8 συναυλίες για το παρασκευοσαββατοκύριακο

active-member
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Εξαιρετικές μουσικές προτάσεις έχει και αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο, με κλασική μουσική, πασχαλινές μελωδίες και hip hop.

Οι Active Member, σχεδόν 23 χρόνια, από το ξεκίνημά τους, δε χάσανε απ’ τα μάτια τ’ όνειρο, την ουσία και την επαφή με το κοινό τους και τώρα δηλώνουν την αρχή του τέλους τους με μια συναυλία στον Ελληνικό Kόσμο, το Σάββατο 4 Απριλίου. Η συναυλία τους αυτή θα είναι η πρώτη από μια τελευταία σειρά συναυλιών σε όλη την Ελλάδα κι αλλού που θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο φθινόπωρο και θα κλείσει έτσι ουσιαστικά μια πορεία τόσων χρόνων στην ελληνική δισκογραφία, και στην μουσική γενικότερα.
Πληροφορίες: Κτήριο 56, Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 2540000.

Ένα ρεσιτάλ βιόλας από την Ίριδα Λουκά θα φιλοξενήσει την Παρασκευή 3 Απριλίου, η Αίθουσα Διδασκαλίας Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Σε μια συναυλία με τίτλο «Τα μυστικά της Ciaccona», η Ίρις Λουκά, υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, θα ερμηνεύσει το πολυαγαπημένο έργο του J.S. Bach και τη 2η παρτίτα για σόλο βιολί (σε μεταγραφή για βιόλα) και παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναλύσεις και θεωρίες, γύρω από τη σύνθεση και εκτέλεσή του.
Πληροφορίες: Αίθουσα Διδασκαλίας, Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είσοδος ελεύθερη.

Το Σάββατο 4 Απριλίου, στον Πολυχώρο Μουσικής Βιβλιοθήκης Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα παρουσιαστεί μια μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο βιβλίο-cd του Γιώργου Φρατζολά «Με τον Αίσωπο εκδρομή», με τις απίθανες ιστορίες του Αισώπου, ο οποίος συναντιέται επί σκηνής και συνταξιδεύει με τον Σωκράτη, τον Καραγκιόζη, τον Θανάση Βέγγο και τους θεατές. Δώδεκα τραγούδια παρουσιάζονται για πρώτη φορά ζωντανά και ερμηνεύονται με τη συμμετοχή των θεατών.
Πληροφορίες: Πολυχώρος της Μουσικής βιβλιοθήκης του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής,  Mέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, είσοδος 10€.

Την Κυριακή των Βαΐων 5 Απριλίου, ο επιβλητικός ήχος του εκκλησιαστικού οργάνου θα αποδώσει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο μουσικό όργανο την κατατανυκτική ατμόσφαιρα της Εβδομάδος των Παθών. Η πολυβραβευμένη οργανίστα Ουρανία Γκάσιου θα συμπράξει «Στην αυλή των μαγικών αυλών» με τον διακεκριμένο σολίστ κρουστών Θοδωρή Βαζάκα και την Ορχήστρα Academica Αθηνών, σε ένα πρόγραμμα με έργα από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα. Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Νίκος Αθηναίος.
Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 210 7282333.

Μια κατανυκτική αναδρομή στην υμνογραφία της μεσαιωνικής Δύσης με όργανα εποχής θα φιλοξενήσει το Σάββατο του Λαζάρου 4 Απριλίου, το Μέγαρο Μουσικής, με το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, το οποίο θα διευθύνει ο Δημήτρης Κούντουρας. Ο Κύκλος Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα ανοίγει με το κατανυκτικό αυτό μουσικό ταξίδι στην Ευρώπη του Μεσαίωνα που φέρει τον τίτλο «Planctus: θρήνοι της Παναγίας» κι έχει σαν ερμηνευτές του τις τραγουδίστριες Θεοδώρα Μπάκα και Φανή Αντωνέλου.
Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 210 7282333.

Οι Latinitas Nostra παρουσιάζουν μία ηχητική περιπλάνηση από τη γαλλική μπαρόκ στα «Αμάν» του αμανέ και του ρεμπέτικου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Παρασκευή 3 Απριλίου. Οι Latinitas Nostra επιστρέφουν με το «...αφού σε λίγο θα πλαγιάζω μες στο χώμα...», ένα μουσικό ταξίδι ή μια «γέφυρα» ανάμεσα στη Chapelle Royale του Λουδοβίκου ΙΔ΄ και σε έναν τεκέ του Πειραιά.
Πληροφορίες: Κεντρική Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, είσοδος 15, 18 και 28 ευρώ.

Μετά τα συνεχόμενα sold out των χειμερινών τους εμφανίσεων που ενθουσίασαν το κοινό, ο Παύλος Παυλίδης και οι B-Movies επιστρέφουν στο Gagarin μετά από δύο χρόνια, την Παρασκευή 3 Απριλίου, για κάτι διαφορετικό, και εντελώς ροκ εν ρολ αυτή τη φορά: μια και μοναδική, αλλά αναμενόμενη εδώ και καιρό συναυλία στον χώρο που τον φιλοξένησε πολλές φορές, ένα υψηλής έντασης live.
Πληροφορίες: Gagarin 205, είσοδος 12 ευρώ.

Τέλος, σε ένα κλίμα βαθιάς κατάνυξης, πλημμυρισμένο από μελωδίες της χριστιανικής πίστης, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τη συναυλία «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», την Παρασκευή 3 Απριλίου, στον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών. Στη συναυλία η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα συμπράξει με τον Εκκλησιαστικό Χορό του Ιερού Ναού Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών και θα ερμηνεύσουν βυζαντινούς ύμνους και θρησκευτικά έργα εμπνευσμένα από το Θείο Δράμα.
Πληροφορίες: Ιερός Ναός Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών, Αχαρνών 113-117, Αθήνα, είσοδος ελεύθερη.