5 κορυφαίες συνεργασίες από την 90χρονη πορεία του Μίκη

thoedorakis-bithikwtsis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Ο Μίκης Θεοδωράκης γιορτάζει τα 90ά του γενέθλια στον Κήπο του Μεγάρου απόψε με ένα μεγάλο αφιέρωμα στα πιο αγαπημένα του τραγούδια που σιγοψιθύρισαν χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Τα κομμάτια του θα ερμηνεύσουν η Ελένη Βιτάλη, ο Ζαχαρίας Καρούνης και η Μπέττυ Χαρλαύτη, ενώ μαζί τους στη σκηνή θα βρίσκεται και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Το clickatlife.gr θυμάται 5 κορυφαίες συνεργασίες του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε και υπάρχει ως ένας υπερεθνικός εκπρόσωπος, ένας μεγάλος λάτρης της Ελλάδας και παγκόσμιος πρεσβευτής της δικαιοσύνης και της ποιότητας. Στα 90 χρόνια της ζωής του συνάντησε και συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες, ποιητές, μουσικούς, συνθέτες, στιχουργούς και σκηνοθέτες. Με δυσκολία λοιπόν το clickatlife.gr προσπαθεί να ξεχωρίσει 5 ιδιαίτερες από αυτές συνεργασίες.

Μίκης Θεοδωράκης και Γρηγόρης Μπιθικώτσης 

Οι ξεχωριστοί και διαφορετικοί μουσικοί κόσμοι των δύο σπουδαίων μας δημιουργών συναντήθηκαν στην Μακρόνησο και γέννησαν μερικά από τα πιο μοναδικά έργα της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Ο «Επιτάφιος» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου ήταν η πρώτη τους συνεργασία που χάραξε άλλους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι.

Μίκης Θεοδωράκης και Pablo Neruda

Το έργο-σύμβολο της ελευθερίας «Canto General» του Πάμπλο Νερούδα, μια κραυγή των λαών της Λατινικής Αμερικής για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, έγινε στα χέρια του Θεοδωράκη ένα επικό κάλεσμα για δημοκρατία και ελευθερία. Η αριστουργηματική αυτή συνεργασία ποίησης και μουσικής μιλά κατευθείαν στην καρδιά μας. Το έργο επρόκειτο να δοθεί σε πρώτη εκτέλεση το 1973 στην ελεύθερη τότε Χιλή. Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε και ο Πάμπλο Νερούδα θα αφιέρωναν τη συναυλία στον ελληνικό λαό που υπέφερε από τη στρατιωτική δικτατορία. Η εκδήλωση ματαιώθηκε, εξαιτίας του πραξικοπήματος του Πινοτσέτ και η Χιλή μοιράστηκε τις «εχθρικές μας νύχτες». Όταν ο Θεοδωράκης επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αφιέρωσε την πρώτη εκτέλεση του έργου, το 1975, με ερμηνευτές την Μαρία Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή, στο στάδιο «Καραϊσκάκη», στη μνήμη του Αλιέντε, του Νερούδα και στον αγωνιζόμενο λαό της Χιλής.

Μίκης Θεοδωράκης και Μιχάλης Κακογιάννης

Η ταινία Αλέξης Ζορμπάς (Zorba the Greek) «ντύθηκε» με την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη το 1964 και η φήμη του εκτοξεύτηκε σε όλο τον πλανήτη, φέρνοντας μαζί και την εκτεταμένη αναγνώριση στο πρόσωπό του. Η ταινία απέσπασε τρία Όσκαρ και μια τεράστια φήμη στο εξωτερικό, συστήνοντας σε όλα τα σπίτια του πλανήτη το ελληνικό συρτάκι, μιας και το βασικό μουσικό θέμα ήταν το περίφημο συρτάκι, που αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο διάσημη ελληνική μελωδία στο εξωτερικό.

Μίκης Θεοδωράκης και Στέλιος Καζαντζίδης

Η πρώτη τους συνάντηση έγινε το 1961 στον κύκλο «Πολιτεία Α'» και το 1974 οι δυο τους ξανασυναντήθηκαν μετά από 13 χρόνια και ηχογράφησαν τα έξι θρυλικά τραγούδια του δίσκου «Στην Aνατολή». Από τα πιο αγαπημένα κομμάτια της συνεργασίας τους είναι τα Σαββατόβραδο, Βράχο Βράχο και Παράπονο.

Μίκης Θεοδωράκης και Ζουλφί Λιβανελί

Πρώτος ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Ζουλφί Λιβανελί στην Αρχαία  Έφεσσο άνοιξαν τον δρόμο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δίνοντας το παρών ως Μεγάλοι Δημιουργοί και Αγωνιστές για την Ειρήνη. Η συνεργασία των δυο τους θεωρήθηκε από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες σύσφιξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η γνωριμία τους έγινε μέσω της Μαρίας Φαραντούρη κι έκτοτε οι δυο τους δέθηκαν με βαθιά φιλία. Ο Λιβανελί άλλωστε χαρακτηρίζει τον Μίκη «άμπι», δηλαδή μεγάλο αδελφό. Οι δυο τους έδωσαν πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ πίστεψαν βαθιά ότι οι δύο λαοί μπορούν να έρθουν πιο κοντά μέσω της μουσικής, ακόμα κι όταν οι μεταξύ του σχέσεις ήταν τεταμένες.