Βαγγέλης Μπουντούνης: «Η μουσική συμπληρώνει τις ατέλειές μας»

mpountounis-4
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Για δύο ημέρες, στις 23 και 24 Οκτωβρίου ο Βαγγέλης Μπουντούνης, η Μάρω Ραζή και 200 κιθάρες θα παρουσιάσουν δύο ξεχωριστές συναυλίες για την Ελλάδα και τον Μάνο Χατζιδάκι. Ο Β. Μπουντούνης μίλησε στο clcikatlife.gr για τη μουσική του, για τον Μάνο αλλά και για τους 200 κιθαριστές του που θα κερδίσουν σίγουρα τις εντυπώσεις.

Τι θα μας παρουσιάσετε στο Μέγαρο Μουσικής αυτή τη φορά;

Αυτή τη φορά γίνονται στο Μέγαρο Μουσικής δύο συναυλίες με σχεδόν διαφορετικό πρόγραμμα. Η πρώτη στις 23 Οκτωβρίου θα είναι με ένα απίστευτα πλούσιο πρόγραμμα, με μουσικές που θα ξεκινούν από την Αναγέννηση και θα φτάνουν μέχρι τα Ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια. Είναι από τις συναυλίες εκείνες που ζηλεύω αυτούς που θα βρίσκονται στο κοινό!
Η δεύτερη συναυλία στις 24 Οκτωβρίου θα είναι ένα καθαρό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι με κομμάτια που έχω διασκευάσει γι’ αυτήν την τεράστια Ορχήστρα.

Ποια η σχέση σας με τη μουσική του Μάνου;

Με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι έχω λιγότερη σχέση από ότι με τον ίδιο! Ήταν η προσωπικότητα του τόσο ελκυστική και ισχυρή που η μουσική του έμπαινε σε δεύτερη θέση! Τον Μάνο δηλαδή τον αγάπησα πριν από την μουσική του! Όσο ζούσε δεν είχα ασχοληθεί καθόλου με αυτό το κομμάτι! Όταν έφυγε φαίνεται μου λείπει τόσο πολύ που ασχολούμαι συνεχώς!

Πόσο λείπει η μουσική του σήμερα;

Εκείνο που μου λείπει από τον Μάνο δεν είναι η μουσική του, όσο ο ίδιος ο Μάνος! Δεν μιλάω μόνο για μένα, μιλάω για την ίδια την Ελλάδα. Πιστεύω πως η πατρίδα μας θα ήταν διαφορετική αν ζούσε ο Μάνος, που όσο ζούσε είχε πάρει στους ώμους του όλη την πνευματική ηγεσία του τόπου μας!

Μπορείτε να μας συστήσετε το σχήμα των 200 κιθαριστών σας; Πώς δημιουργήθηκε και με ποιο σκοπό;

Αξίζει τον κόπο να σας περιγράψω την ιστορία της ορχήστρας. Η ιστορία με τις ορχήστρες από κιθάρες ξεκινά το 1984. Τη χρονιά εκείνη έκανα το πρώτο Σεμινάριο Κιθάρας στο Ρέθυμνο όπου είχαν μαζευτεί αρκετοί κιθαριστές απ' όλη την Ελλάδα. Στο κλείσιμο του σεμιναρίου σκεφτήκαμε να κάνουμε μια συναυλία. Επειδή όμως ήμασταν πολλοί και η συναυλία θα ήταν τεράστια, αποφάσισα να παίξουμε κάτι όλοι μαζί. Μοίρασα νότες και αρχίσαμε να μελετάμε και να κάνουμε πρόβες. Ο Μάνος Χατζιδάκις, που, μετά από πρόσκληση μου, ήρθε στο Ρέθυμνο να διδάξει στο Σεμινάριο, άκουσε αυτή την «παράξενη» ορχήστρα, ενθουσιάστηκε από αυτόν το νέο ήχο και αποφάσισε να διευθύνει ο ίδιος τις πρόβες και την ιστορική πρώτη συναυλία των «Κιθαριστών» στο «Τζαμί» του Ρεθύμνου.

Β. Μπουντούνης - Μ. Ραζή

Η ορχήστρα αυτή γνώρισε πολλές περιπέτειες μέχρι την περίφημη συναυλία του Φεστιβάλ Αθηνών το 2004 στο Ηρώδειο με τις 150 κιθάρες. Επρόκειτο για μια παρακινδυνευμένη απόπειρα, γιατί ήταν η πρώτη φορά που θα έπαιζαν τόσο πολλοί κιθαριστές μαζί. Παρ' όλα αυτά το πείραμα πέτυχε, η συναυλία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε CD που για αρκετό καιρό βρέθηκε στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού η ιστορία της κιθάρας στην Ελλάδα πάει πολύ πίσω, τόσο, που θα μπορούσαμε -με κάποια ίσως υπερβολή- να πούμε ότι είναι πλέον το «Εθνικό όργανο» των Ελλήνων.

