Μουσική αποκέντρωση και οι συναυλιακές προτάσεις στην πόλη

arxaio-theatro-epidaurou
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Συναυλίες εκτός Αθηνών και άλλες εντός της πόλης που δεν πρέπει να χάσουμε.

2 συναυλίες εκτός πόλης

Το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου ανοίγει και φέτος τις πόρτες του στο κοινό και φιλοξενεί για δύο βράδια, στις 10 και 11 Ιουλίου, τη Νένα Βενετσάνου, η οποία θα παρουσιάσει «1000+1 Πόλεις» της Φαντασίας, της Ιστορίας, της Διασποράς.  Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση στο χώρο της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, με βαθύ λυρισμό, δύναμη και ευαισθησία. Στη συναυλία της θα υμνήσει την Πόλη, το Πολίτη, τον Πολιτισμό, τραγουδώντας απλά και λυτρωτικά τους λόγους που μας κάνουν να νοιώθουμε την αξία, τον παλμό, τη διάρκεια, την ομορφιά και το μέλλον των πόλεων, αλλά και την ανάγκη των σύγχρονων ανθρώπων να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους μέσα στον πολυπρόσωπο σύγχρονο κόσμο. Θα αφηγηθεί κείμενα σύγχρονων ποιητών, όπως των Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Γαλάτη, Ερρίκου Χάινε και Ίταλο Καλβίνο, θα δώσει μια νέα διάσταση σε αντιπροσωπευτικά τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και δικών της συνθέσεων πάνω σε ποίηση Καβάφη, Ευριπίδη, Σοφοκλή, Κομνηνού και Χρυσουλάκη και θα μας δημιουργήσει μοναδικά συναισθήματα μουσικής μέθεξης.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, την Κυριακή 12 Ιουλίου, στον ίδιο χώρο, ο διάσημος Ρωσο-Ισλανδός μουσικός Βλαντιμίρ Ασκενάζυ μαζί με το γιο του Βόβκα, επιστρέφουν στα γνώριμα και αγαπημένα μέρη της αργολικής γης, όπου έχτισαν το πρώτο σπίτι στην περιοχή της Παλαιάς Επιδαύρου τη δεκαετία του ’50, για ένα ρεσιτάλ με έργα για δύο πιάνα, των Σούμπερτ, Ραβέλ και Ραχμάνινοφ.

7 συναυλίες για όσους μείνουν στην Αθήνα

Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου, για μία και μοναδική βραδιά θα παρουσιάσουν στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Πέμπτη 9 Ιουλίου, ένα αφιέρωμα στον Ντάριο Φο και το μοναδικό του έργο. Ο Ντάριο Φο και πριν και μετά το Νόμπελ είχε και έχει μια ολόφρεσκη ματιά και επιθυμία να οργανώνει, με όπλο του τη σάτιρα, την ειρωνεία και τη χρήση του παράδοξου στη θεατρική του γλώσσα, την υγιή αντίδραση του κοινού αισθήματος απέναντι σε ό,τι το καταπιέζει. Η Νικολακοπούλου και ο Κραουνάκης θα στήσουν μια ανατρεπτική γιορτή κάτω από την Aκρόπολη προς τιμήν του και αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε, να συναντηθούμε και να απογειωθούμε με το χιούμορ, τη σάτιρα και το εφηβικό κέφι ενός ελεύθερου μυαλού.

H Καμεράτα- Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής για μία βραδιά στις 8 Ιουλίου, θα παρουσιάσει στην Πειραιώς 260, δύο έργα του Γιώργου Κουρουπού, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του Τραγικού, δύο όπερες δωματίου με τίτλο «Πυλάδης» και «Ιοκάστη». Και τα δύο έργα στηρίζονται σε αναθεωρητικές προσεγγίσεις της «κρυφής πλευράς» του τραγικού από σημαντικούς λογοτέχνες –Γ. Χειμωνάς, Ι. Ηλιοπούλου– εστιάζοντας στις «παράπλευρες» παρουσίες που αποτελούν ο Πυλάδης και η Ιοκάστη στους μύθους της Ηλέκτρας και του Οιδίποδα, αντίστοιχα. Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Γιώργος Πέτρου.

Οι Active Member στην τελευταία τους περιοδεία επισκέπτονται το Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, το Σάββατο 11 Ιουλίου, όπου θα μας χαρίσουν μια από τις τελευταίες τους εμφανίσεις, με λέξεις και λούπες που πλέον χτυπούν συγχρόνως με τις καρδιές όσων τις άκουσαν και ταξίδεψαν μαζί τους. Oι Active Member σχεδόν 23 χρόνια από το ξεκίνημά τους, δε χάσανε απ’ τα μάτια τ’ όνειρο, την ουσία και την επαφή με το κοινό τους με κάθε τρόπο. Ωστόσο, ανακοίνωσαν το τέλος του γκρουπ και την αρχή ενός νέου κύκλου δημιουργίας. Ας τους χαιρετήσουμε.

Οι Imam Baildi καταλαμβάνουν την Τεχνόπολη στις 9 Ιουλίου, για μια βραδιά γεμάτη κέφι και χορό. Στην καλύτερη στιγμή της μέχρι τώρα πορείας τους, με ανανεωμένο από το ανεξάντλητο παρελθόν ρεπερτόριο, επιστρέφουν μετά από 3 χρόνια για μια καλοκαιρινή συναυλία. Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ τους, «ΙΙΙ», ετοιμάζουν μια μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή, με καθαρή ενέργεια και όλα τα highlights της πενταετίας που πέρασε. Τη συναυλία τους θα ανοίξει η Κατερίνα Πολέμη που αγαπήσαμε από τις μελωδίες της στην ταινία Μικρά Αγγλία.

Τέλος, η Έλλη Πασπαλά θα συναντήσει τον Βασιλικό, στο Κηποθέατρο Παπάγου, την Παρασκευή 10 Ιουλίου, σε μια συναυλία με λεπτό χιούμορ, αυθορμητισμό και απρόσμενους αυτοσχεδιασμούς. Θα παίξουν με τις φωνές τους, θα αλλάξουν ρόλους και θα δοκιμάσουν διαφορετικές μουσικές επιλογές. Κι όλα αυτά δέκα χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση / συνεργασία στα Reflections του Μάνου Χατζιδάκι, όπως τα διασκεύασαν οι Raining Pleasure. Μαζί τους θα είναι και δύο σπουδαίοι σολίστες, ο David Lynch και ο Τάκης Φαραζής στα πλήκτρα, που δέχτηκαν να «παίξουν» μαζί τους με την ευρύτερη έννοια του πρωτότυπου μουσικού παιχνιδιού, που στήθηκε για να χωρέσει τραγούδια από Χατζιδάκι και Beatles, Αττίκ και Tσιτσάνη αλλά και Joni Mitchell.