Ρίτα Αντωνοπούλου: «…κάθε τραγούδι είναι μια μικρή ιστορία…»

rita-antwnopoulou Yiannis Margetousakis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Δίνοντας με τη φωνή της σάρκα και οστά στις περιπέτειες μιας νέας γυναίκας στο σημερινό μεταμοντέρνο αστικό τοπίο της μεγαλούπολης, μέσα από τα τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου, η ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου μάς μιλά για το άλμπουμ τους «Ζωή μου μην αργείς» και τις ομότιτλες συναυλίες τους.

Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου - cd «Ζωή μου μην αργείς», το οποίο αποτελεί την πρώτη τους δισκογραφική συνεργασία, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Γιώργος Ανδρέου βγαίνουν «στον δρόμο», παρουσιάζοντας ζωντανές παραστάσεις στον Ιανό, τις Παρασκευές 6 και 13 και τα Σάββατα 7 και 14 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ.

Η  μουσική αυτή συνάντηση περιλαμβάνει τραγούδια από τον νέο τους δίσκο, γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου, τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της Ρίτας Αντωνοπούλου και από τον κύκλο συνεργασιών της με καταξιωμένους δημιουργούς, κλασικά τραγούδια άλλων σημαντικών Ελλήνων συνθετών, καθώς και τραγούδια δημιουργών της νεώτερης γενιάς, τα οποία αγαπούν να παίζουν επί σκηνής.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου ενσαρκώνει αποκαλυπτικά την ηρωίδα του άλμπουμ «Ζωή μου μην αργείς», μπαινοβγαίνοντας αποφασιστικά στα πάθη, τα λάθη, τους καημούς και τους θυμούς που βιώνει αυτή η γυναίκα, και μιλά γι’ αυτήν τη δημιουργία και για ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί.

Ποιος είναι ο θεματικός άξονας της νέας δημιουργίας του Γιώργου Ανδρέου;

Μια σύγχρονη γυναίκα που ζει στο αστικό τοπίο, με όλα τα άγχη, τους προβληματισμούς και τα πάθη της. Λειτουργεί σαν πρωταγωνίστρια σε κάποια τραγούδια, αλλά και σαν παρατηρητής σε κάποια άλλα. Είναι ένας κύκλος τραγουδιών, που ετοιμάζεται εδώ και χρόνια από τον Γιώργο Ανδρέου και, τα δύο τελευταία, συμμετείχα και εγώ σε αυτήν την υπέροχη διαδικασία.

Ποια στοιχεία συνυπάρχουν σε αυτήν;

Νομίζω ότι ο Γιώργος Ανδρέου και εγώ, σαν ερμηνεύτρια, κάναμε όσα βήματα χρειαζόταν, για να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλον. Εγώ, από τη μεριά μου, ανακαλύπτοντας μια πιο λυρική πλευρά μου και ο Γιώργος προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί όλα τα στοιχεία, που έβλεπε σε μένα. Είναι μια δουλειά για το σήμερα, που κοιτάζει κατάματα αυτό που συμβαίνει στο “τώρα” της κοινωνίας, και, παράλληλα, αποκαλύπτει - με πανέμορφο στιχουργικά και συνθετικά τρόπο - τον κόσμο της γυναίκας. Είναι τραγούδια διαφορετικά σε ύφος και περιεχόμενο, που, όμως, συνδέονται μαγικά από το δημιουργικό ταλέντο του Γιώργου, και θέλω να πιστεύω και από την ερμηνευτική μου προσπάθεια.

«Ενσαρκώνοντας» με τη φωνή σας την ηρωίδα αυτής της δουλειάς, σε ποια συναισθηματικά μονοπάτια βαδίζετε;

Επειδή, για μένα, το κάθε τραγούδι είναι μια μικρή ιστορία, ένα μονόπρακτο κατά κάποιον τρόπο, νιώθω ότι, για να το ερμηνεύσω σωστά, οφείλω να ντυθώ τον ρόλο. Για να ντυθώ τον ρόλο, πρέπει να βρω μέσα μου το συναισθηματικό νήμα, που θα με οδηγήσει στη δική μου προσωπική ιστορία ή στην ιστορία που θα επινοήσω, για να αντλήσω αυτό, που χρειάζεται κάθε φορά. Ψάχνω για θυμό, για έρωτα, για ενοχή, για οργή, για συμπόνια, για αγάπη, για αλήθεια… Άλλες φορές, το βρίσκω με την πρώτη, άλλες με περισσότερη δουλειά.

Ας πούμε, στο “Τζίνι της Χαλιμάς”, το τελευταίο  τραγούδι της δουλειάς, η ερμηνεία που ακούγεται είναι η πρώτη. Δηλαδή, ήταν τη μέρα, που ο Γιώργος μού έπαιξε στο πιάνο το τραγούδι, για να το ακούσω, και μπήκα στο στούντιο, για να κάνω έναν δοκιμαστικό οδηγό, για να το μάθω και να το μελετήσω. Και, τελικά, κρατήθηκε αυτή η πρώτη φορά, που το είπα μια κι έξω. Περίεργο, αλλά θυμάμαι ότι, στο “Το μόνο που σου ζήτησα”, δυσκολεύτηκα περισσότερο.

Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στη σημερινή Ελλάδα, «έχουμε πού να πάμε»;

Αυτό είναι ένα ερώτημα, που μένει να απαντηθεί. Ειλικρινά και δυστυχώς, δεν ξέρω. Μα ελπίζω…

Πληροφορίες: Iανός, Σταδίου 24, Αθήνα, 210 3217810. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00. Είσοδος: 10 ευρώ, ελάχιστη κατανάλωση: 6 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Ιανού και Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α -  Μαρούσι), ηλεκτρονικά: ianos.gr. Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από το ianos.gr.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης