Νοσταλγώντας τη χαμένη Belle Époque

karutinos
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Την Πέμπτη 23 Απριλίου, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής, το συμφωνικό ποίημα «Οι Αιολίδες» του Σεζάρ Φρανκ μαζί με το αριστούργημα του Μωρίς Ραβέλ «Μπολερό», από την ΚΟΑ και τον αρχιμουσικό Λουκά Καρυτινό.

Το συμφωνικό ποίημα «Οι Αιολίδες» του Σεζάρ Φρανκ είναι χαρακτηριστικό της θρυλικής γαλλικής Μπελ Επόκ που έληξε απότομα με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το έργο αυτό συνδυάζεται στη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τη μουσική διεύθυνση του σπουδαίου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού, με το αριστούργημα του Μωρίς Ραβέλ «Μπολερό» καθώς και με έργα μεταγενέστερων δημιουργών που νοστάλγησαν τη φινέτσα και τη χάρη της Μπελ Επόκ, όπως το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Φρανσίς Πουλένκ, με σολίστ την διακεκριμένη πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου ή τις «Σφαίρες» του σύγχρονου Γάλλου συνθέτη Πατρίκ Μπουργκάν. 

Ο Πατρίκ Μπουργκάν είναι ένας από τους πλέον δραστήριους και πολυβραβευμένους Γάλλους συνθέτες της εποχής μας, που συνέθεσε τις Σφαίρες  το 2002, κατά παραγγελία της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, με πέντε κομμάτια για μεγάλη ορχήστρα, καθένα εκ των οποίων αναφέρεται σε ένα ξεχωριστό ουράνιο σώμα και εμπνέεται άλλοτε από υλικά χαρακτηριστικά του και άλλοτε από στοιχεία της προσωπικότητας του αντίστοιχου μυθολογικού θεού.

Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου

Από τις πιο προσωπικές συνθετικές φωνές της εποχής του, ο Φρανσίς Πουλένκ έμεινε ουσιαστικά ανεπηρέαστος από τις ποικίλες εκφάνσεις του μουσικού μοντερνισμού στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, κρατώντας συγχρόνως αποστάσεις από τη ρομαντική γλώσσα του 19ου αιώνα. Έγραψε το Κοντσέρτο για πιάνο το 1949 αναδεικνύοντας ορχήστρα και σολίστ σε ισότιμους συντελεστές της μουσικής εξέλιξης, οι οποίοι συνδιαλέγονται «φιλικά».

Συνθέτης, οργανίστας και μέντορας πολλών σημαντικών συνθετών ο Σεζάρ Φρανκ συνέθεσε το συμφωνικό ποίημα Οι Αιολίδες το 1876, εμπνευσμένος από ένα ποίημα του διάσημου ποιητή Λεκόντ ντε Λιλ, εξέχοντος μέλους του καλλιτεχνικού κινήματος του παρνασσισμού. Το ποίημα αναφέρεται με γλαφυρό τρόπο στις Αιολίδες, τις έξι κόρες του αρχαίου θεού του ανέμου, Αίολου, παρουσιάζοντάς τις να «χαϊδεύουν» πεδιάδες και βουνά και να αφυπνίζουν τις δυνάμεις της Άνοιξης με το τραγούδι τους.

Τέλος, το Μπολερό του Μωρίς Ραβέλ γνώρισε ασύλληπτη επιτυχία στην πρεμιέρα του τον Νοέμβριο του 1928, στην Όπερα του Παρισιού. Το έργο είχε γραφτεί κατά παραγγελία της διάσημης Ρωσίδας μπαλαρίνας Ίντα Ρουμπινστάιν και ήταν εμπνευσμένο από τον ομώνυμο ισπανικό χορό.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 8.30 μ.μ., είσοδος 10, 15 και 25€.