Who is who: Τζόνι Ντεπ

who-is-who-tzoni-ntep

ΚΥΡΙΑΚΗ, 29 ΜΑΙΟΥ 2011

Ο Τζόνι Ντεπ, ο ηθοποιός-χαμαιλέων, με τα διαφορετικά κινηματογραφικά πρόσωπα, ανήκει στα πιο εμπορικά ονόματα του Χόλιγουντ και μερικές λάμψεις τρέλας στο βλέμμα του μαρτυρούν ότι δεν ξέχασε το «οργισμένο» παρελθόν του.

Το γενεαλογικό κοκτέιλ του Τζόνι Ντεπ περιλαμβάνει γερμανικές, ιρλανδικές και ινδιάνικες ρίζες. Γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1963 στο Όνσμπορο του Κεντάκι από τον μηχανικό Τζον Κρίστοφερ Ντεπ και την σερβιτόρα Μπέτι Σου Ντεπ.

Ακολουθώντας το νομαδικό βίο της οικογένειάς του και των τριών μεγαλύτερων αδελφών του, ο Τζόνι Ντεπ έζησε μια άγρια, ροκ εφηβεία και εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία δεκαπέντε ετών, όταν πήραν διαζύγιο οι γονείς του. Η πρώτη σύζυγός του Λόρι Άλισον και ο Νίκολας Κέιτζ τον έστρεψαν σε μια οντισιόν για την καλτ ταινία τρόμου του Γουές Κρέιβεν «Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες» (1984).

Στην αστυνομική τηλεοπτική σειρά «21 Jump Street» καθιερώνεται ως το απόλυτο νεανικό είδωλο. Παρά την εμπορική επιτυχία ο Τζόνι Ντεπ τρέφει μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Η συμμετοχή του σε ένα μικρό ρόλο στο «Πλατούν» (1986) του Όλιβερ Στόουν, τον ωθεί να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στον κινηματογράφο.

Ο Τζόνι Ντεπ στα χέρια του «μάγου» Τιμ Μπάρτον

Την πρώτη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία την οφείλει στον Τιμ Μπάρτον με τον «Ψαλιδοχέρη» (1990). Εύθραυστος και εκκεντρικός, με ιδιαίτερη κινησιολογία που υμνήθηκε από τους κριτικούς, ο Τζόνι Ντεπ συγκινεί το κοινό στο ρόλο του Έντουαρντ σε μια ιστορία που συνδυάζει στοιχεία ρομαντικού παραμυθιού και επιστημονικής φαντασίας. Η συνεργασία του με τον Τιμ Μπάρτον θα συνεχιστεί και σε άλλες ταινίες με gothic πινελιές όπως το «Μύθο του ακέφαλου καβαλάρη» (1999) (που τον καθιέρωσε στο αμερικάνικο box office με κέρδη 100 εκατ. δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ), «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο της σοκολάτας» και την πιο πρόσφατη «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων». Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και τον ρόλο του ως εκκεντρικού σκηνοθέτη στο «Εντ Γουντ» (1994) αλλά και στη «Νεκρή νύφη» του Μπάρτον, όπου «δάνεισε» τη φωνή του σε έναν από τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες της ταινίας.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Τζόνι Ντεπ έκανε και τολμηρές (για τα δεδομένα του αμερικανικού σινεμά) επιλογές: τον δικαίωσε η συνεργασία του με τον Εμίρ Κουστουρίτσα στη σουρεαλιστική περιπέτεια «Arizona dream» (1992). Τρία χρόνια αργότερα στο «Δον Ζουάν ντε Μάρκο» (1995) έχτισε με μικρές λεπτομέρειες το πορτρέτο ενός λατίνου εραστή που ακροβατεί ανάμεσα στην παράνοια και την πραγματικότητα γοητεύοντας τον ψυχίατρό του, (που δεν είναι άλλος από τον Μάρλον Μπράντο).

Η επιτυχία με τον Τζιμ Τζάρμους

Στο ασπρόμαυρο, μυστικιστικό γουέστερν με ποιητικές αναφορές του Τζιμ Τζάρμους «Νεκρός» («Dead man», 1996) ο Τζόνι Ντεπ ενθουσιάζει τους κριτικούς. Στην γκανγκστερική περιπέτεια «Ντόνι Μπράσκο» (1997) του Μάικ Νιούελς ενσαρκώνει έναν μυστικό πράκτορα του F.B.I. που δεν μένει ασυγκίνητος μπροστά στον κόσμο της μαφίας. Συμπρωταγωνιστής του είναι ο θρυλικός Αλ Πατσίνο.