Από τότε, οι «Κιθαριστές» συνεργάστηκαν με πολλούς και σημαντικούς ερμηνευτές, έδωσαν πολλές και μεγάλες συναυλίες (Μέγαρο Μουσικής, Ηρώδειο, Λυκαβηττός) και ηχογράφησαν τέσσερις δίσκους. Όλη αυτή η προσπάθεια έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, έχοντας αγκαλιάσει πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών, τελειόφοιτων, αποφοίτων, καθηγητών και σολίστ καθώς και πολλούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους, Δήμους, Ωδεία κ.ά., σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν θα αποτελούσε υπερβολή αν το χαρακτήριζε κανείς -τηρουμένων των αναλογιών- ως το ελληνικό ElSystema, όσο "βαρύ" κι αν ακούγεται αυτό.

Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η πορεία του σχήματος μέχρι σήμερα;

Οι δυσκολίες με τους «Κιθαριστές» μερικές φορές είναι εφιαλτική όσον αφορά τον συντονισμό αφού πρόκειται για ένα όργανο πολύ ατομικιστικό και οι κιθαριστές δεν έχουν συνηθίσει να παίζουν μαζί με άλλους όπως τα υπόλοιπα όργανα.

Πώς επιτυγχάνεται η συνοχή σε ένα τόσο μεγάλο σύνολο;

Η συνταγή για τη συνοχή αυτού του γιγαντιαίου σχήματος έχει ένα όνομα: String Demons! Αν δεν υπήρχαν ο Κωνσταντίνος και η Λυδία πίσω από αυτό το σχήμα δεν θα υπήρχαν «Κιθαριστές»! Μου αρέσει πως στην συναυλία του Ηρωδείου τους είχα βάλει να παίξουν επειδή είναι… παιδιά μου!

Ποιος ο ρόλος της μουσικής στη ζωή σας;

Ο ρόλος της μουσικής στη ζωή μου είναι επαγγελματικός. Γιατί πιστεύω πως η ζωή όταν είναι εξαίσια δεν έχουμε ανάγκη την μουσική! Η μουσική συμπληρώνει τις ατέλειες μας! Πάντα πίστευα πως η κιθάρα είναι ένα μικρό μέρος της μουσικής και η Μουσική ένα μικρό μέρος της ζωής μου!

Ποιες μουσικές θα λέγατε ότι σας καθόρισαν;

Νομίζω με έχει καθορίσει η μουσική του Μάνου! Έκανα μια εκπομπή στο δεύτερο πρόγραμμα και έβαζα ό,τι μουσική μπορείτε να φανταστείτε. Από Μπαχ μέχρι Μπητλς από Μότσαρτ μέχρι Πιατσόλα. Μόλις έμπαινε η μουσική του Μάνου ευωδίαζαν τα πάντα!

Με την εμπειρία και τα χρόνια δημιουργίας που κουβαλάτε, ποιος θα λέγατε ότι είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη σήμερα, σε μια εποχή πιεσμένη και "μαυρισμένη";

Η εποχή μας δεν είναι καθόλου μαύρη αν βέβαια κλείσεις την τηλεόραση, και πάψεις να ασχολείσαι με την οικονομία! Από μωρό θυμάμαι να γκρινιάζουν στην Ελλάδα για την οικονομική κρίση, για την λιτότητα, για τις τράπεζες και πιστεύω θα συνεχίσουν για πάντα! Νομίζω πως αληθινά έχω πάψει να ασχολούμαι και κάνω αυτά που μου αρέσουν, αφού νομίζω μπορώ να ζήσω με ελάχιστα αγαθά, όπως τότε που ήμουν εντελώς στερημένος από πολυτελείς διαβιώσεις!

Βέβαια υπάρχουν και οι άτυχοι άνθρωποι που τους έχουν έρθει όλα πολύ στραβά στη ζωή! Νομίζω όμως πως θα υπήρχαν και στις πιο πλούσιες κοινωνίες.

Τέλος ποια ελπίδα βλέπετε για το μέλλον;

Panagiotis Tsikos

Β. Μπουντούνης - Μ. Ραζή

Να κάνουν οι άνθρωποι αυτό που τους ευχαριστεί. Με λιτό βίο όπως έλεγε ο Βαρουφάκης. Σε ατομικό επίπεδο βέβαια και μαζί με τους ανθρώπους που έχεις επιλέξει να ζεις! Αυτό βέβαια είναι πολύ δύσκολο γιατί όταν έχεις ας πούμε μελαγχολία ή κατάθλιψή, δεν αντέχεις να κάνεις απολύτως τίποτα. Νομίζουν όλοι πως αν λύσουμε το οικονομικό μας πρόβλημα θα έρθει αυτόματα μια ομαδική ευτυχία! Σε ομαδικό επίπεδο ευτυχία δεν υπάρχεi. Σε ομαδικό επίπεδο μόνο οικονομική ευημερία μπορεί να έρθει αλλά αυτό δεν είναι αρκετό!

Βάλια Κανελλοπούλου