληνικά όργανα. Μαζί με την τρομπέτα, το τρομπόνι, το κλαρινέτο, το όμποε, τα έγχορδα,  τα τύμπανα και το πιάνο, συνήχησαν το σαντούρι, το λαούτο, το λαϊκό κλαρίνο.
  • Η πρώτη συναυλία με τους Ελεύθερους Πολιορκημένους δόθηκε στο γήπεδο του
    Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του ’78, όπου ο Μαρκόπουλος διηύθυνε το έργο του, στους 22 χιλιάδες νέους, που είχαν κατέκλυσει τις κερκίδες του γηπέδου και υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τόσο το νέο μουσικό έργο, όσο και τη νέα είσοδο της ποίησης του Σολωμού στην νεοελληνική μουσική δημιουργία. Έκτοτε έχουν παρουσιασθεί σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος και σε πολλές ακόμα διεθνείς πόλεις.
  • Τα χορικά προς το τέλος του έργου και η μουσική έξοδος είναι γεμάτα από το ανθρώπινο μεγαλείο, που ακυρώνει το θάνατο και τη μοίρα, το φόβο και τη συνείδηση του τέλους, καθώς φαίνεται το χάραμα μιας καινούργιας αρχής.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη.