Η Taylor Swift έφερε τα πάνω κάτω στην Apple

taylor-swift-apple
ΤΡΙΤΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

H Apple μπαίνει στο παιχνίδι του online music streaming με την υπηρεσία Apple Music και η Taylor Swift «κάνει πόλεμο».

Η υπηρεσία που θα συνδυάζει μια συνδρομή για 24ωρο streaming σε ιντερνετικά ραδιόφωνα, και μια τεράστια “αποθήκη” με videoclips, θα είναι διαθέσιμη για τους χρήστες iPhone, iPad, iPod, Mac και PC σε 100 χώρες από το τέλος Ιουνίου, αλλά και στην υπηρεσία Apple TV και σε Android τηλέφωνα από το επερχόμενο φθινόπωρο.

Η εφαρμογή αυτή έχει χαρακτηριστεί ως η απάντηση της Apple σε παρόμοιες υπηρεσίες όπως το Spotify, το Rdio και το Deezer. Εκατομμύρια τραγούδια και playlists από το iTunes θα είναι διαθέσιμα για streaming, όπως επίσης και το νέο ραδιόφωνο-εφαρμογή Beats 1, που θα εκπέμπει παγκοσμίως 24 ώρες το 24ωρο από το Los Angeles, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο με πολλούς star djs.

O Jimmy Iovine συν-ιδρυτής της Apple δήλωσε στο Worldwide Developers Conference στο San Francisco – όπου έγινε η ανακοίνωση για το λανσάρισμα της υπηρεσίας- “Η Apple Music θα ταράξει τα νερά και θα δημιουργήσει νέους δεσμούς ανάμεσα στους καλλιτέχνες και το κοινό. Η online μουσική έχει καταντήσει να γίνει ένα μπέρδεμα με άπειρα applications, υπηρεσίες και ιστοσελίδες. Η Apple Music θα παρέχει τα  καλύτερα features μαζί με μια εμπειρία που κάθε μουσικόφιλος μπορεί να απολαύσει”.

H εφαρμογή θα κοστίζει 9.99 δολάρια το μήνα για έναν χρήστη και 14.99 για οικογενειακό πακέτο, και θα είναι δωρεάν για τους πρώτους τρεις μήνες. Ένα από τα features της Apple Music θα είναι το For You, όπου θα προτείνει στο χρήστη μουσικές προτάσεις ανάλογα με τα μουσικά του γούστα.

Υπήρξαν όμως και αντιδράσεις και μάλιστα επώνυμες. Η Taylor Swift αντέδρασε με την απόφαση της υπηρεσίας να μην πληρώνει τους καλλιτέχνες για τους πρώτους τρεις μήνες του δωρεάν streaming που θα προσφέρει.  Μάλιστα όπως είπε η ίδια δε θα διαθέσει το υπερπιτυχημένο album της “1989” στην Apple Music. Με ένα post της στο tumblr  μάλιστα, χαρακτήρισε την κίνηση του κολοσσού να μην πληρώνει τους καλλιτέχνες ως “σοκαριστική, απογοητευτική και τελείως εκτός της  γενναιοδωρίας  που έχει επιδείξει η Apple στο παρελθόν”.

Η κίνηση αυτή της Swift ήταν ένα ισχυρό πλήγμα στη νέα υπηρεσία, πριν καν αυτή ξεκινήσει.  Η ίδια υποστήριξε ότι μιλάει όχι μόνο για τον εαυτό της, αλλά και εκ μέρους άλλων καλλιτεχνών.

“Πρόκειται για τον νέο μουσική ή συγκρότημα που μόλις κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single και δε θα πληρωθούν για την επιτυχία τους. Πρόκειται για τον νέο συνθέτη που κατάφερε να γράψει ένα hit και δε θα του αποδοθούν τα έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα, ή για τον παραγωγό που  δουλεύει ασταμάτητα για να δημιουργήσει και να παράγει, όπως οι πρωτοπόροι της Apple που μεγαλουργούν και καινοτομούν στο πεδίο τους, αλλά δε θα πληρωθούν για το έργο τους. Αυτά δεν είναι παραπόνα ενός κακομαθημένου παιδιού. Είναι τα κρυφά συναισθήματα κάθε καλλιτέχνη, παραγωγού ή συνθέτη στους κοινωνικούς μου κύκλους, που φοβούνται να μιλήσουν δημόσια γιατί θαυμάζουν την Apple τόσο πολύ”, έγραψε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης “Τρεις μήνες είναι ένα πολύ μεγάλο διάστημα για να είσαι απλήρωτος και είναι άδικο να ζητάς από κάποιον να δουλεύει για το οτιδήποτε. Το λέω με αγάπη και θαυμασμό για ό,τι έχει κάνει η Apple. Ελπίζω σύντομα να μπορέσω να συμμετέχω στην προσπάθεια τους για τη δημιουργία ενός νέου streaming μοντέλου που θα είναι δίκαιο και για αυτούς που παράγουν τη μουσική. Αλλά το λέω με όλο το σεβασμό προς την Apple ότι είναι πολύ αργά να αλλάξεις αυτή την πολιτική και τα μυαλά αυτών στη μουσική βιομηχανία που θα πληγούν. Δε θέλουμε δωρεάν iPhones. Μη μας ζητάτε να σας παρέχουμε τη μουσική μας χωρίς ανταμοιβή.” 

Τελικά ο «πόλεμος» που ξεκίνησε η Swift είχε ανταπόκριση, αφού χθες η Apple απέσυρε τον συγκεκριμένο όρο και δέχτηκε να πληρώνει τους καλλιτέχνες και για τους τρεις πρώτους δωρεάν μήνες. Να θυμήσουμε ότι η Swift είχε αποσύρει πέρσι όλον της τον κατάλογο από το Spotify για τον ίδιο λόγο.

Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν όχι τόσο για παιχνίδια ισχύος αλλά για παιχνίδια Δημοσίων Σχέσεων και για μια «προσυμφωνημένη εξέλιξη».