Burn The Witch: Το νέο τραγούδι των Radiohead αφήνει αιχμές για το προσφυγικό

radiohead
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2016

Ο animator του νέου κλιπ των Radiohead, Virpi Kettu, αποκάλυψε πως το βίντεο είναι ένα σχόλιο για τη στάση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση.

Πριν από μόλις τρεις μέρες (3 Μαϊου) και έπειτα από ένα πρωτοφανές επικοινωνιακό τρικ, οι Radiohead κυκλοφόρησαν το νέο τους τραγούδι 'Burn The Witch’ συνοδεία ενός ανωτέρας αισθητικής animation video clip. Το βίντεο απεικονίζει τους κατοίκους ενός φανομενικά ήσυχου και χαριτωμένου χωριού να κάνουν φρικτά πράγματα ο ένας στον άλλον.

Μιλώντας για το βίντεο, ο animator Virpi Kettu  ανέφερε πως το 'Burn The Witch’ έχει σαφείς επιρροές από την ταινία τρόμου The Wicker Man (ξεκάθαρη έμπνευση η αίσθηση της τελετουργίας καθώς και η σκηνή με το σκιάχτρο) αλλά και από την παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων Thrumpton. Για τη δημιουργία του ευφάνταστου κλιπ, ο Kettu δούλεψε πυρετωδώς μαζί με το σκηνοθέτη, Chris Hopewell, προκειμένου να το ολοκληρώσουν στο ελάχιστο διάστημα των δύο εβδομάδων που είχαν στη διάθεσή τους. «Είναι πραγματικά αδύνατο. Δεν είχα κοιμηθεί για δύο εβδομάδες», είπε ο Kettu σχετικά.

Στη συνέντευξη, ο Kettu υπογράμμισε το νόημα του τραγουδιού και του βίντεο, επιβεβαιώνοντας τις εικασίες περί παραλληλισμών με την προσφυγική κρίση. Συγκεκριμένα, ο Kettu αναφέρθηκε στο βάρος που κουβαλάνε διάφοροι άνθρωποι λόγω της διαφορετικότητάς τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το αρνητικό κλίμα προς τους Μουσουλμάνους. Η στοχοποίηση της διαφορετικότητας ήταν άλλωστε και το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν οι Radiohead μέσα από τη νέα τους δουλειά, πρόσθεσε ο Kettu, ο οποίος δεν παρέλειψε να αφήσει έντονες αιχμές για τους χειρισμούς της Ευρώπης προς την προσφυγική, λέγοντας πως το βίντεο θίγει καίρια θέματα όπως η τρομολαγνεία διαφόρων πολιτικών που χρησιμοποιούν τη δήθεν μη ασφάλεια των πολιτών ως άλλοθι για αντι-προσφυγικές πολιτικές.

Το νέο album του γκρουπ είναι η πρώτη τους δουλειά μετά από πέντε χρόνια απουσίας ('The King of Limbs', 2011). Φήμες θέλουν την επίσημη κυκλοφορία του να γίνεται τον Ιούνιο.