5 έργα τέχνης που σόκαραν την κοινή γνώμη

damien-hirst
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Πολλά έργα τέχνης έχουν δεχθεί έντονη κριτική και παγκόσμια κατακραυγή. Παρακάτω θυμόμαστε 5 από αυτά τα έργα που σόκαραν την κοινή γνώμη της εποχής.

Mother and Child (divided), Damien Hirst (1993)

Ο Damien Hirst έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη Μπιενάλε της Βενετίας με το έργο του αυτό που παρουσιάζει μια αγελάδα κι ένα μοσχάρι κομμένα στη μέση και εκτεθειμένα σε διαφορετικές βιτρίνες. To μήνυμα πίσω από το έργο είναι η σχέση εσωτερικού κι εξωτερικού. Αυτό όμως δεν έφτασε σε πολύ κόσμο, μιας και το έργο σόκαρε αρκετά και ο καλλιτέχνης δέχθηκε την επίθεση της κοινής γνώμης.

Olympia, Edouard Manet (1863)

Στην τέχνη πρέπει πάντα να γνωρίζουμε ότι κάτι που είναι αμφιλεγόμενο ή σοκαριστικό σήμερα μπορεί να μην είναι και αύριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πίνακας αυτός του Manet που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις παρ’ ότι το γυναικείο γυμνό ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο εκείνη την εποχή στη ζωγραφική. Αυτό που ενόχλησε περισσότερο  ήταν το πρόστυχο και προκλητικό βλέμμα της γυναίκας του πίνακα που θεωρήθηκε από πολλούς πορνογραφικό. Ευτυχώς αυτό το επιχείρημα σήμερα θα ήταν αστείο. 

Les Demoiselles, Pablo Picasso (1907)

Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του Πικάσο ο οποίος ζωγράφισε στον πίνακά του 5 πόρνες της Βαρκελώνης. H ιδέα και μόνο μιας γυναίκας που επιδεικνύει πρόστυχα τη σεξουαλικότητά της ήταν θέμα απαγορευμένο εκείνη την εποχή.

Piss Christ, Andres Serrano (1987)

Το έργο αυτό του Serrano προκάλεσε την θρησκευτική κοινή γνώμη όπως και πολλά ακόμα στην παγκόσμια ιστορία. Στο έργο του αυτό απεικόνιζε τον εσταυρωμένο Χριστό βυθισμένο στα ούρα του καλλιτέχνη. Αυτό θεωρήθηκε ιδιαίτερα προσβλητικό για τους απανταχού Χριστιανούς. 24 χρόνια αργότερα, καθολικοί φονταμενταλιστές κατέστρεψαν ένα αντίτυπο του έργου στο Avignon. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη το έργο ήθελε απλά να υπογραμμίσει την απαξίωση της μορφής του Χριστού και την υποκρισία εκείνων που χρησιμοποιούν τη θρησκεία προς όφελός τους.

The Holy Virgin Mary, Chris Ofili (1996)

Ακόμα ένα έργο που ήρθε να ταρακουνήσει τα θρησκευτικά πρότυπα. Μια Παναγία μαύρη που περικυκλώνεται από φαλλικές απεικονίσεις και κόπρανα ελεφάντων δέχθηκε δριμύτατη επίθεση ακόμα και από την Hilary Clinton.