«Barbie»: Γιατί οι κριτικές αποθεώνουν τον Ken του Ράιαν Γκόσλινγκ

barbie
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Η ταινία προβάλλεται από την περασμένη Πέμπτη στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Η ταινία «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ μας είχε υποσχεθεί να είναι διαφορετική. Και παρά τον ροζ πανικό και την στερεοτυπική εμφάνιση της διάσημης κούκλας πάνω στην οποία «πατάει», καταφέρνει να σχολιάσει έξυπνα τον κόσμο μας. Γι’ αυτό και δέχεται διθυραμβικές κριτικές. Αντίστοιχα αποθεωτικές είναι οι κριτικές για την ερμηνεία του Ράιαν Γκόσλινγκ στον ρόλο του ως Ken.

Ο Ken ως κούκλα παρουσιάστηκε το 1961 από τη Mattel. Αν και θεωρήθηκε ένα ελαφρώς άσκοπο συμπλήρωμα, ήταν η επιτομή του Αμερικανού της διπλανής πόρτας. Γραμμωμένος και αθλητικός, με επιμελημένη εμφάνιση και κούρεμα, το τέλειο ταίρι της πιο διάσημης τέλειας ξανθιάς, λεπτής και λαμπερής κοπέλας τοy.

Είναι δημιούργημα της Ρουθ Χάντλερ, που έφτιαξε επίσης την Barbie, και ουσιαστικά ήταν ένας φίλος που σχεδιάστηκε από τις γυναίκες για τα κορίτσια. Όπως η Barbie πήρε το όνομά της από την κόρη της Χάντλερ, έτσι και ο Ken πήρε το όνομα του γιου της. Και έτσι εδραιώθηκε η ασφαλής δυναμική συντρόφου-φίλου της σχέσης μεταξύ Barbie και Ken.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι είναι προσεκτικά σχεδιασμένος χωρίς γεννητικά όργανα, για να μπορεί να προκαλέσει το πρώτο σκίρτημα και τις πρώτες ασφαλείς συζητήσεις για ρομαντικές σχέσεις.

Στην ταινία της Γκέργουιγκ όμως ο Ken ξεχωρίζει.  Χάρη στη μεταμόρφωσή του με ξανθά μαλλιά, τονισμένο μαύρισμα και ξυρισμένα πόδια, την άψογη κωμική χροιά, τα τραγούδια και τα χορευτικά νούμερα, ο Γκόσλινγκ φαίνεται ότι τελικά μας έδωσε ένα από τους πλέον αξιομνημόνευτους ρόλους στην καριέρα του.

«Όλο το καστ είναι τέλειο. Αλλά ο Γκόσλινγκ είναι αυτός διακρίνεται», όπως το έθεσε η Kirsten Acuna στο Insider. Αντίστοιχα, η Beth Webb για το Empire Magazine σημειώνει: «Κάθε μυϊκή κάμψη, κάθε τρίχα, κάθε ενασχόληση με την κιθάρα αποδίδεται τέλεια. Υπάρχουν στιγμές που θα σου κόψει την αναπνοή».

Φυσικά ο Γκόσλινγκ είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός που έχει δηλώσει πως ένιωθε πως γεννήθηκε για να παίξει τον ρόλο του Ken, όμως οι υποκριτικές του ικανότητες έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: ο ρόλος του είναι καλογραμμένος. Ενώ μέχρι τώρα ο Ken θεωρούνταν ο απλός, υποτελής σύντροφος της Barbie, για την Γκέργουιγκ και τον Νόα Μπάουμπακ, που υπογράφουν μαζί το σενάριο της ταινίας, είναι πιο γοητευτικός ένας πιο πραγματικός Ken.

Βγάζοντας έτσι τους δύο ήρωες από την Barbieland στον πραγματικό κόσμο, βλέπουμε την Barbie με υπαρξιακές αναζητήσεις και το Ken με ανασφάλειες και προβληματισμούς. Κάπου όμως διαφθείρεται από την πατριαρχία και αποφασίζει να την επιβάλλει στη  Barbieland. Και κάπως έτσι χάνει την αθώα και αστεία εικόνα του και γίνεται ένας «κακός», αν και στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να τον μισήσεις πραγματικά.

Αυτό που κάνει την ερμηνεία του Γκόσλινγκ τόσο αποκαλυπτική και αξιομνημόνευτη είναι το γεγονός ότι τον έχουμε συνδέσει με ρόλους και ταινίες πιο σκοτεινές. Ποτέ, ούτε καν και στο «La La Land», ο ρόλος του δεν ήταν τόσο διασκεδαστικός. Αντίθετα, στην ταινία «Barbie» τον βλέπουμε να τα δίνει όλα στο χορό και στο τραγούδι, αξιοποιώντας το παρελθόν του ως παιδί της Disney. Διαθέτει τον ενθουσιασμό και την ενέργεια που χρειάζεται για να είναι ο Ken. Μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει η Γκέργουιγκ, ο Γκόσλινγκ κατάφερνε με ένα φανταστικό τρόπο να απογυμνώνει τους άνδρες του σετ από την αρρενωπότητά τους. «Και αυτοί οι άνδρες στα γυρίσματα το λάτρεψαν. Νομίζω ότι ένιωσαν ελεύθεροι».

Με πληροφορίες από BBC Culture, The Conversation