«Ρενουάρ»: δύο καλλιτέχνες, μία μούσα

renouar-foto-proti
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο Ζιλ Μπουρντό στην ταινία του «Ρενουάρ» σκιαγραφεί με ζωηρά χρώματα το πορτρέτο δύο θρυλικών καλλιτεχνών: του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Πιερ Ογκούστ Ρενουάρ, στη δύση της ζωής του και του γιου του, Ζαν Ρενουάρ, του σπουδαίου σκηνοθέτη.

Μήλον της έριδος και πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης για τους δύο άνδρες αποδεικνύεται η κοκκινομάλλα καλλονή, Αντρέ, η οποία ποζάρει για τον Πιερ Ογκούστ Ρενουάρ ως μοντέλο.

Ο γηραιός πλέον ζωγράφος, προσπαθεί να ξεπεράσει το θάνατο της γυναίκας του, τους πόνους από την κλονισμένη του υγεία και τη δυσάρεστη είδηση του τραυματισμού τού γιου του, Ζαν, στο πεδίο της μάχης.

Το νεαρό μοντέλο ανανεώνει  τον Πιερ Ογκούστ Ρενουάρ. Όμως η έλευση του Ζαν, ο οποίος γοητεύεται με τη σειρά του από την ωραία «μούσα», δυσαρεστεί τον πατέρα του. Ο Ζαν ερωτεύεται με πάθος την ανεξάρτητη και φλογερή Αντρέ. Και ο έρωτας τού κεντρίζει τη δημιουργικότητά του που θα βρει διέξοδο στην μαγεία του κινηματογράφου.

Το βιογραφικό δράμα του Μπουρντό είχε προβληθεί στην ενότητα «Ένα κάποιο βλέμμα» στο φεστιβάλ των Καννών και αποτελεί την φετινή επίσημη υποψηφιότητα της Γαλλίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας. Στην Ελλάδα είχε αποσπάσει τιμητική διάκριση στο 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Παίζουν οι : Μισέλ Μπουκέ, Κριστά Τερέ. Βενσάν Ροτιέ.

Πληροφορίες: η ταινία «Ρενουάρ» προβάλλεται από τη StraDa Films.