Sivert Høyem: ο αγαπημένος μας Νορβηγός ξανά επί ελληνικού εδάφους

silvert-hoyem Rashid Akrim
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Η αγάπη που τρέφει το ελληνικό κοινό για τον Sivert Høyem είναι γνωστή. Από τις μέρες του ως τραγουδιστής των Madrugada, αλλά και στη solo πορεία του, ο Νορβηγός με τη χαρακτηριστική βαθιά φωνή, αποτελεί ένα από τα συναυλιακά μας φετίχ.

Με αφορμή λοιπόν τις δύο εμφανίσεις του επί ελληνικού εδάφους, σας παρουσιάζουμε 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε οπωσδήποτε για αυτόν.

-Γεννήθηκε το 1978 στο Sortland της Νορβηγίας. Είναι ο γιος της Jørun Drevland, βουλευτή του Αριστερού Κόμματος της χώρας. Το 1995 μετακόμισε στο Όσλο και παρακολούθησε μαθήματα ιστορίας στο πανεπιστήμιο της πόλης.

Η πορεία του ως τραγουδιστής των Madrugada ξεκίνησε το 1999, όταν κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album, το εμβληματικό  “Industrial Silence”, και ακολούθησε το επίσης καταπληκτικό “The Nightly Disease”. Συνολικά το συγκρότημα κυκλοφόρησε 5 albums. Το 2008 αποφάσισαν να διαλυθούν, μετά τον θάνατο του κιθαρίστα τους, Robert Buras.  

Ο Høyem αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μουσική ως solo artist πλέον. Το 2004 κυκλοφόρησε και το πρώτο του solo album το “Ladies&Gentlemen of the Opposition”, για να ακολουθήσουν το “Moon Landing” του 2009, το “Long Slow Distance” το 2011, το “Endless Love” το 2014, και φέτος επιστρέφει με το “Lioness”. Στο τελευταίο του album, όπως έχει δηλώσει, έχει επηρεαστεί από τον Bruce Springsteen, τον Roy Orbinson αλλά και τους Suicide. To πρώτο κομμάτι που έχει ξεχωρίσει είναι το “Sleepwalking Man”.

flickr.com / Rashid Akrim

Φέτος ντύνει μουσικά τους τίτλους έναρξης μιας από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές της Νορβηγικής τηλεόρασης, το “Okkupert”, βασισμένη σε σενάριο του πασίγνωστου συγγραφέα Jo Nesbo.

Αγαπάει και τη metal σκηνή, μιας και η χώρα του έχει μεγάλη παράδοση στον σκληρό, σκοτεινό ήχο. Μάλιστα χάρισε τα φωνητικά του στο κομμάτι “Phoenix” της black metal μπάντας Satyricon.

Ροζίνα Αράπη