Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του “True Detective”

leonard-cohen
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Αγαπάμε τη σειρά “True Detective”, για τις ερμηνείες και για την πλοκή της, αλλά και για το καταπληκτικό της soundtrack. Εκτός από τα νέα επεισόδια, οι fans περίμεναν να μάθουν ποιο θα ήταν το τραγούδι στους τίτλους έναρξης. Και αυτό ήταν το “Nevermind” του Leonard Cohen. Ας μάθουμε την ιστορία του.

Το “Nevermind” βρίσκεται στο τελευταίο album του Cohen, το “Popular Problems” που κυκλοφόρησε πέρσι. Το κομμάτι απλώνεται σαν ομίχλη πάνω από τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών και ο Cohen, με αυτή τη μπάσα φωνή του, εναρμονίζεται τέλεια με τη noir ατμόσφαιρα της σειράς.

Το συγκεκριμένο κομμάτι ξεκίνησε ως ποίημα. Ο Cohen, εκτός από μουσικός και τραγουδιστής, ασχολείται χρόνια με την ποίηση και εξέδωσε το συγκεκριμένο το 2005, στο Leonard Cohen Files, ένα site φτιαγμένο από fans που κάποιες φορές εκδίδει και ανέκδοτο υλικό του καλλιτέχνη.  Ένα χρόνο μετά δημοσιεύτηκε στην ποιητική του συλλογή “Book Of Longing”,  το πρώτο του μετά από 30 χρόνια. 

Στο album συμμετέχει και η τραγουδίστρια του kirtan,  Donna DeLory στα backing vocals και η αντίθεση της με τη φωνή του Cohen παραδίδουν ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα.

Σκηνή από τη σειρά

Στην αρχή, μπορεί να ακουστεί ως ένα επιδερμικό και προφανές ίσως κομμάτι για να ντύσει μουσικά το “True Detective”,  φλερτάροντας με τον νιχιλισμό και τις υπαρξιακές θεωρίες. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη τη ζωή και την καριέρα του Cohen, το νόημα είναι πιο βαθύ. Το “Book Of Longing” εκδόθηκε μετά τις πνευματικές του αναζητήσεις και τις σχέσεις που ανέπτυξε με βουδιστές μοναχούς. Έζησε πέντε χρόνια σε απομόνωση σε ένα μοναστήρι έξω από το Λος Άντζελες. Στο μοναστήρι πήρε το όνομα Jikan, που μεταφράζεται ως ο “σιωπηλός”, ένα μάλλον ειρωνικό όνομα για έναν διάσημο καλλιτέχνη.  Αυτή του η εμπειρία αντικατοπτρίζεται στους στίχους του κομματιού...“I had to leave/ My life behind/ I had a name/ But nevermind”.