Μουσικά «μυθιστορήματα» από τον Αλαίν Λεφέβρ στο Ηρώδειο

alain-lefevre
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Αλάιν Λεφέβρ, ο φιλέλληνας γαλλοκαναδός συνθέτης και πιανίστας, επισκέπτεται το Ηρώδειο για να παρουσιάσει δύο μοναδικά κλασικά έργα.

Ο Αλαίν Λεφέβρ θα συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για μια βραδιά στο Ηρώδειο. Με σολίστ τον Λεφέβρ και υπό τη μπαγκέτα του διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή, η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει στο πρώτο μέρος της συναυλίας το Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκρηγκ, απαύγασμα λυρισμού, ποιητικότητας και δεξιοτεχνικών απαιτήσεων και στο δεύτερο μέρος το συγκλονιστικό, μυστηριακό κι εκρηκτικό μουσικό «μυθιστόρημα» που «αφηγείται» ο Γκούσταβ Μάλερ στην παρτιτούρα της Πέμπτης Συμφωνίας του.

Το έργο του Γκρηγκ φέρει στοιχεία της γερμανικής ρομαντικής παράδοσης, αλλά και της παραδοσιακής μουσικής της ιδιαίτερης πατρίδας του της Νορβηγίας και συνδυάζει λυρισμό και δεξιοτεχνία. Από την άλλη, η Πέμπτη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ είναι μία από τις δημοφιλέστερες συμφωνίες του Αυστριακού συνθέτη και έχει μια αφηρημένη, υποκειμενική και δαιδαλώδη δομικά μουσική γραφή, φορτισμένη συναισθηματικά και πιο ανοικτή σε διαφορετικές αναγνώσεις. Η Πέμπτη συμφωνία του αποτελεί ένα συγκλονιστικό «μουσικό μυθιστόρημα» που διανύει μια μακριά διαδρομή από τα μελανά χρώματα του πρώτου μέρους ως τη θριαμβευτική κατάφαση της ζωής στο φινάλε.

Πληροφορίες: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 9 μ.μ.