Ελλάδα-Ολλανδία, εικαστική συμμαχία

orange-water
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Έλληνες και Ολλανδοί καλλιτέχνες ενώνον τις εικαστικές τους δυνάμεις και συμμετέχουν φέτος στο φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης Orange Water, με εκθέσεις σε 10 χώρους της Ελλάδας.

Δέκα εικαστικοί χώροι της Ελλάδας, στην Κρήτη, την Πάρο και την Αθήνα, φιλοξενούν από τις 18 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεις και performances Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών, με δωρεάν είσοδο.

Ηράκλειο, Χανιά, Νάουσα, Παροικιά, Λεύκες και Αθήνα ενοποιούνται για τις ανάγκες του Orange Water και αξιοποιούν τους χώρους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διαθέτουν. Ο κάθε χώρος φιλοξενεί μια ξεχωριστή ομαδική έκθεση-δράση.

Η φετινή φεστιβαλική δράση, σε πείσμα των δύσκολων καιρών, δίνει ένα δυνατό «παρών» με τη συμμετοχή 50 Ελλήνων και Ολλανδών σημαντικών καλλιτεχνών, με αντιπροσωπευτικά δείγματα της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και των δύο χωρών.

Το γενικότερο θέμα ου φεστιβάλ είναι «Τοπίο Μνήμης». Οι χώροι που συμμετέχουν αναλυτικά είναι: Χώρος Τέχνης «The Loft» και Ολλανδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, η Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου) στο Ηράκλειο, η Πύλη της Άμμου (Sabbionara), το Τέμενος του Κιουτσούκ Χασάν – Γυαλί Τζαμισί και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων στα Χανιά, η Δημοτική Πινακοθήκη Πάρου, το «Κοινοτικό Μέγαρο Λευκών», ο Άγιος Αθανάσιος και η Μαρίνα στην Πάρο.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες στην παρούσα δράση καλούνται να πραγματευτούν τον υποκειμενικό χαρακτήρα της μνήμης, χρησιμοποιώντας την ως δημιουργικό ερέθισμα στο έργο τους. Επεξεργάζονται το στοιχείο της μνήμης με τρόπο ιστορικό, πολιτικό, μυθολογικό, ονειρικό, ψυχεδελικό, θρησκευτικό και παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτά και εγκαταστάσεις με τη χρήση μεικτών τεχνικών, ψηφιακών μέσων και conceptual art.