Ακόμη και με το μέλος των Μόντι Πάιθον, τον Τέρι Γκίλιαμ συνεργάστηκε στο «Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας». Ο Τζόνι Ντεπ, δίπλα στον Μπενίτσιο ντελ Τόρο ενσάρκωσε το ψυχεδελικό όραμα του σκηνοθέτη που βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Χάντερ Τόμπσον. Το 2009 έκανε ένα σύντομο πέρασμα και από την ταινία του Γκίλιαμ «Ο φανταστικός κόσμος του Δρ. Παρνάσους» (2009)

Συμφωνίες με το Διάβολο

Στις πιο γνωστές ταινίες του συγκαταλέγεται και το μεταφυσικό θρίλερ «Ένατη πύλη» του Ρομάν Πολάνσκι, με τον Τζόνι Ντεπ να ανακαλύπτει την επικίνδυνα γοητευτική πλευρά του Κακού, αναζητώντας μια σπάνια έκδοση για λογαριασμό ενός μυστηριώδους πελάτη του. Στο «Πριν πέσει η νύχτα», το βιογραφικό δράμα του Τζούλιαν Σνέιμπελ για τον ομοφυλόφιλο κουβανό λογοτέχνη Ρεϊνάλντο Αρένας, ο Τζόνι Ντεπ παίζει το ρόλο ενός γοητευτικού λοχαγού δίπλα στον καθηλωτικό Χαβιέ Μπαρδέμ. Συμμετέχει επίσης στη ρομαντική κομεντί «Chocolat» (2000) με τη Ζυλιέτ Μπινός .

Στον «Επισκέπτη από την κόλαση» (2001) των αδελφών Χιουζ τον συναντάμε σε ένα τυπικό θρίλερ, στον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός επιθεωρητή που προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη.

Στην ανοδική του πορεία συνεισφέρει και το «Κάποτε στο Μεξικό» του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ (2003), με τον ίδιο στο ρόλο του Σαντς να κλέβει την παράσταση από ένα λαμπρό πρωταγωνιστικό καστ.

Στο βιογραφικό δράμα «Ψάχνοντας τη χώρα του Ποτέ» (2004), ο Τζόνι Ντεπ ενσαρκώνει τον Τζ. Μπάρι, τον δημιουργό του Πίτερ Παν, στο πλευρό της Κέιτ Γουίνσλετ.

Η πολυδιαφημισμένη κατασκοπική περιπέτεια «The tourist» (2010) στην οποία πρωταγωνίστησε στο πλευρό της «μοιραίας» Αντζελίνα Τζολί, πήρε αρνητικές κριτικές. Το άνευρο ριμέικ μιας γαλλικής ταινίας από τον Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνεσμαρκ, ο οποίος μας έχει δώσει καλύτερες ταινίες στο παρελθόν, είναι καλύτερο να το ξεχάσουμε.

Ο πειρατής Τζόνι

Το κοινό θα τον θυμάται κυρίως ως πειρατή Τζακ Σπάροοου στη σειρά ταινιών «Οι Πειρατές της Καραϊβικής» («Οι πειρατές της Καραϊβικής και η κατάρα του μαύρου μαργαριταριού, «Στο τέλος του κόσμου», «Οι πειρατές της Καραϊβικής: το σεντούκι του νεκρού, «Οι πειρατές της Καραϊβικής σε άγνωστα νερά»). Πανούργος, λάτρης του ωραίου φύλου και υπερκινητικός ο Τζόνι Ντεπ ως Τζακ Σπάροου, «χρωμάτισε» τον ρόλο του ατίθασου πειρατή που…καταλήστεψε το box office, με ισχυρές δόσεις εκκεντρικού, ροκ χιούμορ, εμπνευσμένος από την προσωπικότητα του Κιθ Ρίτσαρντς των Ρόλινγκ Στόουνς.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Α nightmare on Elm Street» (1984), «Cry baby» (1990), «Edward Scissorhands», «Benny and Joon» (1993), «Ed Wood» (1994), «Αrizona dream» (1993), «Dead man» (1995), «Don Juan DeMarco» (1995), «Donnie Brasco» (1997), «Τhe brave» (1997), «Fear and loathing in Las Vegas» (1998), «L.A. without a map» (1998), «Sleepy hollow» (1999), «The astronaut’s wife» (1999), «Τhe ninth gat» (1999), «Chocolat» (2000), «Βefore night falls» (2000), «From hell» (2001), «The man who cried Cesar» (2001), «Once upon a time in Mexico» (2003), «Pirates of the Caribbean: the curse of the black pearl» (2003), «Finding Neverland» (2004), «Ηappily ever after» (2004), «Secret widow» (2004), «Τhe libertine» (2004), «Charlie and the chocolate factory» (2005), «Corpse Bride» (2005), «Pirates of the Caribbean: dead man’s chest» (2006), «Pirates of the Caribbean: at world’s end» (2007), «Sweeney Todd: the demon barber of Fleet Street», «Public enemies» (2009), «The imagginarium of doctor Parnassus» (2009), «Αlice in Wonderland» (2010), «Τhe tourist» (2010), «Rango» (2011), « Pirates of the Caribbean: οn stranger tides» (2011).