10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τους Black Keys

black-keys-3
ΤΡΙΤΗ, 26 ΜΑΙΟΥ 2015

Μία από τις πολυαναμενόμενες συναυλίες του φετινού καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί στη σκηνή του Terra Vibe, την πρώτη μέρα του επετειακού Rockwave Festival. Οι Black Keys θα εμφανιστούν επί ελληνικού εδάφους, παίζοντας όλες τις τεράστιες επιτυχίες τους. Εμείς σας παραθέτουμε 10 πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για το φοβερό αυτό δίδυμο.

 1. Το όνομά τους το εμπνεύστηκαν από την έκφραση του φίλου τους, καλλιτέχνη Alfred McMoore, που πάσχει από σχιζοφρένεια. Συγκεκριμένα ο McMoore χώριζε στην κατηγορία D Flats και Black Keys τους ανθρώπους που δεν συμπαθούσε.

2. Το videoclip του “Lonely Boy” γυρίστηκε τυχαία, όταν έξω από το studio που γίνονταν τα γυρίσματα του κανονικού videoclip,  ο ηθοποιός και υπεύθυνος ασφαλείας Derrick T.Tuggle, άρχισε να χορεύει και να κουνάει τα χείλη του, υποκρινόμενος ότι τραγουδάει. Του είχαν υποσχεθεί μια μικρή εμφάνιση στο video, αλλά η performance του, τους έκανε να απορρίψουν το πανάκριβο video που είχαν γυρίσει, και να χρησιμοποιήσουν αυτό το μονοπλάνο, όπου ο Tuggle δίνει ρεσιτάλ χορευτικών κινήσεων. Πολύ αργότερα, μια μεσήλικη γυναίκα γύρισε τη δική της εκδοχή του  “Lonely Boy”, όπου διάνθισε τη χορογραφία της με κουτάλια. Το video έγινε viral αμέσως.

3. Ο Patrick Carney και ο Dan Auerbach έκαναν αρκετές δουλειές πριν αποφασίσουν να ασχοληθούν με τη μουσική. Ανάμεσα σε αυτές ήταν να κουρεύουν το γρασίδι στις αυλές των γειτόνων, ή να μοιράζουν φυλλάδια. Σε καμία δεν είχαν επιτυχία.

4. Ένας από τους μεγαλύτερους fans τους είναι ο Robert Pattinson, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να παρευρίσκεται στις συναυλίες τους. Επίσης ο Johnny Depp τους αγαπάει ιδιαίτερα, και έχει μάλιστα μοιραστεί τη σκηνή μαζί τους στα βραβεία του Mtv το 2012. Άλλοι διάσημοι fans τους είναι η Charlize Theron, αλλά και ο Robert Plant. Φυσικά δεν μπορείς να έχεις μόνο φίλους σε αυτή τη δουλειά. Ο Jack White έχει δηλώσει ότι σιχαίνεται τη μουσική τους, γιατί όπως υποστηρίζει αντιγράφουν το στυλ του.

5. O Patrick Carney έχει τη μουσική να κυλάει στο αίμα τους, και πώς να ήταν διαφορετικά, όταν ο θείος του Ralph Carney έπαιζε σαξόφωνο δίπλα στον Tom Waits, τον Elvis Costello και τους Β-52’s.

6. Την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του τελευταίου τους album “Turn Blue”, την έκανε ο Mike Tyson, μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter.

7. Έχουν ταχθεί ανοιχτά ενάντια στη streaming υπηρεσία Spotify, και αρνούνται να διαθέσουν μεγάλο μέρος από τον κατάλογό τους. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δε θα είχαν κανένα πρόβλημα, αν η υπηρεσία ήταν δίκαιη απέναντι στους καλλιτέχνες. Έχουν επίσης χρησιμοποιήσει μερικά καθόλου εγκωμιαστικά επίθετα για τον δημιουργό του Napster, Sean Parker.

8. Ένα από τα πράγματα που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι οι στρατηγικές promo που επιλέγουν κάθε φορά που έχουν κάποιο καινούργιο album. Πριν την κυκλοφορία του “Turn Blue” κάποια τρομακτικά videos εμφανίστηκαν στο youtube, όπου ένας υπνωτιστής υποστήριζε ότι ήταν ο Μεσσίας. Αργότερα όταν το videoclip του “Fever” κυκλοφόρησε, οι fans είδαν έναν τηλεφωνικό αριθμό. Αν κάποιος καλούσε τον αριθμό αυτόν, άκουγε έναν περίεργο καλλιτέχνη με το όνομα Quartzazium να ζητά επίμονα ένα συμβόλαιο με δισκογραφική. Όπως αποδείχτηκε ήταν ένα τηλεφώνημα φάρσα που είχε κάνει ο Carney στη δισκογραφική τους, τη Nonesuch Records.

9. Το Mtv φαίνεται ότι δε γνωρίζει καλά το όνομά τους. Αρχικά, το 2003, όταν έπαιζε το videoclip τους για το “Set You Free”, ως όνομα μπάντας εμφανίζονταν οι Black Eyed Peas. Το κακό δε σταμάτησε εκεί, αφού όταν κέρδισαν το βραβείο για το καλύτερο breakthrough video στα Mtv Awards το 2010, η πλακέτα του βραβείου τους, έγραφε ξανά The Black Eyed Peas. Παρότι δυσαρεστήθηκαν, αποφάσισαν να μη δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο συμβάν.

10. Το 2009 κυκλοφόρησαν ένα album με το ψευδώνυμο Blackroc. Σε αυτό συμμετέχουν πολλοί αστέρες του hip hop, όπως ο Mos Def, ο Q-Tip, και ο Ludacris. Για την προώθηση του project κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό, μια σειρά Chevrolet Camaro.

Ροζίνα Αράπη