«127 ώρες»: ταινία δράσης με έναν ακίνητο ηθοποιό

127-ores-tainia-drasis-me-enan-akinito-ithopoio

ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Ο Τζέιμς Φράνκο είναι υποψήφιος για Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στη νέα ταινία του Ντάνι Μπόιλ «127 ώρες» που αφηγείται την πραγματική περιπέτεια ενός ορειβάτη.

«127 ώρες»

Μια ταινία δράσης, με έναν ηθοποιό που δεν μπορεί να κινηθεί: αυτή ήταν η πρόκληση για τον βραβευμένο με Όσκαρ Ντάνι Μπόιλ που μετέφερε με συγκλονιστικό τρόπο στη μεγάλη οθόνη την πραγματική ιστορία του oρειβάτη Άρον Ράλστον.

Η ταινία έλαβε συνολικά τέσσερις υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, διασκευασμένου σεναρίου, μοντάζ και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Τζέιμς Φράνκο). Πρωταγωνιστής είναι ο Τζέιμς Φράνκο, στην πιο ώριμη στιγμή της καριέρας του, ο οποίος ζωντανεύει την απίστευτη ιστορία επιβίωσης του Άρον Ράλστον.

Ο ήρωας του έργου βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα κλειστοφοβικό φαράγγι, με έναν βράχο να κρατά ακίνητο το χέρι του. Ο Ντάνι Μπόιλ επιχείρησε με τις διαφορετικές λήψεις της κάμερας να αναπληρώσει την ύπαρξη ελάχιστων χαρακτήρων στην ταινία ώστε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Οι δραματικές «127 ώρες» του ορειβάτη δεν είναι απλώς ένας αγώνας για επιβίωση. Εμπεριέχουν και το στοιχείο του προσωπικού απολογισμού, καθώς ο Ράλστον (Τζέιμς Φράνκο) θυμάται τους φίλους του, την αγαπημένη του και την οικογένειά του.

Με λιγοστές προμήθειες σε τροφή και νερό, ο πρωταγωνιστής καλείται να πάρει μια δύσκολη απόφαση που θα χρειαστεί μεγάλα αποθέματα ψυχικού θάρρους. Το σενάριο που έγραψαν από κοινού ο Ντάνι Μπόιλ και Σάιμον Μπιούφοϊ βασίστηκε στην αυτοβιογραφία του Άρον Ράλστον «Βetween a rock and a hard place». Μάλιστα οι συντελεστές της ταινίας έκαναν ένα ταξίδι με τον Ράλστον για να γνωρίσουν το μέρος όπου πέρασε τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του. «Ήταν συναισθηματικά δύσκολο για μένα, μιας και, παρόλο που ήξερα ότι γυρίζαμε μια ταινία, δεν μπορούσα να ξεφύγω από τα όσα συνέβησαν στη ζωή μου εκεί», είχε δηλώσει ο ίδιος ο Ράλστον.

Αναμφίβολα επρόκειτο για ένα δύσκολο στοίχημα, όπως παραδέχτηκε και ο σκηνοθέτης, Ντάνι Μπόιλ: «Ήξερα ότι ήθελα να μεταφέρω τον θεατή μέσα στο φαράγγι μαζί με τον Άρον και να μην τον αφήσω να φύγει ώσπου ο ίδιος ο ήρωας να διασωθεί...Ασφαλώς και το είδα ως μια απίστευτη ιστορία ενός αγώνα για επιβίωση, ωστόσο πιστεύω ότι υπάρχει κι ένα άλλο επίπεδο στην ιστορία που θα εκπλήξει το κοινό. Δεν είναι απλά το θέμα πώς σώθηκε ο Άρον, όσο απίστευτο κι αν είναι. Υπάρχει μια δύναμη ζωής την οποία ο Άρον άντλησε, που πάει παραπέρα από το αξιοσημείωτο κουράγιο του ως άτομο, και αυτό ακριβώς ήλπιζα να μεταφέρω στη μεγάλη οθόνη.

Είναι κάτι που μας δένει όλους μαζί και όταν ο Άρον, που είναι ολομόναχος σε αυτό το φαράγγι, διασώζεται, συμβαίνει κάτι πολύ ισχυρό. Ο κόσμος ίσως να πει για αυτή την ιστορία: "Δεν ξέρω αν εγώ θα το έκανα". Όμως νομίζω ότι όλοι μας θα κάναμε το οτιδήποτε περνούσε από το χέρι μας γι' αυτή τη ζωή που είναι ωραία. Αυτό που πιστεύω ότι βίωσε ο Άρον στο φαράγγι εκείνες τις 6 ημέρες, ήταν μια ξαφνική συνειδητοποίηση της πραγματικής αξίας της ζωής.

Μια από τις ιδέες του φιλμ είναι ότι ποτέ δεν ήταν πραγματικά μόνος στο φαράγγι. Σωματικά σαφώς και ήταν, όμως περιβαλλόταν πνευματικά από τα άτομα που είχε γνωρίσει και αγαπήσει. Αυτό έκανε τη διαφορά και θέλαμε να μεταφέρουμε αυτό το συναίσθημα στην ιστορία». Παίζουν οι : Τζέιμς Φράνκο, Κέιτ Μάρα, Άμπερ Τάμπλιν, Σον Α. Μποτ, Τριτ Ουίλιαμς. Η ταινία προβάλλεται από την Οdeon.