Λουδοβίκος των Ανωγείων: "Η μουσική είναι το φιλοδώρημα του σύμπαντος"

loudovikos-2 Photo: G. Fragiskos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, σημαντικός συνθέτης και αγαπημένος τραγουδοποιός, αφήνει για λίγο την πολυαγαπημένη του πατρίδα, όπου μένει μόνιμα πλέον ξαναβρίσκοντας τη σχέση του με τα βουνά και τους παιδικούς του φίλους, για να μας συναντήσει στο "Ρυθμός Stage" τα Σάββατα 16 και 23 Απριλίου.

Μαζί του θα βρίσκονται οι μουσικοί Αντώνης Μυτακίδης στην κιθάρα, Γιώργος Κοντογιάννης στη λύρα, Μανόλης Μπαρδάνης στη φυσαρμόνικα και στο τραγούδι η Αλίκη Ζωγράφου. Λίγο πριν τις εμφανίσεις του αυτές, μιλά στο click@life, μεταξύ άλλων, για τον Μάνο Χατζιδάκι και την ενασχόλησή του με τη ζωγραφική. 

Ποιες είναι οι αλήθειες που κάνουν τον κόσμο καλύτερο;

Oι αλήθειες που κάνουν καλύτερο τον κόσμο είναι αυτές με καθαρό το βλέμμα. Η ευθύτητα, η αισθητική της ελευθερίας, ο σεβασμός. Και το ψέμα μπορεί να είναι αληθινό. 

Ποια ήταν η αφορμή ώστε να καταπιαστείτε με τη ζωγραφική και να εκθέσετε έργα σας; 

Δεν υπάρχει κάποια "δικαιολογία" για το ότι ζωγραφίζω. Απλά μ' αρέσει. Και αφορμή για τραγούδι, ζωγραφική, παραμύθι, είναι όταν το βλέμμα σταματήσει κάπου περισσότερο από ό,τι το συνηθίζει. 

Πώς θα χαρακτηρίζατε τις ιστορίες που πλάθετε και μας διηγείστε μέσα από τα τραγούδια σας;

Οι ιστορίες που διηγούμαι έξω και μέσα από τα τραγούδια είναι παραμύθια που βασίζονται σε αλήθειες.

Τι σας προσφέρουν η σύνθεση, η στιχουργία και η ζωγραφική;

Όταν σε "επισκέπτεται" μια ιδέα, νιώθεις ευλογημένος που επιλέχθηκες να την υπηρετήσεις (μουσικά, στιχουργικά), γιατί αυτές οι "επισκέψεις" είναι από κάπου και κάποιοι έχουν την τύχη να γίνονται οι εκφραστές τους. 

Η πιο δυνατή σας ανάμνηση από τη σχέση σας με τον Μάνο Χατζιδάκι;

Η πιο σημαντική στιγμή ήταν όταν με κάλεσε -τότε ήμουν άγνωστος, χωρίς την εμπειρία του κοινού - να μετέχω στα προγράμματα που παρουσίασε στη μουσική σκηνή "Σείριο". Η πιο ωραία ανάμνηση, όταν ερχόταν στο σπίτι του πατέρα μου στα Ανώγεια και η μάνα μου του μαγείρευε. Αστειευόταν και μιλούσε με τον λεπτό τρόπο ενός ποιητή. 

Photo: G. Fragiskos
Βλέμμα

Το βλέμμα είναι ο τρόπος που βλέπεις τον κόσμο. Τα μάτια είναι το πιο σπουδαίο όργανο από την πανοπλία των αισθήσεων. Με το βλέμμα ερμηνεύεις, μιλάς τα ακριβά. Με το βλέμμα ερωτεύεσαι, με το βαθύ βλέμμα κουβεντιάζεις, αλλά ακυρώνεις και το λόγο.

Κρήτη

Μία ήπειρος.

Μουσική

Το φιλοδώρημα του σύμπαντος.

Καλλιτέχνης

Σπάνιο είδος.

Πολιτισμός

Ανθρώπινο έργο για έναν κόσμο καλύτερο.

Ξεριζωμός

Το χάσιμο της επαφής με τη γη σου.

Παράδοση

Ό,τι πιο ακριβό καταθέτει η ανθρώπινη εμπειρία. 

Aγάπη

Η γιορτή του θεού.

Τι να περιμένουμε από τις εμφανίσεις σας στο «Ρυθμός stage»;

Το θέμα των εμφανίσεων είναι ο Ίκαρος που τελικά εξυψώθηκε με την πτώση του! Έτσι καταλαβαίνουμε πως η πτώση δεν είναι κατά ανάγκη προς τα κάτω.

Μελλοντικά σχέδια;

Περιμένω τη συγκίνηση από την οποία η καθημερινότητα θα μου υπαγορεύσει τη συνέχεια.

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]