Οι συναυλίες του παρασκευοσαββατοκύριακου

prism
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΜΑΙΟΥ 2015

Αυτό το παρασκευοσαββατοκύριακο η Αθήνα γεμίζει μουσικές για όλα τα γούστα. Διαλέξτε όποια σας κάνει click και απολαύστε την Άνοιξη!

Τέσσερις γνωστοί και καταξιωμένοι μουσικοί, οι Dave HollandKevin EubanksCraig Taborn και Eric Harland  αποφασίζουν να περπατήσουν μαζί σε άγνωστα μονοπάτια, στις 16 Μαΐου. Ένα all-star κουαρτέτο έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, βασισμένο στην επιθυμία των μουσικών για συνεργασία και συμπόρευση, στην ενοποίηση διαφορετικών στοιχείων και στην εκδήλωση της δημιουργικής προσωπικότητας του καθενός – ξεχωριστά και μαζί. Ήχος με φινέτσα και αρμονική λεπτότητα, δεξιοτεχνικά μέρη και συγκινητικές ταυτοφωνίες, μνήμες από μπάντες της δεκαετίας του ’80, ετερόκλητες επιρροές που ομογενοποιήθηκαν με έμπνευση και πολλή δουλειά.

Πληροφορίες: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107, είσοδος 15, 18, 25 και 36 ευρώ.

Για δύο βραδιές, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Μαΐου, ο Γιάννης Μπέζος τραγουδά Βασίλη Τσιτσάνη στον Ιανό, 100 χρόνια μετά τη γέννηση του μεγάλου δημιουργού. Ο πολυπράγμων Γιάννης Μπέζος καταπιάνεται με τον Βασίλη Τσιτσάνη και παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με σεβασμό και γνώση, με αγάπη και θαυμασμό για τα τραγούδια του. Τραγουδά τη χαρά και τον πόνο, την ελπίδα και τη λύπη, την ξενιτιά και τον έρωτα έτσι όπως τα μετουσίωσε σε τραγούδια ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης του ελληνικού τραγουδιού.

Πληροφορίες: Ιανός, Σταδίου 24, 210 3217810, είσοδος 10€.

Σε μια  πρωτότυπη παράσταση θα πρωταγωνιστήσει  ο Βασίλης Σκουλάς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 16 Μαΐου. Ο Ανωγειανός ερμηνευτής θα ερμηνεύσει έργα Κρητικά, Παλαιστινιακά και Μίκη Θεοδωράκη. Μαζί του θα είναι και ο ιστορικός Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης που θα έρθει από το Ρέθυμνο για να τον τιμήσει και 25 μελής ομάδα χορού Sareyyet Ramallah Folklore Dance Group από την μακρινή Παλαιστίνη που για πρώτη φορά επισκέπτονται την χώρα μας. 

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής, στις 9 μ.μ., είσοδος 10, 15, 20, 22 και 35 ευρώ.

Στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» φιλοξενεί την Παρασκευή 15 Μαΐου, μια συναυλία μουσικής δωματίου με έργα οκτώ σημαντικών ελλήνων συνθετών εν ζωή, με την πιανίστα Ελένη Παπασπύρου και το ντουέτο της υψίφωνου Μάιρας Μηλολιδάκη με τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη. Τρεις νέοι ερμηνευτές με αξιόλογες εμφανίσεις και διακρίσεις ήδη στο ενεργητικό τους, επιλέγουν ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα με γνωστά ή λιγότερο γνωστά έργα, ανάμεσα στα οποία οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και πρώτες εκτελέσεις.

Πληροφορίες: Πολυχώρος  Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδoς, «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, είσοδος 8 και 10 ευρώ.

Από την Παρασκευή  15 έως και την Κυριακή 24 Μαΐου, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum διοργανώνουν τον 39ο Διεθνή Διαγωνισμό Grand Prix Μαρία Κάλλας για Πιάνο. Το Διεθνές Grand Prix Μαρία Κάλλας είναι μία γέφυρα με την παγκόσμια κοινότητα της μεγάλης τέχνης του Πιάνου και της Όπερας και στα 38 χρόνια διοργάνωσης των ετήσιων διαγωνισμών, εναλλάξ για το Πιάνο και την Όπερα, έχουν προσκληθεί και φιλοξενηθεί στην Ελλάδα, ως μέλη των Διεθνών Κριτικών Επιτροπών περισσότερες από 320 από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες όλου του κόσμου και έχουν συμμετάσχει σε αυτούς περισσότεροι από 2000 νέοι καλλιτέχνες. Στο φετινό Grand Prix Μαρία Κάλλας για Πιάνο, επιλέχθηκαν να πάρουν μέρος 15  νέοι σολίστες, από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Σλοβακία, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Ταϊβάν και τη Ν. Κορέα.

Πληροφορίες: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418 550.

Yiannis Soulis

Ο «αγαπημένος του Θεού» (Αμαντέους), αλλά και της Καμεράτα και των φίλων της Στέγης, επιστρέφει και πάλι χάρη σε ένα φιλόδοξο σχέδιο. Τα όργανα κλασικής εποχής της Καμεράτα ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια νέα μεγάλη πρόκληση: ένα μίνι Mozart Concerto Festival στην αγκαλιά της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στις 17 Μαΐου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ένας μουσικός μαραθώνιος με αριστουργηματικά κοντσέρτα του αγαπημένου Μότσαρτ. Μουσική «άμιλλα» ανάμεσα σε διαφορετικά όργανα, με μοναδικά έργα που σπάνια ακούγονται και ήχο αυθεντικό, που αναθεωρεί όσα πιστεύαμε έως τώρα για τη μουσική του τρομερού Βόλφγκανγκ.

Πληροφορίες: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Συγγρού 107, είσοδος 15, 18 και 28 ευρώ.

Στις 15 Μαΐου, στο Gagarin, οι Last Drive ανανεώνουν το ετήσιο ανοιξιάτικο ραντεβού τους με τα μέλη του Drive Tribe. Ένα χρόνο και κάτι μετά τη μεγάλη γιορτή για τα 30 τους χρόνια και τις στιγμές της ένωσης που ζήσαμε, δίνουν το τελευταίο live τους σε κλειστό χώρο στην Αθήνα για τη σεζόν προτού βουτήξουν στη δημιουργική διαδικασία που θα τους προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα: Συνεχίζοντας την τρελή και ξεροκέφαλη πορεία τους με πειραματική διάθεση, ετοιμάζουν καινούργιο άλμπουμ που θα ηχογραφηθεί στο επόμενο διάστημα και στις 15 Μάη θα παρουσιάσουν κάποια καινούργια κομμάτια απ’ αυτό, μαζί με το “White Knuckles” τη μουσική που παραχώρησαν στο ντοκιμαντέρ «Φασισμός Α.Ε.».

Μια ημέρα αργότερα στον ίδιο χώρο, έρχεται και η δημοφιλής μπάντα από το Bloomington, Murder by Death. Οι Murder By Death πήραν, όπως εύκολα θα μάντευε κανείς, το όνομά τους από την ομώνυμη ταινία μυστηρίου του 1976, σε σενάριο Neil Simon και με θρυλικό καστ – εκείνο όμως που, προφανώς, τους γοήτευσε περισσότερο ήταν το νοσηρό τού τίτλου. Τα τραγούδια των Murder By Death είναι από μελαγχολικά μέχρι θανατερά και το death country που παίζουν είναι γεμάτο με θλιβερές ιστορίες και goth στοιχεία.

Πληροφορίες: Gagarin 205, Αθήνα.