Ο Μανώλης Μητσιάς παρουσιάζει τα «Απαγορευμένα Τραγούδια» της Χούντας

mitsias
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Για δύο βραδιές, την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Απριλίου, ο Μανώλης Μητσιάς θα τραγουδήσει στο Μέγαρο Μουσικής όλα εκείνα τα τραγούδια που απαγορεύθηκαν από τη Χούντα… «διότι δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις».

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της δικτατορίας, ο Μανώλης Μητσιάς με τη φωνή του και ο κορυφαίος έλληνας σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης συνεργάζονται και παρουσιάζουν για πρώτη φορά ένα μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια που απαγόρευσε ή λογόκρινε η χούντα: τραγούδια με σαφές και έντονο πολιτικό στίγμα αλλά και ελαφρά τραγούδια, αφού οι λογοκριτές των συνταγματαρχών ανακάλυπταν συνεχώς ύποπτες λέξεις και κρυφά νοήματα ακόμη και σε μια ερωτική μπαλάντα, αν οι δημιουργοί της είχαν την ατυχή έμπνευση να την έχουν αφιερώσει στιχουργικά σε κάποια «Ελευθερία», σε μια «Νίκη», σε μια «Αναστασία».

Καθώς το σκοτάδι της χούντας απλωνόταν όλο και περισσότερο, η λογοκρισία θέριευε. Πολλά αμιγώς λαϊκά και ρεμπέτικα ακούσματα αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία, αφού όλοι ανεξαιρέτως οι ρεμπέτες, οι λαϊκοί βάρδοι και δημιουργοί επεδείκνυαν προκλητικό και έκλυτο βίο, χαρακτηρισμένοι άπαντες συλλήβδην ως λούμπεν, μοιχοί ή χασισοπότες.

Εκτός από τους συνήθεις υπόπτους Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο ή Μάνο Χατζιδάκι, εμφανίζονταν στις μαύρες λίστες της επιτροπής λογοκρισίας και τραγούδια του Μπαγιαντέρα, του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μάρκου Βαμβακάρη, οι στίχοι του Κώστα Βίρβου και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου αλλά και των ποιητών Νίκου Γκάτσου και Γιάννη Ρίτσου.

Απαγορεύτηκε φυσικά και  κάθε Σοβιετικός, Ρώσος ή φυλετικά συγγενής. Έτσι κόπηκε από το ραδιόφωνο ο Τσαϊκόφσκι, ο Προκόφιεφ, αλλά και ο Ντβόρζακ. Όλα αυτά τα τραγούδια που κάποτε εξαφανίστηκαν από το ραδιόφωνο, επιστρέφουν δυνατότερα σήμερα από τη φωνή του Μανώλη Μητσιά για να μας θυμίσουν… να μην ξεχνάμε.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής, 210 7282333, είσοδος 14, 25, 35 και 50€.