Δισκοκριτική: «Battle Born» The Killers

diskokritiki-battle-born-the-killers

ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Οι Killers -η μπάντα από το Λας Βέγκας- επιστρέφουν με μια νέα ροκ περιπέτεια, μέσα από το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο «Βattle Born».

Η τέταρτη στούντιο δουλειά του συγκροτήματος αποτελεί το δυσκολότερό τους εγχείρημα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, ενώ πίσω από την παραγωγή υπάρχουν μεγάλα ονόματα όπως αυτά των Steve Lillywhite (The Rolling Stones, Talking Heads, Morrissey), Damian Taylor (Björk, The Prodigy), Brendan O’Brien (Pearl Jam, Rage Against The Machine, Bruce Springsteen, Korn, Mastodon), Stuart Price (Seal, Madonna, Pet Shop Boys) και Daniel Lanois (U2, Bob Dylan, Neil Young).

Το «Βattle Born» ανοίγουν τα πλήκτρα του «Flesh and Bone» με τα φωνητικά του Brandon Flowers να αυξομειώνουν εντάσεις σε ένα κομμάτι με αρκετά επίπεδα έντασης, ενώ στην «Deluxe» έκδοση εμπεριέχεται ένα πολύ ιδιαίτερο remix του κομματιού από τον Jacques Lu Cont. Το «Runaways», που ακολουθεί, είναι μια αδιαμφισβήτητη αμερικανική έκφραση ρομαντισμού και αισιοδοξίας που σηματοδοτεί την επιστροφή του γκρουπ -έπειτα από τέσσερα χρόνια- με τις κιθάρες να επιχειρούν -φιλότιμα- να αντιγράψουν το στιλ των Who. Το συγκεκριμένο τραγούδι –που διαθέτει ένα επικό ρεφρέν- γράφτηκε το 2009 στη διάρκεια της περιοδείας του «Day & Age», με τον Flowers να δηλώνει: «τότε δεν ξέραμε τι να το κάνουμε. Η tour μας είχε ένα πιο pop χρώμα, ο δυναμισμός όμως του «Runaways» είχε έναν εμφανώς αμερικανικό χαρακτήρα και σίγουρα μπορούσε να λειτουργήσει σαν προπομπός ενός νέου άλμπουμ».

Στη συνέχεια, το «The Way It Was» διαθέτει τις κατάλληλες προδιαγραφές για να αποτελέσει –μελλοντικά- single προώθησης, ενώ η εμβατηριακή, riff-rock μπαλάντα, «Here With Me», θα συμπληρώνει τις λίστες των ραδιοφωνικών παραγωγών για αρκετό καιρό.

Ευχάριστα ακούγονται τα «A Matter of Time» και «Deadlines and Commitments», οδηγώντας την ακρόαση στο μελωδικά δυναμικό «Miss Atomic Bomb». Τα «The Rising Tide» και «Heart of a Girl» είναι από τα τραγούδια που το άκουσμά τους σου μένει για καιρό, ενώ το «From Here on Out» και το χαλαρό «Be Still» μάς οδηγούν στο φινάλε του άλμπουμ, με το ομώνυμο τραγούδι να μας θυμίζει έντονα τους παλιούς, εκρηκτικούς Killers.

Οι οπαδοί των Killers πρέπει πριν πατήσουν το play, για να ακούσουν το cd, να γνωρίζουν ότι στην νέα δουλειά του συγκροτήματος δεν θα συναντήσουν κάτι ανάλογο του εκρηκτικού «Somebody Told Me», ούτε του ιδιαίτερου «Bones» και του «Read My Mind». Το «Battle Born» είναι μια προσεγμένη επιστροφή στα μουσικά δρώμενα για την αμερικανική μπάντα, έπειτα από μια τετραετία και το «Day & Age», το οποίο δεν κατάφερε να επαναλάβει την επιτυχία των «Hot Fuss» και «Sam’s Town», τα οποία πούλησαν σχεδόν 12 εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς.

Παρόλα αυτά, ο δίσκος ακούγεται αρκετά ευχάριστα, ενώ σε κάποιες στιγμές φλερτάρει με ένα νέο, ακαθόριστου τύπου ροκ ύφος. Θεματικά εστιάζει σε ζητήματα ανθρώπινης απώλειας και ήθους, προσπαθώντας να χαράξει νέες πορείες πλεύσης για ένα καλύτερο αύριο.

Χωρίς να μπουν σε διαδικασία πειραματισμών, οι Killers συνεχίζουν την διαδρομή που έχουν ξεκινήσει από το 2002, παραδίδοντας ένα καινούργιο αξιοπρεπές άλμπουμ το οποίο σίγουρα δεν θα διεκδικήσει το βραβείο του καλύτερου της χρονιάς, αλλά βοηθά το συγκρότημα –που δείχνει ότι έχει ακόμα πολλά να προσφέρει- να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.

Καλλιτέχνης: The Killers

Album: «Battle Born»

Record Label: Island Records

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης