Κ. Μακεδόνας: «Τα όνειρα & τα σχέδια δεν σταματούν ποτέ. Να τραγουδάμε, να πετάμε & να είμαστε καλά!»

makedonas-1 Photo: Θωμάς Δασκαλάκης
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΜΑΙΟΥ 2016

Ο Κώστας Μακεδόνας λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του "Ρυθμός Stage" τις Δευτέρες 9, 16, 23 και 30 Μαΐου μιλά στο click@life μεταξύ άλλων για τον έρωτα, την αγάπη και τις πιο δυνατές του αναμνήσεις, ύστερα από 28 χρόνια πορείας στο χώρο.

Ο Κώστας Μακεδόνας θα παρουσιάσει στο "Ρυθμός Stage" τέσσερα βράδια μελοποιημένης ποίησης, τέσσερις μεγάλες βόλτες σε ποιήματα που αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε, παρέα με εκλεκτούς του φίλους και καταξιωμένους στο χώρο τους ανθρώπους. 

Από το "Άξιον εστί" του Ελύτη και την "Άρνηση" του Σεφέρη μέχρι το "Σταυρό του Νότου" του Καββαδία και τον "Επιτάφιο" του Ρίτσου και από την "Αθανασία" του Γκάτσου και το "Βρέχει στη φτωχογειτονιά" του Λειβαδίτη, στη "Θητεία" του Μάνου Ελευθερίου.

«Όλα διαλεκτά και διαλεγμένα, όπως τα μελοποίησαν μοναδικά οι Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Μικρούτσικος, Παπαδημητρίου, Σπανός και πολλοί άλλοι. Η λίστα των τραγουδιών είναι μεγάλη όπως και η λίστα των φίλων που θα είναι μαζί μας στο "Ρυθμός Stage". Πιο συγκεκριμένα στις 9 Μαΐου θα είναι μαζί μας η Γιώτα Νέγκα και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, στις 16 ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Ζωή Παπαδοπούλου, στις 23 η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης και στις 30 Μαΐου η Χριστίνα Μαξούρη και ο Γιώργος Χατζής», δηλώνει στο click@life ο ίδιος.

Τι γεύση σάς άφησε η συμμετοχή στην παράσταση «Άγαμοι Θύται Selfie»;

«Η γεύση είναι πέρα ως πέρα θετική και φυσικά συνεχίζεται, αφού κάθε Σάββατο και Κυριακή θα βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη στο "Stage Live". Γενικά γελάσαμε πολύ, αλλά και το τραγούδι είχε κυρίαρχο ρόλο. Η παράσταση "Άγαμοι Θύται Selfie" είναι ο ορισμός μιας παρέας με όρεξη, κέφι, ταλέντο και σκληρή δουλειά, και χαίρομαι πολύ που είμαι κι εγώ ένα κομμάτι της».

Ποια είναι η πιο δυνατή ανάμνηση ύστερα από 28 χρόνια πορείας στον χώρο;

«Είναι αδύνατον να αναφέρω μόνο μία ανάμνηση. Πώς να ξεχωρίσω τις βραδιές με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Σταμάτη Κραουνάκη στα πρώτα χρόνια της πορείας μου ή τις συνεργασίες μου στη σκηνή με τη Δήμητρα Γαλάνη ή ακόμα την πρώτη φορά που άκουσα τα "Μαργαριτάρια" από τον Γιώργο Ζήκα και το "Μη μου λες αντίο" από τον Χρήστο Νικολόπουλο ή την ηχογράφηση του "Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τη Γλυκερία;

Ή είναι δυνατόν να μην αναφέρω την παράσταση "Ποιος τη ζωή μου" και ειδικά τη βραδιά που την παρουσιάσαμε στην Μακρόνησο; Ή τη μακρόχρονη συνεργασία μου με τον Γιάννη Μαρκόπουλο; Και τόσες άλλες που αισθάνομαι πως αδικώ ανθρώπους και καταστάσεις... Τιμώ την κάθε μου συνεργασία. Μέσα από αυτές διαμορφώθηκα ως τραγουδιστής και σε ένα μεγάλο βαθμό και ως άνθρωπος».

Ο τελευταίος σας δίσκος «Δεν σου ανήκω» σε μουσική Κωνσταντίνου Βελλιάδη και στίχους του Τέρπανδρου έγινε πλατινένιος, ενώ το ομώνυμο τραγούδι καταπιάνεται με τον έρωτα και την αγάπη για τη ζωή.
Μιλήστε μας για την απονομή και το γεγονός ότι λόγω των γρήγορων ρυθμών χάνουμε κάπου στην πορεία την αγάπη, τον έρωτα, την ουσία και την αξία της ίδιας της ζωής.

«Όταν η δουλειά σου βρίσκει την αποδοχή του κόσμου, η χαρά είναι μεγάλη όπως και η έκπληξη γιατί σε αυτή την περίοδο κρίσης τίποτα δεν είναι δεδομένο. Χαίρομαι που ένας δίσκος με νέους δημιουργούς κατάφερε να βρει το δρόμο του και να μας χαρίσει  καλά τραγούδια που έκαναν κι επιτυχία και που θα με συνοδεύουν για πολύ καιρό. Τώρα, όσον αφορά στις απώλειες που βιώνουμε λόγω των γρήγορων ρυθμών, δυστυχώς όταν τρέχουμε για να τα προλάβουμε όλα, χάνουμε τα πιο ουσιαστικά. Γι αυτό κάτσε καλά, κοίτα λίγο χαμηλά, η ζωή κατρακυλά, μη λες πολλά...».

"Μόνο μια φορά…"

«Το τραγούδι που μ´ έβαλε σ´ όλα τα σπίτια. Μεγάλο τραγούδι. Χαρακτηρίστηκε σε κάποια έρευνα σαν ένα από τα 100 σημαντικότερα τραγούδια του περασμένου αιώνα».

"Τι 'ναι η πατρίδα μας;"

«Τα παιδικά μας χρόνια...».

"Γουστάρω…"

«Τη ζωή, την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τη μουσική, τα αεροπλάνα, τα ταξίδια, τη δουλειά, τις διακοπές, το διάβασμα, τις τέχνες, τα παλιά, τα καινούργια και ό,τι μας βοηθά να πηγαίνουμε μπροστά!».

Μελλοντικά σχέδια και όνειρα;

«Πρώτα απ' όλα είναι οι εμφανίσεις μας στην Αθήνα στο "Ρυθμός Stage" με την μελοποιημένη ποίηση, καθώς και η παράσταση με τους "Άγαμοι Θύται" στη Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά ξεκινάει η καλοκαιρινή μας περιοδεία με στόχο να γυρίσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου. Κάποιες από αυτές τις συναυλίες θα είναι προσωπικές μου συναυλίες και κάποιες με όλη την παρέα από την παράσταση "Αγαμοι Θύται Selfie". 

Παράλληλα συνεχώς υπάρχει η αναζήτηση για καινούργια τραγούδια και καινούργιο ήχο! Τα όνειρα και τα σχέδια δεν σταματούν ποτέ. Να τραγουδάμε, να πετάμε και να είμαστε καλά».

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]