Γιώργος Κοντραφούρης: «Με την αλληλεγγύη μπορούμε να αλλάξουμε αρκετά πράγματα...»

giorgos-kontrafouris-me-tin-allileggui-mporoume-na-allaksoume-arketa-pragmata

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Προσφέροντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ από groove και free-jazz, με ανοιχτά πάντα τα φτερά του σύγχρονου αυτοσχεδιασμού, ο Γιώργος Κοντραφούρης υπόσχεται μία μεθυστική μουσική βραδιά και μιλά στο click@Life.

Ο κορυφαίος Έλληνας πιανίστας της τζαζ, Γιώργος Κοντραφούρης και το συγκρότημά του, Baby Trio, συμπράττουν με τον Φινλανδό σαξοφωνίστα Μίκκο Ιννάνεν σε ένα πραγματικό τζαζ πανόραμα, στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Με διεθνή αναγνώριση, πλούσια δισκογραφία, αναρίθμητες συνεργασίες και Καθηγητής, πλέον, στο τμήμα Τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Γιώργος Κοντραφούρης μιλά για τη μεθυστική αυτή βραδιά και για το «φάλτσο τραγούδι» της σύγχρονης πραγματικότητάς μας.

Πώς θα περιγράφατε το μουσικό τοπίο αυτής της βραδιάς;

Θα παίξουμε κομμάτια από το καινούργιο cd «Urban Jazz» που κυκλοφόρησε από την Puzzlemusik, καθώς και καινούργια κομμάτια, δικά μας και του Μίκκο. Θα είναι ένας συνδυασμός του δικού μας groovy παιξίματος με την απρόβλεπτη ιδιοσυγκρασία του Ιννάνεν.

Ποια θα είναι η συντροφιά σας επί σκηνής;

Θα είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς και απρόσμενους σαξοφωνίστες από την Φινλανδία ο Μίκκο Ιννάνεν και φυσικά, το Βaby Τrio, με τον Κωνσταντίνο Στουραΐτη στην κιθάρα, τον Βασίλη Ποδαρά στα τύμπανα και εμένα στο hammond όργανο. Το live αυτό εντάσσεται στον κύκλο «2ο Πανόραμα Ελληνικής Jazz», όπου ελληνικά σχήματα συναντώνται επί σκηνής με μουσικούς από τη Βόρεια Ευρώπη.

Τι υποδηλώνει το όνομα του μουσικού σας σχήματος, «Baby Trio»;

Το Baby Trio ουσιαστικά είναι ένα πολύ συγκεκριμένο project, που ξεκινάει από την ανάγκη μου να συναναστρέφομαι με νέους μουσικούς, που τώρα ξεκινούν και να ξεκινάω ξανά και εγώ μαζί τους. Άρα υπάρχει για μένα όλος αυτός ο ενθουσιασμός και η φρεσκάδα και για εκείνους η δική μου εμπειρία. Κάθε φάση του Baby Trio κλείνει με την ηχογράφησή της και κατόπιν, ξεκινάει πάλι σχεδόν από την αρχή.

Πώς γεννήθηκε το νέο σας άλμπουμ, «Urban Jazz» και ποια είναι τα συστατικά του;

Γεννήθηκε στις ζωντανές εμφανίσεις και από τα διάφορα βιώματα των τελευταίων δύο χρόνων στην Αθήνα. Οι καλεσμένοι μας είναι καλλιτέχνες που τους θαυμάζουμε, και πιστεύουμε ότι προσθέτουν και μια άλλη διάσταση στον ήχο μας. Επίσης, πιστεύω ότι είναι πιο ανέλπιστο από τα προηγούμενα cd μας.

Τι σας ενοχλεί περισσότερο στο «φάλτσο τραγούδι» της σύγχρονης πραγματικότητάς μας;

Η επιλεκτική απάθεια και ισοπέδωση και η επιλεκτική υπερβολή και ανύψωση.

Τι πρέπει να αλλάξουμε, για να αντιστρέψουμε την κατιούσα πορεία μας;

Πολλά πράγματα δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά αν όλοι εμείς δείχνουμε αλληλεγγύη, σεβασμό και κατανόηση μεταξύ μας και ενδιαφερόμαστε για το σύνολο και όχι μόνο για τον εαυτό μας, μπορούμε να αλλάξουμε αρκετά πράγματα και να τα κάνουμε να εξαρτώνται από εμάς και για μας στο τέλος. Αυτή είναι η άποψη μου.

Υπάρχει κάτι, που προμηνύει μία -έστω και μακρινή-εποικοδομητική αναγέννηση;

Έχω την αίσθηση ότι έχουμε αρχίσει να εκτιμούμε και να υπολογίζουμε τα βασικά και αναγκαία πράγματα που είναι γύρω μας και δεν υπάρχει, τουλάχιστον όσο υπήρχε πριν, η –πολλές φορές- υπερφίαλη στάση και συμπεριφορά.

Πληροφορίες: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών – Μικρή Σκηνή, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, 210 9005800, Αθήνα, είσοδος 10 (μειωμένο), 18 ευρώ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης