Πέθανε η υψίφωνος Μυρτώ Δουλή

douli
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΜΑΙΟΥ 2015

Η καταξιωμένη υψίφωνος και εκλεκτό στέλεχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), Μυρτώ Δουλή, πέθανε χθες, Τετάρτη13 Μαΐου.

Η Ελληνίδα υψίφωνος, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο με τη Νουνούκα Φραγκιά-Σπηλιοπούλου (1951), αποφοιτώντας με α΄ βραβείο και έπαθλο. Συνέχισε σπουδές στην Κρατική Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με την Ελίζαμπεθ Ραντό (τραγούδι), τον Γιόζεφ Βιτ (όπερα) και τον Γιούλιους Πάτσακ (ληντ-ορατόριο), αποφοιτώντας με άριστα. Από το 1961 συμμετείχε ως σολίστ σε συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Συμφωνικής ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ.

Τραγούδησε σε ρεσιτάλ ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Έκφραση», υπό την αιγίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και του υπουργείου Πολιτισμού. Το 1961 πρωτοεμφανίστηκε στην ΕΛΣ ως Τσο-Τσο Σαν (Μαντάμα Μπαττερφλάι). Έως το 1988 συμμετείχε σε περίπου 65 παραγωγές ή/και αναβιώσεις παραγωγών, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ή βασικούς ρόλους σε 21 όπερες, τρεις οπερέτες, ένα μιούζικαλ.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε συναυλίες που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού εκτός συνόρων. Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής της Unesco. Δίδαξε μονωδία στο Ελληνικό Ωδείο (1994-2006). Ήταν σύζυγος του ποιητή Τάσου Πορφύρη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Κώστα και τον Μιχάλη, που είναι μουσικοί.

Η κηδεία της Μυρτώς Δουλή θα γίνει την Παρασκευή 15 Μαΐου και ώρα 15.00, στο Νεκροταφείο του Βύρωνα. Η διοίκηση και το προσωπικό της ΕΛΣ εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στους οικείους της εκλιπούσης.

Πληροφορούμενος την είδηση της απώλειας της Μυρτώς Δουλή, ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Καταξιωμένη ως ερμηνεύτρια πλήθους σημαντικών ρόλων του λυρικού ρεπερτορίου, αλλά και του ελληνικού τραγουδιού, η Μυρτώ Δουλή  πρόσφερε στη μουσική τέχνη τόσο ως καλλιτέχνις και δασκάλα, όσο και με θεσμική ιδιότητα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της». 

naftemporiki.gr