9 συνθέτες μελοποιούν ελληνική ποίηση και μιλούν στο clickatlife.gr

neoi-sinthetes
ΤΡΙΤΗ, 19 ΜΑΙΟΥ 2015

Εννέα νέοι συνθέτες δημιουργούν καινούργια τραγούδια, μελοποιώντας άγνωστα ποιήματα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Τρίτη 19 Μαΐου. Οι συνθέτες μίλησαν στο clickatlife.gr για την ιδιαίτερη αυτή πρωτοβουλία.

Εννέα νέοι συνθέτες – η Νεφέλη Λιούτα, ο Γιάννης Μαθές, ο Κώστας Μάκρας, ο Δημήτρης Μαραμής, ο Ηλίας Μαυροσκούφης, ο Νίκος Παπαδογιώργος, ο Απόλλων Ρέτσος, ο Χρυσοβαλάντης Σωτηρίου και η Φένια Χρήστου- διάλεξαν το υλικό τους και εμπνεύστηκαν από Έλληνες ποιητές, αγαπημένους αλλά και λιγότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό. Το αποτέλεσμα είναι 18 ολοκαίνουργια τραγούδια, που αναμένεται να αποκαλύψουν τον πλούτο και την εκφραστική δύναμη της ελληνικής ποίησης μέσα από το τραγούδι, που απευθύνεται εξ ορισμού σε μεγαλύτερο κοινό.

Οι νέοι συνθέτες απάντησαν στο clickatlife.gr, ο καθένας για το δικό του όραμα-στόχο πίσω από την πρωτοβουλία «Νέοι Συνθέτες Μελοποιούν Έλληνες Ποιητές».

Νεφέλη Λιούτα: Καθότι η ίδια δραστηριοποιούμαι κυρίως γράφοντας τους δικούς μου στίχους, το να δώσω ήχο σε μια ιστορία που έχει ήδη γράψει κάποιος άλλος μου φαίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητη και επικίνδυνη πρόκληση. Ο κάθε άνθρωπος καταφεύγει στις λέξεις θέλοντας να ικανοποιήσει αυτό που τον ταράζει και τον αναστατώνει μέσα του, αδυνατώντας να βρει άλλον τρόπο ως πιο ικανοποιητικό. Μόνη δίοδος του συναισθήματος είναι το πέρασμά του στο χαρτί. Επομένως εγώ πχ που έρχομαι εκ των υστέρων να βάλω ένα ακόμα επιπλέον συναίσθημα στο ήδη υπάρχον (αυτό που μου αφήνει η ανάγνωση από κάτι που έχει ήδη ειπωθεί), οφείλω (θέλω!) να το κάνω με τέτοιο τρόπο που ιδανικά να βοηθάει αυτό που γράφτηκε κάποτε να εκφραστεί ακόμα πιο έντονα και ηχηρά, προς την κατεύθυνση που ήθελε ο πρώτος δημιουργός του, φιλτραρισμένο ελαφρά μέσα από τα δικά μου βιώματα και παραστάσεις, χωρίς να απομακρύνεται από την αισθητική και τα μυστικά του. Στόχος λοιπόν για εμένα, μικρός και μεμονωμένος, είναι αν ο ποιητής με άκουγε, να αισθανόταν ότι τα λόγια του ντύθηκαν τον ήχο που τους ταίριαζε και βγήκαν προς τα έξω σαν αγαπημένα παιδιά δύο γονιών, του πρώτου του βιολογικού τους και εκείνου που μετέπειτα για λίγο φευγαλέα τα υιοθέτησε.

Φένια Χρήστου

Φένια Χρήστου: Προσωπικά, πιστεύω πως είναι μεγάλη ευλογία ένας καλλιτέχνης να μπορεί να βιώσει την φύση του όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό που είναι... Έτσι αισθάνομαι μέσα σε αυτή την παράσταση και ευχαριστώ πολύ το Ελληνικό σχέδιο για την ανάθεση, είναι πραγματικά μεγάλη τιμή. Τώρα, όσον αναφορά τον στόχο. Ο στόχος για μένα είναι ένας και νομίζω πως θα παραμείνει ίδιος: να λαχταρώ να ξυπνήσω το πρωί με αλαφρή διάθεση και να μελετήσω ή να συνθέσω μουσική. Όλα τα υπόλοιπα σε βρίσκουν μόνα τους. Το όραμα είναι να λαχταράς να σε βρουν...

Ηλία Μαυροσκούφης: Η επιλογή των δύο αυτών ποιημάτων μαρτυρά τον στόχο και το όραμά μου. Να ανυψώσουμε το πνεύμα μας, να σπάσουμε τι ζώνες και να παλέψουμε με οδηγό την ειλικρίνεια, ώστε να αποδεχτούμε τους εαυτούς μας αλλά και τους ανθρώπους γύρω μας. Πολύ δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς το τι επικρατεί αιώνες τώρα στον πλανήτη μας. Είναι χρέος μας όμως να το εκφράζουμε και να βάζουμε έστω κι ένα μικρό λιθαράκι.

