Δισκοκριτική: «Froot» Marina & The Diamonds

froot-marina-kai-the-diamonds-the-diamonds
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Τρίτο album για την ελληνικής καταγωγής τραγουδίστρια, που πλέον φαίνεται να έχει βρει το δρόμο της στην σκεπτόμενη pop σερβίροντάς μας το καλύτερο μέχρι στιγμής album της καριέρας της.

Η Marina Diamandis ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια με το “Family Jewels” ως μία ακόμα φωνή της εναλλακτικής Βρετανικής pop. Συνέχισε στοχεύοντας την αμερικάνικη αγορά υιοθετώντας την περσόνα της “Electra Heart” όπως λεγόταν το δεύτερο album που της εξασφάλισε εμπορική επιτυχία, αλλά πολλοί ήταν αυτοί που την κατηγόρησαν για τραγούδια-εύκολες λύσεις, με απουσία εκπλήξεων.

Στο “Froot” τώρα, η Diamandis φαίνεται ότι (τα) έχει βρει επιτέλους με τον εαυτό της και τη μουσική της κατεύθυνση. Αγαπάει την ένταση, το χρώμα, τον χορό, αγαπάει όμως και τη μελαγχολία και το σκοτάδι. Έτσι ξεκινάει, με το ακουστικό “Happy”, έναν εσωτερικό απολογισμό της, με θέμα τις ψυχολογικές της διακυμάνσεις.

Το “Froot” είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια όλου του δίσκου, χορευτικό, έντονο και pop, και η Marina ακούγεται σαν μια disco diva, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον μας. Αθώες pop στιγμές βρίσκονται επίσης στο “Blue” ή στο αυθάδες “Can’t Pin Me Down”, ενώ το πρώτο single “I’m A Ruin” είναι ο απαραίτητος μικρός φόρος τιμής στη θεατρικότητα της Kate Bush, και το κλείσιμο του ματιού στην αιθέρια Bat For Lashes.

Καθώς η ακρόαση προχωράει θα πέσεις και θα ανέβεις σχεδόν ίσες φορές, θα γελάσεις με ειρωνικούς στίχους, θα ταυτιστείς με λόγια απόλυτης αγάπης ή απόγνωσης για το τέλος ενός εφήμερου έρωτα, και θα ακούσεις αρκετές φορές για το πώς η Marina βρήκε τον Θεό, ή έστω κάτι τέλος πάντων στο οποίο πιστεύει. Θλιμμένο είναι και το τέλος του “Froot”, με το “Immortal” , αρκετά πένθιμο και βαρύ.

Η Marina and the Diamonds επιτέλους ζει τη στιγμή της. Έχει απομακρυνθεί από περσόνες που δεν της ταίριαζαν, δεν είναι πλέον ένα περίεργο κορίτσι με ελληνικές ρίζες, αλλά μια ολοκληρωμένη καλλιτέχνιδα, με συγκλονιστικούς στίχους.

Album: Froot

Καλλιτέχνης: Marina & The Diamonds

Label: Neon Gold/Atlantic

Βαθμολογία: 7/10

Ροζίνα Αράπη