Χυτήριο: «Ταΐζοντας» τις τρυφερές μας αναμνήσεις

xutirio
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η παράδοση και οι μοντέρνες πινελιές συνυπάρχουν αρμονικά και ισορροπούν στο μενού του Χυτηρίου στον Άγιο Δημήτριο, που δίνει «βήμα» στην ελληνική κουζίνα και στις τρυφερές μας αναμνήσεις…

Το Χυτήριο είναι ένα μοντέρνο μαγειρείο, που συνδυάζει άριστα την παράδοση και τις σύγχρονες ανάγκες στο μενού του.  Άνοιξε τον περασμένο Μάιο, σε μια «εργατική» συνοικία του Αγίου Δημητρίου και φαίνεται να τα πηγαίνει περίφημα.

Ο χώρος του, απλός, λιτός κι απέριττος (ίσως με ορισμένες αστοχίες, όπως τα μεγάλα ψυγεία σε εμφανή θέση), με στοιχεία από το χτες και το σήμερα, προϋπήρχε για περίπου 40 χρόνια και λειτουργούσε ως χυτήριο μπρούντζου, εξ ου και το όνομά του.

Η μετατροπή του σε μαγειρείο έγινε με σκοπό να αναδειχθεί η καθημερινή αυθεντική ελληνική κουζίνα, παντρεύοντας την παράδοση της ελληνικής γαστρονομίας με τις σύγχρονες επιρροές. Και η αλήθεια είναι ότι ο chef και ιδιοκτήτης Κώστας Συντάκας, το πετυχαίνει και με το παραπάνω, αξιοποιώντας εξαιρετικά την πολυετή του εμπειρία σε μεγάλα και ονομαστά εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού και καταφέρνει να δημιουργήσει παραδοσιακές νοστιμιές, προσιτές στον καθένα.

Η απλή του σάλα, τα ξύλινα τραπέζια και η διακριτική διακόσμηση που θυμίζει παλιό μπακάλικο, με τις κονσέρβες και τα όσπρια στην ξύλινη ραφιέρα και τα κρεμασμένα σκόρδα, δημιουργούν μια οικεία ατμόσφαιρα και σε κάνουν να αισθανθείς όμορφα και ζεστά από την πρώτη στιγμή.

Η βιτρίνα με τα μαγειρευτά στην είσοδο του μαγαζιού, σε προϊδεάζει για το ύφος και τις επιλογές της κάρτας του, ενώ η ανοιχτή κουζίνα σου δημιουργεί ασφάλεια για την ποιότητα και την προέλευση των πιάτων. Ποιος θα «φοβηθεί» άλλωστε, ένα μαγειρείο που τολμά να ανοίξει τις πόρτες της κουζίνας του και να σου δείξει την πρώτη ύλη;

Όλα τα προϊόντα έχουν σφραγίδα προέλευσης και χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο στο μενού ώστε  να αναδείξουν τα ξεχωριστά τους χαρακτηριστικά και αρώματα. Είναι όλα ημέρας και πολύ φρέσκα, ενώ στηρίζονται παράλληλα και οι έλληνες μικροπαραγωγοί, όπως στην περίπτωση της φέτας Κεφαλονιάς, των λουκάνικων Καρδίτσας και του ελαιόλαδου από την Καλαμάτα. Το εξαιρετικό δε κοκκινέλι από τη Ζίτσα Ιωαννίνων μας κέρδισε με το άρωμα και τη γεύση του και μας άνοιξε την όρεξη για τα καλά.

Στο μενού του Χυτηρίου θα βρείτε ποικιλία μαγειρευτών πιάτων ημέρας, ορεκτικά, σαλάτες και ψητά, χειροποίητο ζυμωτό ψωμί και πίτες, ό,τι αποκαλούμε δηλαδή «πραγματικό φαγητό».

Από το μενού δοκιμάσαμε την ελληνική Ceasar με φρεσκοψημένη πανσέτα ή γουρουνοπούλα ημέρας, γραβιέρα Κρήτης και μια νοστιμότατη σος που δεν πρέπει να χάσετε (5,50€). Από τα μαγειρευτά ημέρας διαλέξαμε τις χάντρες γιαχνί (4,40€) που ήταν πολύ νόστιμες, αν και με λίγο αλάτι παραπάνω από όσο θα θέλαμε. Από τα ορεκτικά, τα φρέσκα αυγά με καραμανλίδικο λουκάνικο και πιπεριά Φλωρίνης  σερβιρισμένα επάνω σε μια ελαφρώς τηγανισμένη φέτα ψωμιού ήταν εμπνευσμένα και το χειροποίητο ραβιόλι με σπανάκι και κατίκι σε σάλτσα ντομάτας βελουτέ θα ενθουσιάσει σίγουρα τους λάτρεις των ζυμαρικών κα όχι μόνο.

Το πουγκί (2€) με κυπριακή πίτα, κεμπάπ και σάλτσα γιαουρτιού θύμιζε κυπριακό σουβλάκι-γίγας, «διανθισμένο» στο εσωτερικό του με πατάτες φούρνου (εξαιρετική ιδέα).

Δοκιμάστε οπωσδήποτε φρεσκοψημένη γουρουνοπούλα με τραγανή πετσούλα (12€/κιλό) κι αν είστε φίλος του παστουρμά και μερικά παστουρμαδοπιτάκια (3,50€), ενώ μην παραλείψετε να απολαύσετε πραγματικές τηγανητές πατάτες, φρεσκοκομμένες και φρεσκοτηγανισμένες την ώρα της παραγγελίας. Και όλα αυτά σε ασυναγώνιστα χαμηλές τιμές.

Το στοίχημα του μαγαζιού είναι χωρίς αμφιβολία, να επαναφέρει στο προσκήνιο την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα «της μαμάς», καλοεκτελεσμένη και φρεσκομαγειρεμένη. Όπως αυτή που τρελαινόμαστε όλοι να γευόμαστε...

Πληροφορίες: Αϊδινίου 9, Άγιος Δημήτριος, 210 9713282, 10-13€/άτομο, www.xitirion.gr .

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]