Δημήτρης Μαραμής: Πρωτότυπη δημιουργία. Κάθε αιτία και αφορμή για δημιουργία νέου έργου, είναι για μένα πηγή ζωής.  Η ελληνική γλώσσα μέσα από την ποίηση έχει μία αδιάκοπη πορεία αιώνων. Μοναδικό φαινόμενο παγκόσμια. Η καλή μελοποίηση σημαντικής ποίησης την ξεκλειδώνει και τη φέρνει πιο κοντά και πιο άμεσα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο που ίσως, να μην έφτανε ποτέ σε αυτό, μόνο από τα βιβλία.

Ιωάννης Μαθές: Σε ό, τι αφορά τη βραδιά της συναυλίας, δικό μου όραμα-στόχος θα ήταν καταρχάς να καταφέρω μέσα από την μουσική και την ερμηνεία, να μεταφέρω -με έναν ενδιαφέροντα τρόπο- την ατμόσφαιρα των ποιημάτων που επέλεξα να μελοποιήσω και να ζήσω μέσα σ' αυτήν ακριβώς την ατμόσφαιρα, επί σκηνής, το συναίσθημα που θα φέρει η επικοινωνία με τους θεατές-ακροατές. Γενικότερα σε ό, τι αφορά τον μουσικό κύκλο «Νέοι Συνθέτες Μελοποιούν Έλληνες Ποιητές» χαίρομαι να συμβάλω κι εγώ στην προσπάθεια του Ελληνικού Σχεδίου για την τόνωση του Ελληνικού Τραγουδιού, ενός είδους Τέχνης, που έχει ως βασικό άξονα τον Ελληνικό Λόγο, με τις αξίες και τα νοήματα που τον διατηρούν πάντοτε ζωντανό και δυνατό να ενώνει τους ανθρώπους ουσιαστικά.

Κώστας Μάκρας: Ο στόχος -όραμα είναι πάντοτε η επικοινωνία των τραγουδιών μου με ένα ευρύτερο κοινό σε συνθήκες που ευνοούν την απόδοση της μουσικής  μου  και συγγενεύουν  αισθητικά με το έργο μου.

Απόλλων Ρέτσος

Απόλλων Ρέτσος: Μέχρι πρόσφατα δεν είχα καν ακουστά την ποιήτρια Μαρία Περικλή Ράλλη. Ένας φίλος μού έδειξε το ποίημά της “Νανούρισμα σε αγέννητο παιδί”. Ελπίζω με αφορμή αυτή τη συναυλία να γίνει πιο γνωστό το έργο της.

Χρυσοβαλάντης Σωτηρίου: Η πρόκληση σ' αυτήν την πρόσκληση της Στέγης, είναι η ταύτιση με το όραμα του ίδιου του ποιητή. Να ακούσω τις ανησυχίες του, τα κίνητρα και τα συναισθήματά του όταν έγραφε τα ποιήματα, και να τα μεταδώσω ατόφια στον ακροατή μέσω της μουσικής.

Νίκος Παπαδογιώργος: Επέλεξα να μελοποιήσω δύο ποιήματα του ποιητή Βαγγέλη Κάσσου. Στο έργο του συνάντησα τα στοιχεία εκείνα που με εμπνέουν και με ωθούν στην αναζήτηση της μουσικής που είναι «κρυμμένη» στο ποίημα: από την μια, η δημιουργία έντονων εικόνων, μέσα από λόγο απλό και περιεκτικό και, από την άλλη, πολύ δυνατές αναφορές στον ψυχισμό του ανθρώπου. Όσον αφορά μελοποιήσεις ποιημάτων από άλλους συνθέτες, νομίζω ότι οι μεγάλες στιγμές είναι πάρα πολλές! Τις συναντάμε σε τραγούδια του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Μούτση, του Ξαρχάκου, του Λεοντή, του Μαμαγκάκη, του Σπανού, του Παπαδημητρίου, του Ξυδάκη (τα πρώτα ονόματα που μου έρχονται στο μυαλό!). Αλλά αν πρέπει να αναφέρω κάτι πιο συγκεκριμένο, θα έλεγα το «Ποιος ειν’ τρελός από έρωτα» (του Μάνου Χατζιδάκι, σε ποίηση Σαραντάρη και ερμηνεία της Φλέρυς Νταντωνάκη) και το «Σαπφώ» (του Νίκου Μαμαγκάκη, σε ποίηση της Σαπφούς και ερμηνεία της Μελίνας Κανά).

 
Βάλια Κανελλοπούλου