Το 4o Cuba Festival φέρνει πάθος και ρυθμό στην Πετρούπολη

kouva-3
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

To 4o Cuba Festival πλησιάζει κι ετοιμάζει άφθονες εκπλήξεις με σημαντικά ονόματα από την πατρίδα της salsa και του κεφιού. Είστε έτοιμοι;

Το 4ο Cuba Festival άλλαξε ημερομηνία και χώρο για να μπορέσει να υποδεχτεί ακόμα περισσότερους λάτρεις της λάτιν μουσικής. Έτσι, στις 8 Ιουλίου, το Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη δεύτερη γενιά των Buena Vista Social Club, τον θρυλικούς Luis Frank Arias και τους Soneros de Verdad.

Το μεγαλύτερο μουσικό-χορευτικό φεστιβάλ στην Ελλάδα επιστρέφει για να μας μυήσει και πάλι στα μυστικά της κουβανέζικης παράδοσης και να μας κάνει να λικνιστούμε μαγικά στους ρυθμούς του αυθεντικού Son Cubano.

Οι Soneros De Verdad

Ο Luis Frank Arias, για όσους δεν τον γνωρίζουν, είναι τραγουδιστής και ηγετική φιγούρα των Soneros de Verdad. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη των θρυλικών Buena Vista Social Club και τραγουδιστής μερικών από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της Κούβας, όπως οι Afro Cuban All Stars και Sons The Cuba.

Το συγκρότημα του Luis Frank Arias, οι Soneros de Verdad  είναι 7 κουβανοί μουσικοί που μεταφέρουν  σε ολόκληρο τον κόσμο το κουβανέζικο πάθος και τη μουσική τους. Έχουν χαρακτηρίσει μάλιστα και ως «η δεύτερη γενιά των Buena Vista».

Αν αγαπάτε λοιπόν την κουβανέζικη μουσική, ο Luis Frank Arias και οι Soneros de Verdad είναι ό,τι πιο κοντινό στο αυθεντικό κουβανέζικο τραγούδι.

Στο 4ο Cuba Festival όμως, θα συμμετέχουν και άλλοι καλλιτέχνες, που θα μας απογειώσουν με τη μουσική τους και θα μας κάνουν να χορεύουμε ασταμάτητα salsa, bachata, cha cha, cubia, bolero, merengue κ.ά.

Ανάμεσά τους θα βρίσκονται ο ξεσηκωτικός κουβανός κιθαρίστας-συνθέτης-ερμηνευτής Jesus Cutino, οι Pistola la esencia mota Alexandra, που «παντρεύουν» αριστοτεχνικά την ηλεκτρονική με την κουβανέζικη μουσική και η τρελή Λατίνα, η τροπική μπάντα Loca Latina.

Στον απίθανο κουβανέζικο χορό θα μας μυήσουν και Κουβανοί χορευτές και χορεύτριες που θα βρίσκονται στο χώρο.

Η κουβανέζικη μουσική παράδοση

Η Κούβα είναι συνώνυμη του χορού και του κεφιού. Με λίγο αυθεντικό ρούμι γίνονται όλα πιο εύκολα άλλωστε. Από την Κούβα κρατά η σκούφια της γοητευτικότερης και ίσως σημαντικότερης μουσικής του κόσμου. Η ιστορία της περιλαμβάνει μουσικές με οικουμενική διάσταση, από το tango congo που ξεκίνησε από εκεί και πέρασε στην Αργεντινή, μέχρι το bolero που αγάπησε ο Ravell στο Παρίσι, το son και το mambo που αγάπησε ο Μανώλης Χιώτης.

Ισπανόφωνα τραγούδια, ρυθμικά, γεμάτα πάθος, ένταση και πολλά κρουστά όργανα είναι τα χαρακτηριστικά της κουβανέζικης μουσικής που αγαπιέται από τη μια άκρη του πλανήτη μέχρι την άλλη. Η μουσική της μάλιστα ήταν τόσο δυνατή που επηρέασε πολλά από τα μουσικά είδη της Λατινικής Αμερικής κι έγινε σχεδόν συνώνυμο του όρου latin.

Ετοιμαστείτε λοιπόν να πούμε «Muchas gracias» στον Χριστόφορο Κολόμβο που αποβιβάστηκε τυχαία στην ανατολική ακτή της Κούβας. Αυτή τη βραδιά το ρούμι θα ρέει άφθονο και τα πόδια και οι γλουτοί δεν θα ησυχάσουν!

Πληροφορίες: Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη, είσοδος 15 ευρώ.