Μαλλιά που φριζάρουν: υπάρχουν τρόποι να τα λειάνετε

dryhairandsplitendsonthenaturebackground
ΤΡΙΤΗ, 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Η υγρασία είναι αδιανόητη κάποιες ημέρες και όταν συμβαίνει αυτό, τα μαλλιά δεν συνεργάζονται, αυτονομούνται και φριζάρουν χωρίς έλεος. Την υγρασία δεν μπορούμε να την ελέγξουμε, για το φριζάρισμα, όμως, κάτι μπορούμε να κάνουμε.

Τα μαλλιά που φριζάρουν είναι συνήθως ξηρά ή φθαρμένα, τα οποία επιτρέπουν στην υγρασία του περιβάλλοντος να εισχωρήσει και να δράσει στο εξωτερικό στρώμα της τρίχας, προκαλώντας διόγκωση και φριζάρισμα. Κι όσο πιο κατεστραμμένο είναι το περιτρίχιο, τόσο πιο εύκολα εισχωρεί η υγρασία.

Η θερμότητα από το πιστολάκι, τα σίδερα μαλλιών και το styling επίσης μπορεί να επηρεάσει, όπως επίσης και οι βαφές και άλλες χημικές επεξεργασίες.

Τα σγουρά και σπαστά μαλλιά έχουν περισσότερο την τάση να φριζάρουν, ενώ ακόμη και τα υγιή μαλλιά μπορεί να επηρεαστούν από υψηλά επίπεδα υγρασίας στο περιβάλλον.

Τι κάνουμε, λοιπόν, για να έχουμε ένα αξιοπρεπές look όταν όλα είναι εναντίον μας;

Αν έχετε ξηρά και αφυδατωμένα μαλλιά, προσπαθήστε να μην τα λούζετε συχνά –κάθε 2 με 3 ημέρες είναι αρκετό. Φροντίστε, επίσης, να επιλέγετε σαμπουάν που ενυδατώνουν τα μαλλιά και μειώνουν το φριζάρισμα και να μην ξεχνάτε το conditioner.  Επιλέξτε κάποιο με έλαιο καρύδας ή argan oil που θα εισχωρήσει στην τρίχα και θα βοηθήσει. Μην ξεχνάτε να πίνετε και αρκετό νερό μέσα στην ημέρα, καθώς αν είμαστε αφυδατωμένοι συνολικά, τα μαλλιά δεν θα μείνουν ανεπηρέαστα.

Αν έχετε φθαρμένα μαλλιά από θερμότητα και επεξεργασίες, δοκιμάστε αν είναι εφικτό να κάνετε ένα διάλειμμα από τις βαφές και εφαρμόζετε συχνά μια ισχυρή ενυδατική μάσκα. Αν χρησιμοποιείτε συχνά πιστολάκι ή σίδερα ισιώματος και μπούκλας, καταρχάς μειώστε τη συχνότητα της χρήσης τους και όταν τα χρησιμοποιείτε, ρυθμίστε τα στη χαμηλότερη θερμοκρασία. Με το πιστολάκι, βοηθά η φυσούνα, ώστε να αποφεύγεται η απευθείας συσσωρευμένη θερμότητα στην τρίχα, όπως και η χρήση ενός θερμοπροστατευτικού προϊόντος. Και το πιο σημαντικό: κόβετε συχνά τις άκρες, για να διώξετε το «σπάσιμο» και την ψαλίδα.

Φριζάρισμα μπορεί να προκληθεί και από υπερβολική τριβή, γι’ αυτό αποφύγετε να βουρτσίζετε υπερβολικά τα ξηρά μαλλιά. Τα leave-in conditioner και οι βούρτσες με αραιά δόντια βοηθούν σε αυτή την περίπτωση. Ακόμα, μην ξεσπάτε στο στέγνωμα μαλλιών με την πετσέτα και προσπαθήστε να τα στεγνώνετε ταμποναριστά και απαλά.

Στο φριζάρισμα βοηθούν πολύ και τα κατάλληλα serum μαλλιών που θρέφουν και ενυδατώνουν την τρίχα, σφραγίζοντας υγρασία, όπως και οι μάσκες βαθιάς ενυδάτωσης με λάδι καρύδας ή αβοκάντο.