Ακούσαμε τις «9+1 Ιστορίες» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη

arbanitaki
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Η πολύ αγαπημένη ερμηνεύτρια επιστρέφει δισκογραφικά φέτος, με τις δικές της ιστορίες και αλήθειες, και συνεργάζεται με μερικούς από τους καλύτερους νέους Έλληνες συνθέτες.

Όπως αναφέρει και η ίδια η Ελευθερία Αρβανιτάκη στο δελτίο που συνοδεύει το album,  το νέο της δισκογραφικό βήμα δημιουργήθηκε στην εποχή που βιώνουμε, την εποχή της κρίσης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία που χρειάστηκε σχεδόν τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί, ανακάλυψε καινούργιους ανθρώπους και μαζί φτιάξανε τις ιστορίες που θέλει να μας παρουσιάσει.

Στις “9+1 Ιστορίες” η Αρβανιτάκη συνεργάζεται με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, το Θέμη Καραμουρατίδη, τον Νίκο Μωραίτη, το Στάθη Δεληγιάννη, τη Λήδα Ρουμάνη, ενώ τις ενορχηστρώσεις ανέλαβε ο Sumka και την παραγωγή η ίδια η ερμηνεύτρια.

Τα τραγούδια που περιλαμβάνονται κινούνται στο γνώριμο ύφος της Αρβανιτάκη, με τη φωνή της σε πρώτο πλάνο, ενώ παράλληλα οι ενορχηστρώσεις του Sumka κάνουν το αποτέλεσμα να ακούγεται φρέσκο και όχι ένα ακόμη “έντεχνο” album.

Το “Μη Με Φωνάξεις”, το πρώτο single, είναι μια ερωτική μπαλάντα, από αυτές που η Αρβανιτάκη ξέρει τόσο καλά να ερμηνεύει, αλλά αποφεύγει τεχνηέντως την ταμπέλα του “έντεχνου”, χάρη στις σύγχρονη ματιά του Sumka στην ενορχήστρωση. Κάτι που ευτυχώς συνεχίζεται και στο υπόλοιπο album. O Βασίλης Παπακωνσταντίνου τη συνοδεύει στην εναρκτήρια μπαλάντα “Κρατήσου από μένα”, που ξεκινάει πολύ δυναμικά το album, ενώ πιο έθνικ μονοπάτια ακολουθεί στο “Τι να σου γράψω”. Το “Πόσα Περάσαμε” ξεχωρίζει φυσικά χάρη στη ερμηνεία και τις λαϊκές πινελιές, αλλά αδυνατεί να συγκινήσει περισσότερο, ενώ το “Καταστροφή και ελπίδα”, σε στίχους και μουσική του Νίκου Πορτοκάλογλου, είναι ένα καθαρά λαϊκό τραγούδι που σου μένει στη μνήμη και μάλλον θα ξεχωρίσει. 

Το “Άτομα” είναι ένα τραγούδι για τη σκληρή πραγματικότητα και την ενηλικίωση, σε μουσική και στίχους του Στάθη Δρογώση, ίσως η πιο τολμηρή στιγμή του album. Το τελευταίο κομμάτι είναι το “J.A.C.E.”, που ακούγεται και στο soundtrack της ομότιτλης ταινίας του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, που δίνει ένα μάλλον ονειρικό, ατμοσφαιρικό κλείσιμο στις ιστορίες της ερμηνεύτριας, ένα καταπληκτικό κομμάτι που αξίζει να ανακαλύψετε.

Eurokinissi

Δεν περιμέναμε κάτι που να μην είναι ποιοτικό από την Ελευθερία Αρβανιτάκη, η οποία και αυτή τη φορά αποδεικνύει την ερμηνευτική της δύναμη. Στα συν είναι ότι βγήκε από τα στεγανά της και τόλμησε να πειραματιστεί με τον ήχο και τη φωνή της. Θα θέλαμε να φτάσει ένα βήμα παραπέρα και να καταφέρει να μας εκπλήξει ακόμα περισσότερο. Όπως και να έχει οι “9+1 Ιστορίες” μιλάνε, σχεδόν στο σύνολο τους,  στη ψυχή του ακροατή και αυτό είναι που έχει πραγματικά σημασία.

Album: 9+1 Ιστορίες

Καλλιτέχνης: Ελευθερία Αρβανιτάκη

Label: MLK

Ροζίνα Αράπη