Ακούσαμε το άλμπουμ του Ντέιβ Γκάχαν

nteib-gkaxan
ΤΡΙΤΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

O frontman των Depeche Mode κυκλοφορεί το δεύτερο solo album της καριέρας του, και για συνοδοιπόρους επιλέγει για άλλη μια φορά το δίδυμο των Soulsavers.

Και μαζί φτιάχνουν ένα album στο οποίο ο Γκάχαν είναι ελεύθερος να μας δείξει για άλλη μια φορά όλο το εύρος της εκφραστικής φωνής του, χωρίς τη βοήθεια των synths των Depeche Mode, αλλά με σύμμαχο το σκοτάδι, τη μελαγχολία και έναν “θρησκευτικό” αέρα να απλώνεται από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι άλλωστε ένα από τα γνωρίσματα του διδύμου, να φτιάχνει πιο “εγκεφαλική” μουσική, με πολλά gospel και ατμοσφαιρικά στοιχεία, αποφεύγοντας ηλεκτρισμένες υπερβολές.
Το “Angels&Ghosts”, ξεκινά αισιόδοξα, με το “Shine”, για να μας βυθίσει αργά σε μια δίνη μελαγχολίας. Ο Γκάχαν συνέβαλε και στη σύνθεση του album με τους υπέροχους στίχους του, όπως στο πρώτο single “All Of This and Nothing”, ένα αρκετά radio friendly, αλλά αρκούντως σκοτεινό κομμάτι, που κολλάει στο μυαλό του ακροατή από την πρώτη ακρόαση. Ο Γκάχαν είναι πραγματικά υπέροχος στο αργόσυρτο και λιτό “One Thing”. Κάποιες στιγμές δεν θα συναρπάσουν φυσικά, όχι γιατί δεν είναι καλά, αλλά γιατί δείχνουν να επαναλαμβάνουν το μοτίβο του λυρισμού, όπως στο  “Don’t Cry” ή στο “Lately”, αλλά το σύνολο δεν είναι καθόλου άνισο.
Η συνεργασία του Γκάχαν με τους Σόουλσεϊβερς τούς κάνει να ακούγονται σαν μια ενιαία μπάντα, σαν μια ευτυχή συνύπαρξη, και όχι σαν μια “αρπαχτή” ενός rock star που απλά δάνεισε τη φωνή του σε τραγούδια που δεν του λένε τίποτα. Το “Angels&Ghosts” είναι αυτό που προκύπτει από την απαραίτητη ωριμότητα, όταν έχεις παλέψει και έχεις νικήσει τους δαίμονες σου, βγάζει συναίσθημα, αγάπη και απόγνωση, στη σωστή δοσολογία. Και η αλήθεια μεταξύ μας είναι ότι ποτέ δε θα βαρεθούμε να ακούμε αυτή τη φωνή.


Άλμπουμ: Angels&Ghosts
Καλλιτέχνης: Dave Gahan&Soulsavers
Label: Columbia

Ροζίνα Αράπη