10 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζατε για την Ελεωνόρα Ζουγανέλη

zouganeli
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Με αφορμή τη σημερινή της εμφάνιση στο θέατρο Βράχων…με μια βαλίτσα στο χέρι, ας γνωρίσουμε καλύτερα αυτή την ξεχωριστή ερμηνεύτρια.

1. Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1983 στην Αθήνα. Είναι κόρη του  Γιάννη Ζουγανέλη και της ηθοποιού Ισιδώρας Σιδέρη.

2. Η πρώτη της δισκογραφική συμμετοχή ήταν στο δίσκο του πατέρας της Γιάννη Ζουγανένη, στα «Παραμυθοτράγουδα» το 1996, ένα δίσκο με μελοποιημένα ποιήματα ελλήνων ποιητών (Διονύσιος Σολομός, Γιάννης Ρίτσος Γεώργιος Δροσίνης κ.ά.) των οποίων τη μελοποίηση έκανε ο Γιάννης Ζουγανέλης.

3. Στη συνέχεια συμμετείχε σε δίσκους του Γιώργου Νταλάρα, του Φίλιππου Πλιάτσικα και του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα,

4. Στο κοινό συστήθηκε το 2008 με το ντεμπούτο της album «Έλα» από το οποίο ξεχώρισε αρχικά το ομώνυμο ντουέτο της με τον Πάνο Μουζουράκη. Το album έγινε πλατινένιο.

5. Το δεύτερο album της «Έξοδος 2» κυκλοφόρησε το 2010 και έγινε χρυσό, ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε στο soundtrack της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί».

6. Μετά την κυκλοφορία ενός live album («Είπα στους φίλους μου..») και τις συναυλίες της σε όλη την Ελλάδα, το 2013 κυκλοφόρησε το τέταρτο album της καριέρας της το «Μετακόμιση Τώρα», από όπου το κομμάτι «Η επιμονή σου» έγινε τεράστια επιτυχία τη χρονιά που μας πέρασε.

7. Το 2014 έκανε μια εμφάνιση στο Ηρώδειο τραγουδώντας τραγούδια της Μελίνας Μερκούρη, και αργότερα, η ηχογραφημένη αυτή εμφάνιση κυκλοφόρησε ως album με τον τίτλο «Να με θυμάσαι και να με αγαπάς-Τα τραγούδια της Μελίνας».

8. Φέτος τον χειμώνα την απολαύσαμε σε έναν διαφορετικό ρόλο, αφού ενσάρκωσε την Edith Piaf, στο θεατρικό έργο “PIAF” σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, όπου απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια για την ερμηνεία της.

9. Έχει μοιραστεί τη σκηνή με πολλούς καλλιτέχνες της ελληνικής σύγχρονης μουσικής σκηνής, αλλά και μουσικούς θρύλους, από τον Γιώργο Νταλάρα και τον Λάκη Παπαδόπουλο, μέχρι τον Κωστή Μαραβέγια και τους Imam Baildi.

10. Στις καλοκαιρινές της εμφανίσεις για το καλοκαίρι του 2015, με τίτλο «Που θα πάει αυτή η βαλίτσα», με όπλο την πληθωρική της προσωπικότητα θα παρουσιάσει εκτός των δικών της τραγουδιών, επιλογές από την παγκόσμια μουσική σκηνή, διαφορετικές αλλά και τις νεανικές της επιρροές.

Ροζίνα Αράπη