Δισκοκριτική: «Push the Sky Away» Nick Cave & The Bad Seeds

diskokritiki-push-the-sky-away-nick-cave-kai-the-bad-seeds-the-bad-seeds

ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Ο Αυστραλός Nicholas Edward Cave, με την αγγλικανική ανατροφή - και τις εμφανείς βιβλικές της επιδράσεις στο πολυετές έργο του - με τη διαχρονική του παρέα, τους Bad Seeds, πέντε χρόνια μετά το «Dig Lazarus Dig!», παρουσιάζει νέα στούντιο δουλειά με τίτλο «Push the Sky Away».

Τα εννιά τραγούδια του άλμπουμ πήραν «σάρκα και οστά» σε ένα παλιό κάστρο του 19ου αιώνα στη Βόρεια Γαλλία, με παραγωγό τον Nick Launay. Η μπάντα έζησε για ένα διάστημα εκεί δουλεύοντας για την παραγωγή του «Push the Sky Away» σε μια ομαδική ζωή που βοήθησε και στις ηχογραφήσεις. Η σύνθεση των Bad Seeds αποτελείται από τους Warren Ellis, Jim Sclavunos, Martyn Casey, Thomas Wydler και Conway Savage, που είναι μαζί εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ο Barry Adamson –πρώτος μπασίστας του συγκροτήματος και ιδρυτικό μέλος μαζί με τον Cave- συμμετέχει σε δύο τραγούδια, ενώ μεγάλη απώλεια αποτέλεσε η μη συμμετοχή του Mick Harvey, ο οποίος για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους αποφάσισε να αποχωρήσει.

Όλα τα νέα τραγούδια δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο και εκφράζουν, ίσως, το πιο σημαντικό στοιχείο της μουσικής του Cave, την αξία της θλίψης μέσα από την οποία μπορούμε να ζήσουμε την αληθινή ευτυχία.

«Το πρωταρχικό μέλημα είναι να παραμείνουν οι Bad Seeds δυνατοί και ζωντανοί. Το νιώθω σαν χρέος, σαν μια αποστολή που πρέπει να εκπληρώσω. Πρόκειται για μια υπόθεση ζωής και κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της», δήλωσε πρόσφατα ο Νick Cave.

Την ακρόαση του άλμπουμ ανοίγει το «We No Who U R», που είναι και το πρώτο single του «Push the sky away», κάνοντας από την αρχή φανερή την διάθεση εγκατάλειψης των garage ήχων. Ο Cave απαγγέλει: «ξέρουμε ποιος είσαι και ξέρουμε πού μένεις...», δίνοντας πορεία πλεύσης προς πιο μελωδικές διαδρομές. Τα κύματα αγάπης του «Wide Lovely Eyes» μάς ξεβράζουν εκεί που οι πέτρες συναντούν τη θάλασσα, στις μελωδίες του «Water's Edge».

Το «Jubilee street» που ακολουθεί αποτελεί το πιο δυνατό στιγμιότυπο του άλμπουμ με ένα ιδιαίτερα όμορφο φινάλε, ενώ τη σκηνοθεσία του -κινηματογραφικών προδιαγραφών- video clip του, υπογράφει ο John Hillcoat. Πρόκειται για την αφήγηση μιας ονειρικής ιστορίας για ένα κορίτσι που ονομάζεται Bee και καταγράφει στο βιβλίο της εκείνους που γυρίζουν τον τροχό της αγάπης πάνω στο κορμί της. Πρωταγωνιστεί ο γνωστός Άγγλος ηθοποιός Ray Winstone, ένα πανέμορφο μοντέλο, ενώ ο Cave εμφανίζεται σε ρόλο φαντάσματος.

Οι ήχοι του βιολιού και οι λούπες του Warren Ellis στο «Mermaids» μάς περνάνε στο «We Real Cool», ενώ ομαλά κυλά και το «Finishing Jubilee Street», όπου η ήπια ενορχήστρωση και τα ίχνη southern goth στρώνουν το χαλί για να διαβεί η απολαυστική ατμοσφαιρική αφήγηση. Άρωμα από παρελθοντικές επιτυχίες έχει το «Higgs Boson Blues», το οποίο μαζί με το «Push The Sky Away» κλείνουν την ακρόαση ενός άλμπουμ που δεν διαθέτει κομμάτια που θα απογειώσουν, αλλά σαφώς διαθέτει έντονη διάθεση εξερεύνησης νέων ηχητικών τοπίων.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην deluxe έκδοση υπάρχουν δυο επιπλέον κομμάτια, για ένα από τα οποία έχουν ακουστεί αρκετά εδώ και μερικές μέρες. Πρόκειται για το «Lightning Bolts», το οποίο έχει ως σημείο αναφοράς την Ελλάδα της κρίσης, τις πρόσφατες διαδηλώσεις, ενώ στους στίχους του μιλά «για τους νέους που κλαίνε από τα δακρυγόνα» στην Αθήνα.

Ο τίτλος σχετίζεται με την ελληνική μυθολογία, ενώ ο Cave μαζί με τους Bad Seeds συνδιαλέγονται με τον Δία εστιάζοντας στους κεραυνούς του. Στους στίχους του κομματιού, ο αγαπημένος καλλιτέχνης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Δίας γελά, αλλά είναι από τα δακρυγόνα. Στο λίκνο της δημοκρατίας τα περιστέρια φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες. Οι άνθρωποι δεν επιστρέφουν πια. Τις νύχτες τους βλέπω να κοιμούνται και να κλαίνε ακατάπαυστα. Δεν φταίνε τα δακρυγόνα. Οι άνθρωποι με ρωτούν πώς είμαστε. Είμαστε λέω, κυρίως χαμένοι».

Ο τραγουδοποιός είναι γνωστός για την αγάπη που τρέφει στην Ελλάδα, την οποία έχει επισκεφθεί πολλές φορές για να δώσει συναυλίες αλλά και για να περάσει τις διακοπές του.

Το «Push The Sky Away», με εξώφυλλο όπου ο Cave ποζάρει με τη σύζυγό του Susie Bick, γυμνή, στην κρεβατοκάμαρά τους, προαναγγέλλει μια νέα δουλειά με εντελώς διαφορετικό ήχο από ό,τι έχουμε συνηθίσει να ακούμε μέχρι τώρα από τους Bad Seeds. Θετικό στοιχείο είναι ότι μετά τις πρώτες ακροάσεις επικρατεί αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.

Η κομψότητα και η ποίηση, το δράμα και η ένταση των περισσότερο από ποτέ ποιητικών αντιλήψεων του Cave, ισορροπούν με τις κοινωνικές κριτικές και την επιθυμία του να αναμείξει σάρκα και πνεύμα, ως τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Μα πάνω απ’ όλα, μέσα από το «Push The Sky Away» αποδεικνύεται ότι ο Cave, παρά την πολυετή του διαδρομή, εξακολουθεί να αναζητά, εξακολουθεί να ανακαλύπτει, εξακολουθεί με δημιουργικότητα να δημιουργεί και να προσφέρει στο διαχρονικά πιστό του κοινό.

Καλλιτέχνης: Nick Cave & The Bad Seeds

Album: «Push the Sky Away»

Record Label: Bad Seed Ltd.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης