Η κλασική μουσική συναντά την τζαζ

kontrafouris-agrafioti
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2015

Σήμερα το βράδυ, η Έφη Αγραφιώτη και ο Γιώργος Κοντραφούρης επιστρέφουν στο Μέγαρο Μουσικής για να προσφέρουν στο κοινό ένα μουσικό πρόγραμμα στις παρυφές της κλασικής μουσικής και της τζαζ.

Στη συναυλία τους, οι δύο πιανίστες θα παρουσιάσουν δημιουργίες ελλήνων συνθετών, καθώς και έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Tην τιμητική του έχει, στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, με αποσπάσματα από το δημοφιλέστατο West Side Story.

Έργα σύγχρονων ελλήνων δημιουργών συνθέτουν το μουσικό τοπίο της πρώτης ενότητας της βραδιάς, η οποία θα αρχίσει με το πρώτο και τέταρτο μέρος της Ποντιακής Σουίτας του Μιχάλη Αρχοντίδη. Θα ακολουθήσουν τα έργα  Ντομένικα ρούμπα του Ιάσονα  Αντωνιάδη, Παιχνίδι για δύο του Παναγιώτη Θεοδοσίου, Δήλος του Κώστα Γρηγορέα και In Heaven του Βασίλη Μπακόπουλου.

Ο επίλογος τoυ πρώτου μέρους ανήκει στον διεθνούς φήμης Βαγγέλη Παπαθανασίου, που έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο το 1982 όταν βραβεύτηκε με όσκαρ η μουσική του για την ταινία Δρόμοι της φωτιάς. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις Παραλλαγές για δύο πιάνα πάνω στον «Χορό της φωτιάς», σε μεταγραφή του γάλλου συνθέτη και ενορχηστρωτή Συλβαίν Μοριζέ.

Σε έναν από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς της αμερικανικής ιστορίας, τον  συνθέτη, αρχιμουσικό και πιανίστα Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, είναι αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης ενότητας του προγράμματος που θα παρουσιάσουν η Έφη Αγραφιώτη και ο Γιώργος Κοντραφούρης στο ρεσιτάλ τους. Οι δύο σολίστ θα ερμηνεύσουν πρώτα το έργο Music for Two Pianos και έπειτα τους εκρηκτικούς  Συμφωνικούς χορούς από το κοσμαγάπητο μιούζικαλ West Side Story του Μπέρνσταϊν, με τους οποίους θα κλείσει η βραδιά. Θα παρεμβληθεί η σύντομη σύνθεση για 2 Pianos: Blues, Echoes του πολυβραβευμένου νεοϋορκέζου πιανίστα, μαέστρου, ενορχηστρωτή και συνθέτη Μόρτον Γκουλντ.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής, 210 7282333, είσοδος 12 και 20 ευρώ.