Οι συναυλίες του Παρασκευοσαββατοκύριακου

xidakis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΜΑΙΟΥ 2015

Με Ξυδάκη, Ευρυδίκη, Stranglers, C.W. Stoneking, Μπερλιόζ και Kyklos Ensemble, αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο σίγουρα θα βγούμε έξω…

Ο Νίκος Ξυδάκης ανεβαίνει στη σκηνή του Μικρού Παλλάς για μια «Εκ Βαθέων» συναυλία την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23  Μαΐου. Τις δύο αυτές βραδιές ο Ξυδάκης θα παρουσιάσει το έργο του  «Εκ βαθέων». Στη μουσική αυτή παράσταση ο Έλληνας συνθέτης θα τραγουδήσει και θα αφηγηθεί μία μουσική αυτοβιογραφία, που ξεκινά από την «Εκδίκηση Της Γυφτιάς», συνεχίζεται με τραγούδια για τον Κ.Π.Καβάφη και την Αθήνα και φτάνει μέχρι τη Σαπφώ και το άλμπουμ «Γρήγορα η ώρα πέρασε». Τα κείμενα-σπαράγματα και τραγούδια της Σαπφούς θα ερμηνεύσει η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Πληροφορίες: Μικρό Παλλάς, στις 9 μ.μ., είσοδος 18 ευρώ.

Διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους πιο ταλαντούχους αρχιμουσικούς της νεότερης γενιάς, Ο 43χρονος Γερμανός μαέστρος Έκεχαρντ Στηρ, θα δώσει τη δική του σφραγίδα στην εμβληματική «Φανταστική Συμφωνία» του Μπερλιόζ, έργο-ορόσημο για τη μουσική του 19ου αιώνα, στη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, την Παρασκευή 22 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής. Το πρόγραμμα της συναυλίας δίνει στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει διαφορετικές όψεις της γαλλικής μουσικής του 20ου αιώνα και περιλαμβάνει ακόμα τον «Ύμνο του Σύμπαντος» του σύγχρονου συνθέτη Ναζί Χακίμ, την Πρώτη ραψωδία για κλαρινέτο του Κλωντ Ντεμπυσύ και τη Σουίτα «Σκαραμούς» για κλαρινέτο  του Νταριούς Μιγιώ. Για τα δύο τελευταία με την Κ.Ο.Α. θα συμπράξει ως σολίστ ο κορυφαίος Ισλανδός κλαρινετίστας Ντιμίτρι Ασκενάζυ, γιός του διάσημου πιανίστα Βλαντιμίρ Ασκενάζυ.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 210 7282333, είσοδος 10, 15 και 25 ευρώ.

Σήμερα Παρασκευή 22 Μαΐου, ο C.W. Stoneking ανακαλύπτει τον... ηλεκτρισμό στη σκηνή του Fuzz. Αφήνει για λίγο την αγαπημένη του vintage National κιθάρα και το banjo combo για μία χρυσή Fender και με ύφος rock 'n' gospel dancehall blues, θα παρουσιάσει 12 καινούργια κομμάτια.

Πληροφορίες: Fuzz Live Music Club, Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος, στις 9.30 μ.μ., είσοδος 20 ευρώ.

Στον ίδιο χώρο, οι αγαπημένοι Stranglers, οι θρυλικοί Men In Black του punk, μια ημέρα μετά, ξαναεπισκέπτονται τη χώρα μας. Οι  Stranglers θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή groups της punk / post punk / new wave σκηνής και το οφείλουν σε μερικά από τα πιο γνωστά τους κομμάτια, όπως τα “No More Heroes”, “Duchess”, “Strange Little Girl”, “Always The Sun” καθώς και τις περίφημες διασκευές τους στα “All Day And All Of The Night”, “96 Tears”, “Walk On By” κ.α. Για μια βραδιά θα μας τα πουν όλα...

Πληροφορίες: Fuzz Live Music Club, είσοδος 30 ευρώ.

Mara Desipri

Το Kyklos Ensemble επανέρχεται στο Μέγαρο Μουσικής το Σάββατο 23 Μαΐου, για μια εκρηκτική συναυλία. Το σύνολο επιλέγει για πρώτη φορά μια φασματική διαδρομή στη διαχρονικότητα της μουσικής δημιουργίας. Κορυφαία έργα των Γ. Σ. Μπαχ, Μπρίττεν, Μπεργκ, Στραβίνσκυ, Ξενάκη και Κουμεντάκη εμφανίζονται στο σήμερα, άλλοτε μέσα από τη διαδικασία της μεταγραφής, της διασκευής ή της ανασύνθεσης κι άλλοτε μέσα από την αναδιατύπωση συγκεκριμένων παραδοσιακών μουσικών θεμάτων, και άλλοτε εμπνευσμένα από έννοιες προερχόμενες από την αρχαία φιλοσοφία και ποίηση.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής, είσοδος 12 κα 20 ευρώ.

Η Ευρυδίκη και η Ηρώ θα καταλάβουν –για πρώτη φορά μαζί- για 4 παραστάσεις στη σκηνή του Ιανού, στις 22-23/5 και 29-30/5. Οι δυο τους θα μας προετοιμάσουν για ένα καλοκαίρι φωτεινό, ζεστό, μελαγχολικό ή και χαρούμενο, μόνο με ένα πιάνο (ή και δυο) και τραγούδια μερικών από τους σπουδαιότερους έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές. Ο Ξενοφών Ραράκος διάλεξε τα τραγούδια με τον αυθορμητισμό και τον ενθουσιασμό ενός μικρού παιδιού.

Πληροφορίες: Ιανός, 210 3217810, είσοδος 10€.

Κι όσοι θέλουν να κάτσουν σπίτι, αυτό το Σάββατο υπάρχει και η εναλλακτική του τελικού της Eurovision...