Αλεξία Μπεζίκη: "η Billie Holiday συμβολίζει την απύθμενη δυνατότητα του ανθρώπου για δημιουργία και για καταστροφή"

mpezikh
ΤΡΙΤΗ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Η περιπετειώδης ζωή της Billie Holiday, όπως την διηγείται η ίδια, παίρνει σάρκα και οστά στη σκηνή του Altera Pars, μέσα από την ερμηνεία της Αλεξίας Μπεζίκη και τη ζωντανή, τζαζ μουσική του σαξοφωνίστα Γιάννη Κασσέτα. Το clickatlife.gr μίλησε με την ελληνίδα Billie Holiday για το μουσικό αυτό έργο που παρουσιάζει, αλλά και για την μοναδική Billie Holiday.

Παρουσιάζετε μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στη Billie Holiday. Πώς επιλέξατε να συμμετάσχετε σε αυτή;

Η πρόταση να συμμετάσχω στην παράσταση μου έγινε από τον Αλέξη Τσάφα και δέχτηκα με μεγάλη χαρά. Η καλλιτεχνική του προσέγγισή πάνω σε αυτήν την προσωπικότητα μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα και μου επιβεβαιώθηκε και στη συνέχεια!

Η παράσταση συνδυάζει μουσική και θέατρο. Θέλετε να μας πείτε μερικά λόγια για την παράστασή σας αυτή;

Ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε τη δραματουργία στην παράσταση αποτέλεσε μια ωραία πρόκληση. Η μουσική παίρνει πολλές φορές το ρόλο της αφήγησης με αποτέλεσμα η υποκριτική να γίνεται πιο εσωτερική και άλλες φορες η αφήγηση η δική μου επιβάλλεται.Πιστεύω ότι η ιστορία είναι ισόποσα μοιρασμένη ανάμεσα σε μένα και στους μουσικούς. Συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο διανύοντας μαζί την απόσταση.

Αγαπάτε τη μουσική όσο και το θέατρο;

Ναι, για διαφορετικούς λόγους. Το θέατρο αποτελεί έναν ύμνο του παρόντος χρόνου, ενώ η μουσική παρατείνει μια στιγμή μπορεί και για πάντα.

Τι συμβολίζει η Billie Holiday για εσάς;

Συμβολίζει την απύθμενη δυνατότητα του ανθρώπου για δημιουργία και για καταστροφή.

Συνεργάζεστε επί σκηνής με τον σαξοφωνίστα Γιάννη Κασσέτα και τον Μάνο Λούτα  στο κοντραμπάσο. Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε;

Ναι, είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με αυτούς του δύο καταπληκτικούς μουσικούς και μπορώ μόνο με επαίνους να μιλήσω για αυτήν τη συνεργασία! Χωρίς αυτούς η παράσταση θα ήταν μισή.

Τι είναι αυτό που θαυμάζετε περισσότερο στη BillieHoliday;

Θαυμάζω απεριόριστα την επιθυμία που είχε να ζήσει -όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Από τον Ιανουάριο θα δουλέψω στο ΘΟΚ μαζί με τον Γιάννη Καλαβριανό πάνω στο έργο "η τάξη μας" του Ταντέους Σλοβοντζιάνεκ και τον Απρίλιο θα αρχισω πρόβες σε σκηνοθεσία πάλι του Γιάννη Καλαβριανού για το "Phone home", μια τριεθνή συμπαραγωγή πάνω σε αληθινές ιστορίες προσφύγων.

Βάλια Κανελλοπούλου