Εσείς γνωρίζετε το Φερνάντο ντε Νορόνια;

fernando-de-noronha-brazil-brazilia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Το παραδεισένιο νησί στα ανατολικά της Βραζιλίας που οι περισσότεροι το μάθαμε πριν από περίπου 2 χρόνια, μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της Air France, αποτελεί μια διαμαντένια κουκίδα στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου οι περισσότεροι θα θέλαμε να βρεθούμε… ναυαγοί!

Οι δεινοί γνώστες γεωγραφίας και οι πολυταξιδεμένοι, θα το γνωρίζουν ήδη και οι πιο τυχεροί μπορεί και να το έχουν επισκεφτεί, οι περισσότεροι ίσως να το ακούνε για πρώτη φορά και αρκετοί –μέσα στους οποίους και η γράφουσα- θα το έμαθαν πριν δύο χρόνια περίπου, μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του Ιουνίου του 2009, όταν ένα αεροπλάνο της εταιρείας Air France κατέπεσε ανατολικά των ακτών του Φερνάντο ντε Νορόνια, ενώ εκτελούσε πτήση από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι μεταφέροντας 215 επιβάτες! Κακή μεν συγκυρία, αλλά αρκετή για να μας κάνει να ενδιαφερθούμε γι’ αυτόν τον επίγειο παράδεισο στα ανοικτά των βραζιλιάνικων ακτών.

Το αρχιπέλαγος Φερνάντο ντε Νορόνια ( http://bit.ly/n7R4T0 ) αποτελείται από 21 νησίδες και βρίσκεται στον Ατλαντικό ωκεανό, περίπου 354 χλμ από τις ακτές της Βραζιλίας, της οποίας και αποτελεί έδαφος. Το κύριο νησί έχει έκταση περίπου 18 τετρ. χλμ. και πληθυσμό γύρω στους 3.000 κατοίκους και όλο το αρχιπέλαγος αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/1000 ).

Θέλετε να σας πούμε μερικά ακόμη ενδιαφέροντα για τη θέση του νησιού στο παγκόσμιο χάρτη; Βρίσκεται πιο κοντά στο αφρικανικό Ντακάρ της Σενεγάλης, παρά στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, όπου και ανήκει, πιο κοντά στη Νέα Υόρκη, παρά στο Μεξικό και ακόμη πιο κοντά στη Ρώμη (6.647 χλμ.)!

Γνωρίστε τον… παράδεισο

Το Φερνάντο ντε Νορόνια είναι γνωστό για τις παραδεισένιες παραλίες του με τη χρυσή άμμο (μην παραλείψετε τις Praia do Leão, Baía do Sancho, Conceico και Porcos Bay) και τους εντυπωσιακούς ηφαιστειακούς βραχώδεις σχηματισμούς του, όπως το Morro do Pico. Η υπεύθυνη για τη βαθμολόγηση των παραλιών αρχή της Βραζιλίας, έχει βαθμολογήσει τέσσερις παραλίες της χώρας με 5 αστέρια, εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται σε αυτό το νησί.

Προσοχή μόνο, καθώς η μακρινή απόσταση του νησιού από τα ηπειρωτικά και ο αναμφισβήτητος χαρακτηρισμός του ως ιδανικός προορισμός για διακοπές, κρατά τις τιμές (κυρίως φαγητό και διαμονή) σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Η ιστορία του Φερνάντο ντε Νορόνια χρονολογείται από την πορτογαλική αποικιακή εποχή, γι’ αυτό και υπήρχαν πολλά φρούρια στο νησί, εκ των οποίων μόνο ένα διασώζεται. Κάτω από το οχυρό στον κύριο οικισμό της Vila dos Remedios, βρίσκεται η γραφική εκκλησία Igreja Nossa Senhora dos Remedios.

Περίπου τρεις ώρες ταξίδι με καραβάκι από το μικρό λιμάνι του νησιού είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για την αρχική γνωριμία σας με το μέρος, όπου και θα απολαύσετε τα νερά της εκπληκτικά όμορφης Baia do Sancho και θα «γνωρίσετε» μέρος της πανίδας του: θαλάσσιες χελώνες, αμέτρητα δελφίνια, ακόμη και καρχαρίες.

Κι όπως κάθε τροπικό νησί με ακτές στα δυτικά, το ηλιοβασίλεμα στο Φερνάντο ντε Νορόνια είναι μέρος της συνολικότερης ταξιδιωτικής εμπειρίας εκεί, κατά προτίμηση πίνοντας μια δροσιστική καϊπιρίνια ή μια κρύα cerveja (μπίρα). Εμείς σας προτείνουμε να το απολαύσετε στο Forte do Boldró.

Πότε να πάτε

Η «υψηλή» τουριστική περίοδος στο Φερνάντο ντε Νορόνια, ξεκινά από τα μέσα Δεκεμβρίου και φτάνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι πτήσεις και οι άδειες επισκεπτών βρίσκονται σε κορυφαία ζήτηση, γι’ αυτό και θα πρέπει να έχετε προνοήσει δεδομένου ότι περιορισμένος αριθμός τουριστών επιτρέπεται στο νησί, προκειμένου να διατηρηθεί η φυσική ακεραιότητά του.

Επίσης, προγραμματίστε την περίοδο διαμονής σας στο νησί, καθώς όσο περισσότερο μείνετε εκεί, τόσο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό φόρο θα πρέπει να πληρώσετε στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων (IBAMA) της Βραζιλίας.

Η θερμοκρασία παραμένει σταθερή όλο το χρόνο, στους περίπου 26 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο και τα επίπεδα υγρασίας γύρω στο 80%. Υπάρχουν δύο σαφώς καθορισμένες τροπικές περίοδοι στο νησί: η περίοδος των βροχών (Ιανουάριος - Αύγουστος) και η ξηρή περίοδος (Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος). Οι περισσότερες βροχές εκδηλώνονται από το Μάρτιο έως τον Απρίλιο.

Για καταδύσεις, οι ιδανικότερες συνθήκες είναι μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου στο Mar de Dentro (βόρεια ακτή του νησιού) και μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου στο Mar de Fora (νότια ακτή του νησιού). Για surfing η καλύτερη περίοδο είναι μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.

Οι παραλίες στο Φερνάντο ντε Νορόνια είναι τέλειες 365 ημέρες το χρόνο, αν και οι βροχές κατά τη διάρκεια των μηνών Δεκέμβριο - Μάρτιο μπορεί να είναι δυσάρεστες για κάποιους.

Πώς θα πάτε

Το αρχιπέλαγος είναι προσβάσιμο αεροπορικά από τη Recife (545 χλμ.) και το Natal (360 χλμ.) της Βραζιλίας, σε περίπου μία με μιάμιση ώρα, ενώ ακτοπλοϊκά συνδέεται με τη Recife.

Για περισσότερες πληροφορίες, χάρτες και για τη διαμονή σας στο νησί συμβουλευτείτε τα: www.noronha.pe.gov.br , www.noronha.com.br και www.ilhadenoronha.com.br .

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]