Μαριώ: "Το ρεμπέτικο δεν έφυγε από το προσκήνιο ποτέ"

mario
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Εν μέσω των εμφανίσεών της με τον Λάμπρο Καρελά στο Ρυθμός Stage, για τέσσερις Παρασκευές, 11,18 και 25/12 και 1/1, η Μαριώ μίλησε μαζί μας για αυτή της τη συνεργασία αλλά και για τη θέση του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού στη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα.

Τι θα δούμε στο Ρυθμός Stage και πώς αισθάνεστε για αυτή τη συνεργασία;
Θα ακούσουμε καλά τραγούδια με διάθεση για γλέντι από καρδιάς. Οι άνθρωποι αυτοί την εποχή έχουμε ανάγκη από αλήθεια και αυτό το προσφέρει το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι. Έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε όσους έρθουν να μας ακούσουν να περάσουν λίγες ώρες ξέγνοιαστες με τραγούδια που μιλάνε στην καρδιά.
Με τον Λάμπρο Καρελά έχουμε ξανασυνεργαστεί και νομίζω ότι είναι η καλύτερη ανδρική φωνή για να πει όλα αυτά τα εξαιρετικά λαϊκά τραγούδια, που έγραψαν για παράδειγμα οι  Άκης Πάνου, Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Απόστολος Καλδάρας,  Γιάννης Σπανός, και τόσοι άλλοι.
Σε ό,τι αφορά στους μουσικούς, είναι παιδιά με τα οποία συνεργάζομαι πολλά χρόνια. Εξαιρετικοί μουσικοί, με ποιότητα στο παίξιμό τους και στις επιλογές τους. Ο Δημήτρης Λίβανος, δεξιοτέχνης σπουδαίος στο μπουζούκι, αλλά και συνθέτης και στιχουργός, ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου, πιανίστας και μαέστρος μας, ο Γιάννης Παππάς που κελαηδάει με το βιολί του, ο Αντώνης Κουτελιέρης με την κιθάρα του και ο βενιαμίν Ισίδωρος Παπαγεωργίου στο μπάσο συνθέτουν την παρέα μας.
Ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, λοιπόν, τραγούδια-διαμάντια μιας εποχής που πέρασε αλλά δεν ξεχάστηκε.

Πιστεύετε ότι η μόδα μπορεί να απειλήσει το ποιοτικό τραγούδι ή πράγματι τα καλά τραγούδια δεν παλιώνουν ποτέ;
Τα καλά τραγούδια δεν παλιώνουν ποτέ και αντέχουν στον χρόνο. Μόδες υπήρχαν σε όλες τις εποχές. Αν παρατηρήσετε ακόμα και στα μαγαζιά που παίζονται τα τραγούδια της μιας σαιζόν, για να διασκεδάσει ο κόσμος, πάλι στα παλιά επιστρέφει. Όλα τα προγράμματα το κέφι το κάνουν με τις παλιές επιτυχίες.
Εγώ ξεκίνησα ως μουσικός -παίζω ακορντεόν- μαζί με τον πατέρα μου, ο οποίος επίσης ήταν μουσικός. Έζησα το τραγούδι σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Συνεργάστηκα με σπουδαίους μουσικούς και τραγουδιστές, που αγαπούσαν την μουσική και δεν την καπηλεύτηκαν. Αυτές οι εμπειρίες είναι η παρακαταθήκη μου και δεν θα μπορούσα να προδώσω αυτό που έμαθα. Το φτηνό και κακό εμπορικό τραγούδι  είναι τραγούδι προς κατανάλωση, δεν είναι τραγούδι ψυχής, αλλά υπάρχουν και καλά τραγούδια που είναι εμπορικά.

Πώς θα μπορούσε το ρεμπέτικο τραγούδι να περάσει στο προσκήνιο ξανά;
Δεν έφυγε από το προσκήνιο ποτέ. Πάντα είχε την θέση του στην ελληνική μουσική και στην διασκέδασή μας. Υπάρχουν ακόμα πολλά νέα παιδιά και καταξιωμένοι καλλιτέχνες που παίζουν ρεμπέτικα τραγούδια, σε χώρους που σέβονται και το είδος του τραγουδιού και τους ανθρώπους που πάνε να το ακούσουν.

Η κρίση πιστεύετε ευνοεί την καλλιτεχνία και ειδικά το τραγούδι ή δρα πτωτικά ως προς την ποιότητα;
Για λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς την δόξα τραβά. Μέχρι να ισορροπήσουμε και να καταλάβουμε τι μας συμβαίνει θα υπάρχει ησυχία. Μετά, νομίζω, ότι θα ξαναγραφτούν ωραία τραγούδια. Και για να είμαστε ειλικρινείς, καλά τραγούδια γράφονται και τώρα, απλώς πρέπει να τα ανακαλύψουμε.  

Τι μας εύχεστε για τις γιορτές;
Υγεία πάνω απ’ όλα. Και με υπομονή και επιμονή θα τα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μας.
Όσον αφορά στο click@life να είστε δημιουργικοί και να συνεχίσετε να υποστηρίζετε την ελληνική μουσική και να δίνετε χώρο σε ό,τι καλό συμβαίνει στο ελληνικό τραγούδι, γιατί το έχουμε ανάγκη. 

Χριστίνα Χρυσανθοπούλου
[email protected]