Με τον βελονισμό ο εγκέφαλος... ξεχνά τον πόνο;

me-ton-belonismo-o-egkefalos-ksexna-ton-pono-egkefalos-ksexna-ton-pono

ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Μήπως κατά τη διάρκεια του βελονισμού ο εγκέφαλος πιστεύει ότι πλέον δεν πονά; Διαβάστε την πραγματικά ενδιαφέρουσα έρευνα.

Η ιδέα του «τσιμπήματος» του σώματος με βελόνες για την ανακούφιση από τον πόνο, φαίνεται ίσως κάπως αντιφατική. Πολλοί όμως υπέρμαχοι αυτής της αρχαίας κινεζικής πρακτικής, ορκίζονται ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία.

Πώς όμως λειτουργεί ο βελονισμός, τι ποσοστό της ανακούφισης που προσφέρει οφείλεται στο φαινόμενο placebo (εικονική θεραπεία που μπορεί να παραγάγει το φαινόμενο της αυθυποβολής και να κάνει τον ασθενή να αισθανθεί ότι η κατάστασή του έχει βελτιωθεί) και τι ποσοστό σε πραγματική βιολογική αλλαγή;

Θεωρείται ότι, με τις ειδικές τεχνικές του βελονισμού, ένας μεγάλος αριθμός ενδογενών ουσιών (ουσίες που παράγονται από κύτταρα ή ιστούς του σώματος) μεταφέρονται σε ειδικά κύτταρα - στόχους στον εγκέφαλο και τον επηρεάζουν.

Μια νέα μελέτη λοιπόν, επιβεβαιώνει την άποψη ότι ο βελονισμός μπορεί να επηρεάσει και την αντίληψη του πόνου από τον εγκέφαλο. Με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας, παρακολουθήθηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια του βελονισμού.

Ερευνητές με επικεφαλής τη δρ Nina Theysohn στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Essen, στη Γερμανία και ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Duisburg-Essen, απέδειξαν μια συγκεκριμένη ενεργοποίηση του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του βελονισμού που μπορεί να βοηθάει στην αντιμετώπιση του πόνου.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 18 εθελοντές, έγινε σύγκριση των απεικονίσεων του εγκεφάλου πριν και μετά το βελονισμό και διαπιστώθηκε ότι πράγματι προκαλεί αλλαγή στον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται τον πόνο. Στους εθελοντές, προκλήθηκε πόνος στον αγκώνα και η αντίδραση του εγκεφάλου απεικονίστηκε μαγνητικά. Όταν εφαρμόστηκαν βελόνες για την ανακούφιση του πόνου, οι περιοχές που είχαν επηρεαστεί στον εγκέφαλο και ουσιαστικά διαχειρίζονταν τον πόνο, επηρεάστηκαν διαφορετικά.

«Η μελέτη αυτή βοηθάει στο να ξεκαθαριστεί η λειτουργία του εγκεφάλου όσον αφορά στο που και πως επεξεργάζεται τον πόνο και αν αυτή η διαδικασία μπορεί να τροποποιηθεί μέσω του βελονισμού», λέει σχετικά με τη μελέτη αυτή ο Δρ. Michael Brant-Zawadzki, επίκουρος καθηγητής ακτινολογίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Αυτό που είναι το πιο ενδιαφέρον, λέει ο κ. Brant-Zawadzki, είναι ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που εντοπίζονται στην μαγνητική τμογραφία, μπορεί να οδηγήσουν τους ερευνητές στο να βρουν μια πιο συγκεκριμένη λύση για τη θεραπεία του πόνου, που μπορεί να βοηθήσει περισσότερο τους πάσχοντες.

«Αν μπορούσαμε να βρούμε ένα μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει την αντίδραση του πόνου στα περισσότερα άτομα, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τον πόνο μέσω του βελονισμού ή φαρμάκων», λέει και συνεχίζει: «έτσι θα είχαμε μια καλύτερη αντιμετώπιση του πόνου από ό,τι τώρα».

Οι υπεύθυνοι της έρευνας δεν ήταν πάντως σε θέση να συγκρίνουν τις περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται με το βελονισμό, με εκείνες που ενεργοποιούνται μέσω των φαρμάκων ή άλλων θεραπειών. Όπως και να έχει όμως, τα συμπεράσματα βοηθούν στην αναζήτηση τρόπων για την ανακούφιση του πόνου όλων των ειδών.

Η ίδια η Theysohn πάντως υποστηρίζει ότι τα ευρήματα είναι σε προκαταρκτικό στάδιο για να εξαχθούν συμπεράσματα για το πώς ο βελονισμός λειτουργεί πραγματικά, αναγνωρίζοντας ότι «δε γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτές τις περιοχές, αλλά μπορούμε να πούμε ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα εκεί, μειώνεται μέσω του βελονισμού». Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ακόμη απόδειξη ότι τα οφέλη του βελονισμού μπορεί τελικά να είναι στο...κεφάλι μας!