Μιλήσαμε με τη Σοφία Παπάζογλου "χωρίς φιοριτούρες και δηθενιά"

sofia-1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Η ερμηνεύτρια με τη γλυκιά και αισθαντική φωνή, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του "Σταυρού του Νότου", παρέα με Αλκίνοο Ιωαννίδη, Μπάμπη Στόκα και μια σειρά εξαίρετων μουσικών, συστήνεται στο click@life.

Συναντήσαμε τη Σοφία Παπάζογλου και συνομιλήσαμε μαζί της με αφορμή τις δύο μοναδικές βραδιές που θα παρουσιάσει στο Σταυρό του Νότου +(Plus). Κάθε βραδιά και μία διαφορετική εμπειρία, την οποία η Σοφία Παπάζογλου μοιράζεται επί σκηνής με σημαντικούς καλλιτέχνες. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, μ' αυτό...

Μίλησέ μας για τις επικείμενες εμφανίσεις σου στο «Σταυρό του Νότου»

"Θα εμφανιστώ στον "Σταυρό του Νότου" τις  Δευτέρες 21 και 28 Μαρτίου για να παρουσιάσω τον τελευταίο μου δίσκο «Ο χτύπος της καρδιάς μου» με διασκευές και επανεκτελέσεις παλιών λαικών τραγουδιών. Καλεσμένοι μου την πρώτη μέρα θα είναι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Μπάμπης Στόκας, με τους οποίους μοιράζομαι από ένα ντουέτο στον δίσκο, ενώ τη Δευτέρα 28 Μαρτίου θα είναι καλεσμένοι μου σπουδαίοι μπουζουξήδες, όπως ο Νίκος Τατασόπουλος, ο Άρης Κούκος, ο Βαγγέλης Μαχαίρας, ο Μανώλης Καραντίνης και ο Παναγιώτης Στεργίου. Την επιμέλεια του προγράμματος έχει κάνει η Λίνα Νικολακοπούλου, που έστησε ένα καθαρόαιμο λαϊκό πρόγραμμα, για να το ευχαριστηθεί ο κόσμος. Οι δε μουσικοί που θα παίξουν είναι κορυφαίοι, σαν να λέμε Εθνική Ελλάδος".

Ποια ήταν τα κομμάτια που σ’ επηρέασαν μουσικά από μικρή ηλικία;

"Γεννήθηκα στο Βέλγιο από γονείς μετανάστες και μεγάλωσα στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης, σε μια λαϊκή και προσφυγική γειτονιά. Οπότε αυτά που άκουγα στο σπίτι μου και γύρω μου ήταν κυρίως λαϊκά τραγούδια του ’50 και του ’60 με τις σπουδαίες φωνές και τους δημιουργούς της εποχής εκείνης. Οι γονείς μου άκουγαν και παραδοσιακά τραγούδια του τόπου τους, δηλαδή ποντιακά ο μπαμπάς και νησιώτικα η μαμά μου, της οποίας ο πατέρας- ο παππούς μου δηλαδή - που με μεγάλωσε, είχε λατρεία για τον Τσιτσάνη, τον Βαμβακάρη, τον Παπαιωάννου, τη Νίνου, την Εσκενάζυ, αλλά άκουγε και την Μικρασία του Καλδάρα με τις φωνές του Νταλάρα και της Αλεξίου, άκουγε Ξυλούρη, κρητικά τραγούδια, καθώς και Μίκη Θεοδωράκη, Μαρκόπουλο κ.ά. Κι έτσι μεγάλωσα σε ένα πολύ πλούσιο ηχητικά περιβάλλον, με ακούσματα που με καθόρισαν ως παιδί αλλά και στην πορεία μου ως τραγουδίστρια".

Τι συναισθήματα σου δημιουργούν τα λαϊκά κομμάτια περασμένων δεκαετιών;

"Μου προκαλούν συγκίνηση, μιλούν στην καρδιά μου κατευθείαν. Έχουν αυθεντικότητα, γνησιότητα, ήχο μερακλίδικο και νταλκαδιάρικο. Χωρίς φιοριτούρες και δηθενιά. Δεν παριστάνουν τίποτα άλλο από αυτό που είναι. Το άκουσμά τους είναι ουσιώδες και καθαρίζει το μουσικό μου τοπίο".

Ποια συνεργασία -επί σκηνής ή σε δίσκο- μέχρι στιγμής σου έχει μείνει αξέχαστη και γιατί;

"Έχω πολλές συνεργασίες να θυμάμαι με πολύ γλυκές και ιδιαίτερες στιγμές, με ταξίδια και πλάκες και ψυχική ανάταση. Μπορώ ίσως να ξεχωρίσω κάποιες συναυλίες στο Ηρώδειο με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, όπου τραγούδησα την "Ιθαγένειά" του, με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και την "Θητεία" του, με τον Κώστα Μακεδόνα και τον Κούλη Θεοδώρου, αλλά και πέρυσι με τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που τραγουδήσαμε τραγούδια του Μίκη παρουσία του.

Ήταν συγκηνιτικές αυτές οι βραδιές που αναφέρω και μου προκάλεσαν δέος. Όσον αφορά συνεργασία σε δίσκο δε θα ξεχάσω ποτέ μα ποτέ τον Νίκο Μαμαγκάκη, που μου έδωσε τα πρώτα μου τραγούδια για το άλμπουμ «Στεναγμός ανατολίτης» και με σύστησε με αυτόν στο κοινό. Ατέλειωτες ώρες προβών, ηχογραφήσεων, παρέας και γέλιων, μαθημάτων ζωής και μουσικής από έναν σοφό μαέστρο και δάσκαλο.

Πώς σχολιάζεις την παρομοίωση των λαϊκών τραγουδιών με τα «σκυλάδικα»;

"Τη θεωρώ τουλάχιστον άστοχη. Το λαϊκό τραγούδι είναι πηγαίο, έχει ψυχή, δεν καμώνεται τίποτα και δεν έχει σχέση με lifestyle ούτε με τη νοοτροπία του νεόπλουτου. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να ονομάζουμε τα σκυλάδικα λαϊκά τραγούδια. Ας τα πούμε τραγούδια άνευ ουσίας, αλλά ευρείας αποδοχής και κατανάλωσης από το αδηφάγο και αδαές μουσικά κοινό, καλύτερα".

Πιστεύεις ότι οι Έλληνες διασκεδάζουν στις μέρες μας ή απλά εκτονώνονται;

"Συμβαίνουν και τα δύο. Ίσως να έχουν περισσότερη ανάγκη για εκτόνωση, γιατί ο κόσμος έχει φορτωθεί με πολλά προβλήματα και θέλει να τα ξεφορτώσει κάπου με οποιονδήποτε τρόπο".

Ποιος στίχος σε εκφράζει αυτή την περίοδο;

"Ένας στίχος του Άλκη Αλκαίου, που λέει «Είναι σκληρό να προσπαθείς απ ’τη σκιά σου να ξεφύγεις, ήσουν εδώ προτού να ‘ρθεις, θα είσαι εδώ κι αφού θα φύγεις». Το έχει μελοποιήσει ο Σωκράτης Μάλαμας". 

Τι άλλο να περιμένουμε από εσένα στο προσεχές μέλλον;

"Δισκογραφικά έχω στο νου μου να κάνω δύο πράγματα. Επειδή πάντα αποζητώ το καινούργιο, το έχω ανάγκη, γιατί θέλω να εκφράσω και την εποχή μου και να εκφραστώ μέσα από καινούρια πράγματα, θα ήθελα να μου γράψουν τραγούδια ο Θοδωρής Κοτονιάς και ο Σταύρος Σιόλας, που είναι και πολύ ταλαντούχοι και καλοί μου φίλοι. Επίσης, έχω στήσει μια παράσταση που αφορά σε τρεις σπουδαίες Ελληνίδες τραγουδίστριες, που άφησαν εποχή. Ήταν οι δύο εβραϊκής καταγωγής και η μία αρμένικης καταγωγής. Πρόκειται για τις μοναδικές Ρόζα Εσκενάζυ, Στέλλα Χασκίλ και Μαρίκα Νίνου. Ήδη σε πρόσφατο ταξίδι μου στην Αμερική, σε δύο από τις τρεις συναυλίες μου παρουσίασα αυτό το πρόγραμμα με μεγάλη επιτυχία και σκοπεύω να το συνεχίσω και εδώ επί σκηνής και δισκογραφικά".

Μη χάσετε αυτές τις δύο ξεχωριστές μουσικές βραδιές με την αυθεντική φωνή της Σοφίας Παπάζογλου και τα διαχρονικά κομμάτια σπουδαίων συνθετών, που καθόρισαν το λαϊκό μας πολιτισμό.

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]

Info
Σταυρός Του Νότου +(Plus)
Φραντζή 14, Νέος Κόσμος
Τηλ: 2109226975