Ακούσαμε τον νέο δίσκο του Παύλου Παυλίδη

pavlidis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Ο πολύ αγαπημένος τραγουδοποιός επιστρέφει δισκογραφικά, δύο χρόνια μετά το τελευταίο του album, για να μας χαρίσει για άλλη μια φορά τραγούδια πολλών ακροάσεων και πολλών ερμηνειών.

Αυτή τη φορά ο Παυλίδης συνεργάζεται με τον Coti K., ο οποίος βάζει το δικό του χαρακτηριστικό στίγμα στα έντεκα τραγούδια του δίσκου.  Το πρώτο κομμάτι που ξεχώρισε είναι “Ο Χρόνος”, ένα σχεδόν εύθυμο, καλοκαιρινό τραγούδι, το πιο πιασάρικο του συνόλου, που έχει ήδη αγαπηθεί από τα ραδιόφωνα.  Αυτό είναι όμως το μόνο που αποτελείται από τα συστατικά που κάνουν τα τραγούδια radio friendly.

Γιατί το υπόλοιπο album, σε βυθίζει στη γνώριμη μελαγχολία αυτού του καλλιτέχνη, με σαφή τάση για εσωστρέφεια και μοναχικές ακροάσεις.  Η υπέροχη Θάλασσατου είναι σκοτεινή και μυστηριώδης, ενώ η ιστορία χωρίς happy end του “Δειλιέν”, θα κάνει πολλές ρομαντικές ψυχές να ταυτιστούν.  Σε αυτή τη μελαγχολία και την ερωτική απογοήτευση μας έχει ήδη εισάγει φυσικά από το εναρκτήριο “Ξέρω τι κάνει”,  ενώ ο “Έρωτας” και ο “Χρόνος” ακολουθούν πιστά τα ίδια βήματα, με λιτές ενορχηστρώσεις και τις όμορφες ταξιδιάρικες μελωδίες που συνοδεύουν μία από τις πιο χαρακτηριστικές αντρικές φωνές της ελληνικής μουσικής. 

Παράλληλα, θυμόμαστε και εμείς γιατί αγαπάμε τόσο τη φωνή και τα τραγούδια του, όπως “Το Σιωπηλό Ποτάμι” και “Το Πιο Τρελό Σενάριο”, που μπορεί να μην εντυπωθούν μέσα μας από την πρώτη ακρόαση, αλλά θα βρουν τη θέση που τους αξίζει σιγά σιγά. Το album κλείνει με το πολύ όμορφο “Ένα Μικρό Πλεούμενο”, ένα ακόμα κλασικό, θα μπορούσαμε να πούμε, κομμάτι του Παυλίδη, που φέρνει το ιδανικό φινάλε στις νοσταλγικές ιστορίες που μοιράστηκε μαζί μας.

Με τον “Διπλανό Ουρανό”, ο Παύλος Παυλίδης δεν διεκδικεί φυσικά κάποιο εύσημο πρωτοτυπίας, είναι όμως μια ακόμη απόδειξη ότι μέσα στη μιζέρια και την ανακύκλωση του έντεχνου τραγουδιού, υπάρχουν ακόμη λαμπερά παραδείγματα, όπως αυτός, που πάντα, με απλές συνταγές, θα μας κάνει να τον εκτιμάμε και να τον στηρίζουμε. Η απουσία εκείνου του hit που θα μας κάνει να κατατάξουμε κάπου τον συγκεκριμένο δίσκο, μπορεί αρχικά να ξενίσει, αλλά το γενικό αποτέλεσμα είναι τόσο μεστό και γεμάτο εικόνες και αναμνήσεις που δεν πρόκειται να δυσαρεστήσει κανέναν.

Album: Στον Διπλανό Ουρανό

Καλλιτέχνης: Παύλος Παυλίδης & B-Movies

Label: Inner Ear

 

Ροζίνα Αράπη